ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μοναδική επιγραφή με λατινικά και ελληνικά ανακαλύφθηκε σε κάστρο της Κορνουάλης

Μοναδική επιγραφή με λατινικά και ελληνικά ανακαλύφθηκε σε κάστρο της Κορνουάλης Facebook Twitter
1

Μία χαραγμένη πέτρα του 7ου αιώνα με επιγραφές στα λατινικά, τα ελληνικά και τα κέλτικα ανακαλύφθηκε στο κάστρο Τίνταγκελ στη βόρεια Κορνουάλη.

Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει τις θεωρίες των ιστορικών, πως η περιοχή αποτελούσε έναν πολυπολιτισμικό κόμβο της εποχής.

Η εγχάρακτη επιγραφή, ηλικίας 1.300 ετών αποτελεί το τελευταίο εύρημα μία σειράς ευρημάτων στο κάστρο, στα οποία περιλαμβάνονται ιβοριανά κύπελλα και επιτραπέζιοι δίσκοι από την Τουρκία.

Μοναδική επιγραφή με λατινικά και ελληνικά ανακαλύφθηκε σε κάστρο της Κορνουάλης Facebook Twitter
Η συντηρήτρια της Βρετανικής Κληρονομιάς Μέγκαν βαν Μπέικερ και ο Τζον Γκουλντ, της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Κορνουάλης
Μοναδική επιγραφή με λατινικά και ελληνικά ανακαλύφθηκε σε κάστρο της Κορνουάλης Facebook Twitter

Όλα αυτά διηγούνται την ιστορία ενός σημαντικού εμπορικού κέντρου του στέμματος όπου έφερνε σε επαφή λαούς των ακτών του Ατλαντικού και της ανατολικής Μεσογείου.

Το κάστρο Τίνταγκελ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία της Βρετανίας και σε πολλές ιστορίες «μπλέκεται» με τον μύθο του βασιλιά Αρθούρου.

Κατά τον μεσαίωνα, τουλάχιστον 100 κτίρια ορθώνονταν στις πλαγιές της περιοχής, ενώ τα πρώτα ίχνη κατοίκισης χρονολογούνται από τον 4μ.Χ αιώνα.

Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, πρόκειται για μία επιφάνεια δοκιμών και όχι για κάποιο τελειωμένο έργο.

Το χέρι πίσω από τις επιγραφές φαίνεται πως ανήκε σε άνθρωπο εξοικειωμένο τόσο με τον «λαϊκό» τρόπο γραφής όσο και τον επίσημο για δημόσια και θρησκευτικά έγγραφα.

«Είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς ότι 1.300 χρόνια νωρίτερα, κάποιος δοκίμαζε τα γράμματά του με λατινικές φράσεις και χριστιανικά σύμβολα», είπε ο Γουίν Σκατ, συντηρητής αρχαιοτήτων της Βρετανικής Κληρονομιάς.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιος ή γιατί το έκανε αυτό, αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως τον 7ο αιώνα το Τίνταγκελ είχε επαγγελματίες γραφιάδες που ήξεραν τις τεχνικές των χειρογράφων. Αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό».

Ο Σκατ λέει πως εκείνη την εποχή το γράψιμο ήταν μία ασχολία των προνομιούχων, με την οποία ασχολούνταν μόνο ειδικοί, στην δούλεψη της εκκλησίας ή πλούσιων οίκων.


Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Μισέλ Μπράουν, ειδική τα μεσαιωνικά χειρόγραφα, έχει αναλάβει να αποκωδικοποιήσει το κείμενο.

«Λίγα γραπτά σώζονται από εκείνη την εποχή. Αποτελεί πολύ σημαντικό εύρημα. Το κείμενο είναι μία μίξη λατινικής γραφής, ελληνικών γραμμάτων και ενός ξεχωριστού μονογράμματος. Ο συνδυασμός είναι είναι ενδεικτικός ενός υψηλού βαθμού παιδείας και γνώσης των σύγχρονων - για την εποχή - τρόπων γραφής στη Βρετανία και την Ιρλανδία».

Οι επιστήμονες θα εξετάσουν περαιτέρω την πλάκα ούτως ώστε να καταλήξουν στα πιθανά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν.

Η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, Τζάκι Νοβακόφσκι θυμάται την στιγμή της ανακάλυψης.

Τα γράμματα αποκαλύφθηκαν μόλις η πλάκα καθαρίστηκε: ««Αμέσως καταλάβαμε πως αυτό ήταν κάτι ιδιαίτερο. Είναι ένα από τα ευρήματα που οι αρχαιολόγοι ονειρεύονται κάποια στιγμή να ανακαλύψουν. Ενθουσιαστήκαμε όταν το βρήκαμε κρυμμένο, στα ερείπια ενός αρχαίου κτιρίου».

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Επιτραπεζιοι δισκοι απο την ... τουρκια;;; Με την ιδια λογικη που ο Τραμπ ειναι Ινδιανος.... Τον 6αι ο κοσμος ακομα ειχε την κοντινη αναμνηνη της κοσμοκρατοριας της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας δηλ Βυζαντινης