Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε με ειρωνικό ύφος το αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων του χθεσινού Eurogroup, μέσω Twitter.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και νυν επικεφαλής του DiEM25 (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025), έκανε λόγο για «επέκταση της χρεοκοπίας».
«Συγχαρητήρια συντρόφοι. Επέκτειναν την χρεοκοπία μας έως το 2060 και γιορτάζετε την... βιωσιμότητα του χρέους. (Για όσους επιμένουν ότι επήλθε απομείωση χρέους, ας απαντήσουν το εξής ερώτημα: Αν έτσι είναι, γιατί δεν μείωσαν παράλληλα τον στόχο πρωτογενούς;)», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Συγχαρητήρια συντρόφοι. Επέκτειναν την χρεοκοπία μας έως το 2060 και γιορτάζετε την... βιωσιμότητα του χρέους. (Για όσους επιμένουν ότι επήλθε απομείωση χρέους, ας απαντήσουν το εξής ερώτημα: Αν έτσι είναι, γιατί δεν μείωσαν παράλληλα τον στόχο πρωτογενούς;)
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) 22 Ιουνίου 2018
Στο αντίστοιχο σχόλιό του στα αγγλικά, ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει πως «η κάθοδος της Ευρώπης σε ακόμα μεγαλύτερη άρνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι βαφτίζουν «ανακούφιση του χρέους» την παράταση της χρεοκοπίας έως το 2060.
«Απορρίπτουν κάθε μία από τις μετριοπαθείς προτάσεις του Μακρόν και το αποκαλούν τη "Νέα εποχή για το ευρώ". Την επόμενη φορά θα φτιάξουν μια έρημο και θα την αποκαλέσουν ειρήνη», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Europe's descent into greater denial is in full swing. They extend the Greek state"s bankruptcy into 2060 and they call it debt...relief. They reject every single one of Macron's modest proposals and they call it a new era for the €. Next they will make a desert & call it peace
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) 22 Ιουνίου 2018
Βάσει της χθεσινής συμφωνίας, η επιμήκυνση των δανείων του EFSF συνοδεύεται από ένα αυστηρό πρόγραμμα μετα-μνημονιακής παρακολούθησης, περικοπές συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 και μείωση του αφορολόγητου από το 2020.
Παράλληλα, προβλέπονται τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους θεσμούς που θα διατηρήσουν τη δυνατότητα να ζητήσουν νέα μέτρα, αν η Ελλάδα αποκλίνει από το στόχο της για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% έως το 2022.
σχόλια