Ο ήλιος, ο αέρας, η αφρικανική σκόνη (που δεν λέει να φύγει...), η αλμύρα (της θάλασσας), το χλώριο (από τις πισίνες) και διάφορα αλλεργιογόνα που μας περιτριγυρίζουν συνθέτουν ένα ενοχλητικό «κοκτέιλ» για τα μάτια μας το καλοκαίρι.
Γι' αυτό και τα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι ο συχνότερος «πονοκέφαλος» της εποχής και θα μπορούσαμε, χαριτολογώντας, να τα αποκαλέσουμε «ιώσεις του καλοκαιριού»! Ειδικά για όσους έχουν ευαισθησία στα μάτια ή φορούν συστηματικά φακούς επαφής, οπότε μοιραία έχουν αναπτύξει κάποιας μορφής ξηροφθαλμία. Για να περάσετε ξέγνοιαστο καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα μάτια σας «σαν τα μάτια σας» και στην πόλη και στην θάλασσα και στις πισίνες, αλλά και στο γραφείο, μέχρι να αρχίσουν οι άδειες!
Για να περάσετε ξέγνοιαστο καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα μάτια σας «σαν τα μάτια σας» και στην πόλη και στην θάλασσα και στις πισίνες, αλλά και στο γραφείο, μέχρι να αρχίσουν οι άδειες!
Η ευαισθησία στα μάτια οφείλεται σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως η σκόνη, το χώμα και η γύρη που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα μέχρι να αρχίσουν τα αυγουστιάτικα μελτέμια και, φυσικά, το αλάτι της θάλασσας και τα απολυμαντικά (χλώριο και όζον) στις πισίνες, τα οποία έχουν ερεθιστική δράση.
Επίσης, επικίνδυνη για τα μάτια είναι η ηλιακή ακτινοβολία, καθώς, αν κοιτάμε προς τον ήλιο χωρίς να φοράμε γυαλιά ηλίου με σκουρόχρωμους απορροφητικούς φακούς, αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθουμε, μεγαλώνοντας, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια μη αναστρέψιμη πάθηση η οποία οδηγεί στην τύφλωση.
Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τους καπνιστές, καθώς η νόσος οφείλεται σε βλάβες των μικρών αγγείων που βρίσκονται στο εσωτερικό του οφθαλμού, οι οποίες επιταχύνονται από το κάπνισμα. Χρήσιμο, επίσης, είναι και ένα καπέλο με φαρδύ μπορ (που δημιουργεί υπέροχο ρετρό στυλ για τις γυναίκες) κι ένα κασκέτο για τους άνδρες.
Πέραν των γυαλιών ηλίου, απαραίτητα είναι και τα αθλητικά «γυαλάκια» πισίνας τόσο στην πισίνα όσο και στη θάλασσα, ειδικά για όσους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν εύκολα τα μάτια τους. Στην πράξη, ευαίσθητα μάτια έχουν όσοι ταλαιπωρούνται συχνά από αλλεργικές επιπεφυκίτιδες, οι γυναίκες που παίρνουν για χρόνια αντισυλληπτικά (καθώς αυτό δημιουργεί ξηροφθαλμία) και όλοι όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής.
Η υγιεινή των ματιών, αλλά και η σωστή φροντίδα των φακών επαφής και των προϊόντων μακιγιάζ, έχουν επίσης καθοριστική σημασία για την αποφυγή των οφθαλμικών μολύνσεων. Οι φακοί επαφής πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και να μην ξεχνάμε να τους βγάζουμε πριν κοιμηθούμε, ενώ πρέπει να αποφεύγουμε να πιάνουμε τα μάτια μας ή να τα τρίβουμε, ειδικά με όχι καθαρά χέρια.
Τα δε προϊόντα μακιγιάζ πρέπει να τα διατηρούμε καθαρά (ειδικά τα μολύβια περιγράμματος) και να μην τα δανείζουμε σε φίλες μας. Αν κάτι μπει στο μάτι μας, δεν το τρίβουμε, γιατί έτσι μπορεί να δημιουργηθεί πληγή στον κερατοειδή χιτώνα. Το πλένουμε με καθαρό νερό και χρησιμοποιούμε αμπούλες φυσιολογικού ορού (σε μονοδόσεις) ή ένα κολλύριο με τεχνητά δάκρυα για να απομακρυνθεί πιο εύκολα το ξένο σώμα.