Παρασκήνιο από το Facebook αποκαλύπτει ποιοι ανησυχούν για τον παντοδύναμο Ζούκερμπεργκ και γιατί θέλουν να τον περιορίσουν

Παρασκήνιο από το Facebook αποκαλύπτει ποιοι ανησυχούν για τον παντοδύναμο Ζούκερμπεργκ και γιατί θέλουν να τον περιορίσουν Facebook Twitter
0

Δυσαρέσκεια και τριγμούς στο εσωτερικό του Facebook αποκαλύπτει ένα άρθρο του Business Insider που εμφανίζει τον Zuckerberg ως «persona non grata» -τουλάχιστον στο βαθμό εξουσίας που έχει τώρα.

Ο Mark Zuckerberg είναι ο ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στο Facebook. Ελέγχει επίσης την πλειοψηφία των μετοχών με το ισχυρότερο δικαίωμα ψήφου της εταιρείας.

Η εξουσία του στην εταιρεία είναι πλήρης. Δεν μπορεί να απολυθεί ή να δεχθεί πειθαρχικές πιέσεις. Εάν οι διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου του προσπαθήσουν να τον απομακρύνουν, θα μπορούσε απλώς να ψηφίσει για να τους αντικαταστήσει με πιο φιλικά πρόσωπα.

Είναι απίθανο οι σημερινοί διευθυντές να το κάνουν αυτό, επειδή πληρώνονται 350.000 δολάρια ετησίως και κάποιοι που εργάζονται και στην εταιρία πληρώνονται με πολλά εκατομμύρια.

Ο Zuckerberg έχει πολύ περισσότερη δύναμη από τους συνηθισμένους διευθυντές σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, πολλοί από τους οποίους είναι υπόλογοι σε ανεξάρτητους προέδρους των συμβουλίων και διευθυντές που διορίζονται κατόπιν εντολής των επενδυτών. 

Και όμως, ο Zuckerberg βρίσκεται σε πόλεμο με τους ίδιους τους μετόχους. Όπως αναφέρει ο Jake Kanter του Business Insider, σχεδόν το 83% των ανεξάρτητων επενδυτών πιστεύουν ότι θα πρέπει να καθαιρεθεί από πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Αυτή είναι μια εντυπωσιακή πλειοψηφία εναντίον του, δεδομένης της απόδοσης κερδοφορίας του Facebook  και καθώς και ο ίδιος ο Zuckerberg οικονομικά απέδωσε ως CEO. Το προϊόν του χρησιμοποιείται από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και τα ταμεία γεμίζουν όλο και περισσότερο.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για την πλειοψηφία των μετοχών να ψηφίσουν εναντίον του δικού τους CEO με τόσο μεγάλη πλειοψηφία. Ακόμα και σε έντονες διαμάχες οι ακτιβιστές επενδυτές δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν με το μέρος τους περισσότερο από το 20% ή το 30% των μετόχων μιας εταιρείας.

Το πρόβλημα των επενδυτών είναι ότι ο Zuckerberg έχει μακρά ιστορία λαθών, τα οποία έχει παραδεχτεί δημοσίως.

Αρχικά δεν πίστευε ότι η ρωσική ανάμιξη στις εκλογές μέσω του Facebook ήταν μεγάλη υπόθεση. Επίσης ανέλαβε την ευθύνη να μην αναλάβει άμεσα δράση για την κρίση της Cambridge Analytica. 

Ο Zuckerberg σήμερα θεωρείται τιτάνας του εμπορίου, η εταιρεία του οποίου απορροφά το ήμισυ του συνόλου των νέων δαπανών στο διαδίκτυο. Το Facebook με την Google, είναι ένα de facto δίπολο στο Διαδίκτυο. Το ζευγάρι αυτό απορροφά το 71% όλων των ψηφιακών διαφημιστικών δαπανών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον αναλυτή Brian Weiser στο Pivotal Research.

Και ακριβώς για το λόγο αυτό η ανεξέλεγκτη δύναμη του Zuckerberg είναι τόσο επικίνδυνη. Τον Μάρτιο, η μετοχή του Facebook σημείωσε πτώση κατά 6% και 30 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της εταιρείας χάθηκαν σε ένα πρωί μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με την Cambridge Analytica.

Το κόστος των σφαλμάτων της Zuckerberg στην κρίση κοστίζει δισεκατομμύρια και αυτό γίνεται λόγω της θέσης του.

Το Facebook, το οποίο είναι σημαντικό για το διαδίκτυο, εξακολουθεί να συνδέεται στενά με ένα μόνο σημείο αποτυχίας: τον ίδιο τον Mark Zuckerberg.

Σε άλλες εταιρείες, ο ιδρυτής, ο CEO και ο πρόεδρος είναι τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Αν κάποιος κάνει κάτι λανθασμένο, υπάρχουν και άλλα δύο που δρουν ως ασπίδα.

Ακόμη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Zuckerberg γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Τον Δεκέμβριο του 2016 μερικά εσωτερικά έγγραφα αλληλογραφίας μεταξύ Zuckerberg και Marc Andreessen, ο συνιδρυτής του Netscape ο οποίος διευθύνει κεφάλαιο του Andreessen Horowitz Capital, αποκάλυπταν πως ο δεύτερος ήταν ανήσυχος.

O Andreessen ισχυρίστηκε ότι ο Erskine Bowles, ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Facebook είχε ενοχληθεί από μία από τις παραχωρήσεις που ο Zuckerberg επιδίωκε και αυτή ήταν του επιτραπεί η εμπλοκή του στην πολιτική χωρίς να χάσει τον έλεγχο του Facebook. Αυτό όμως θα προκαλούσε κλυδωνισμό της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και δεν του επετράπη.

Οι ανεξάρτητοι επενδυτές του Facebook - η πλειοψηφία όλων των επενδυτών - πιστεύουν ότι η εταιρική διακυβέρνηση της εταιρείας είναι λάθος. Και τουλάχιστον ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Zuckerberg πιστεύει ότι το «αφεντικό» έχει ξεπεράσει τα όρια του ελέγχου που θέλει να έχει.

Δεν είναι σαφές τι μπορούν να κάνουν οι ανεξάρτητοι μέτοχοι για να πιέσουν περισσότερο για αλλαγή της εταιρικής δομής διακυβέρνησης του Facebook. Είναι όμως σαφές ότι χρειάζεται και μάλλον θα το επιδιώξουν.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM