Τα χοντρά μας κατοικίδια

Τα χοντρά μας κατοικίδια Facebook Twitter
0

Όπως οι περισσότερες γάτες, ο Μαξ είχε ένα μάγκικο περπάτημα. Αλλά επειδή ήταν ελαφρώς υπέρβαρος, ο 15χρονος γάτος ράτσας Μέιν Κουν είχε πρόβλημα στο να «πηδάει πάνω σε πράγματα», λέει η ιδιοκτήτρια του, καθώς τα παραπανίσια κιλά χειροτέρευαν την αρθρίτιδα του.


Τότε ήταν που η Jaime Wilson αποφάσισε ότι το κατοικίδιο της χρειαζόταν να κάνει δίαιτα: ούτε δύο κουταλάκια ξηρής τροφής το πρωί και άλλα τόσα πάλι τη νύχτα, μαζί με μία μεγαλύτερη μερίδα τροφής σε κονσέρβα, μία φορά την ημέρα, και ένα πρόγραμμα άσκησης που συμπεριλάμβανε διάδρομο και τρέξιμο ανάμεσα σε κοντάρια.


«Πέθαινε της πείνας» παραδέχεται η κ.Wilson. Αλλά μετά από έξι μήνες «ήταν πια πολύ κομψός και αδύνατος» λέει η ίδια η κα Wilson, η οποία εργάζεται στο Μικρό Νοσοκομείο για Ζώα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Το να μην έχει αυτά τα έξτρα κιλά ήταν καλό για τις αρθρώσεις του».

Ο Σύλλογος για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στα Κατοικίδια (Association for Pet Obesity Prevention) υπολογίζει πως στις ΗΠΑ, οι κτηνίατροι έχουν καταγράψει πάνω από 100 εκατομμύρια σκύλους και γάτες ως υπέρβαρους ή παχύσαρκους, από τα 20 εκατομμύρια περισσόρα κατοικίδια δηλαδή από την τελευταία καταγραφή που έγινε πριν από πέντε χρόνια.


Ακόμα χειρότερα, πολλοί ιδιοκτήτες δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα τους ζητήματος, θεωρώντας πως το γεγονός ότι τα κατοικίδια τους έχουν παχύνει δεν έχει μεγάλη σημασία, ή ακόμα ότι αυτό τα κάνει «χαριτωμένα» λέει ο Δρ Justin Schmalberg, στο κτηνιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Και συνεχίζει λέγοντας πως τα ζώα που βλέπουμε στα σόου, και συνήθως αποτελούν μοντέλα προς μίμηση, τείνουν συνήθως να είναι πιο στρουμπουλά.


«Από την μία, είναι θέμα αντίληψης» λέει ο Δρ. Schmalberg. «Γενικά ο κόσμος είναι πιο ανεκτικός με τα υπέρβαρα ζώα απ' ότι με τα αδύνατα. Δεν υπάρχει αυτό το στίγμα στα ζώα όπως με τους υπέρβαρους ανθρώπους».


Όμως η παχυσαρκία και οι συνέπειες του υπερβάλλοντος λίπους μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Η εξάμηνη περίοδος που πέρασε για να φτάσει ο Μαξ για να έχει ένα πιο υγειές βάρος μείωσε το ρίσκο ενός ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη, το κοινότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γάτες.

Τα χοντρά μας κατοικίδια Facebook Twitter

Οι υπέρβαροι σκύλοι σπάνια αναπτύσσουν αυτή τη μορφή διαβήτη, λένε οι κτηνίατροι, αν και οι ράτσες μεγαλύτερων σκύλων συχνά αντιμετωπίζουν τραύματα στις αρθρώσεις λόγω υπερβολικού βάρους, ενώ μικρότεροι σκύλοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα ιδιώς αν καταρρεύσουν οι αναπνευστικές οδοί.


Μαζί με τον διαβήτη και την αρθρίτιδα, το επιπλέον βάρος αυξάνει και τον κίνδυνο για παθήσεις στο συκώτι και στα νεφρά, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια ακόμα και κάποιους καρκίνους. Επιπλέον, μία ευρέως διαδεδομένη μελέτη για τα λαμπραντόρ ριτρίβερ βρήκε ότι ακόμα και οι σκύλοι που δεν είναι πάρα πολύ υπέρβαροι έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής απ' ότι οι αδύνατοι σκύλοι.


Η στείρωση επίσης μειώνει τις ενεργειακές ανάγκες ενός ζώου κατά ένα τρίτο, λέει ο Δρ, Schmalberg, οπότε τότε πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην διατήρηση του σωστού βάρους για το ζώο.


Αλλά οι κτηνίατροι ξεχωρίζουν τον υπερσιτισμό ως τον κυριότερο παράγοντα της παχυσαρκίας των ζώων. Δίνοντας στα ζώα εύκολη πρόσβαση στο φαγητό μέσα στο σπίτι αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο βάρος, όπως και η υπερκατανάλωση παχυντικών λιχουδιών. Αν προσθέσουμε και τα μικρά παιδιά στην όλη κατάσταση, τα οποία θα ταΐζουν κρυφά τα ζώα, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη λέει η κτηνίατρος Δρ. Sarah Nord. «Σίγουρα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο» λέει γελώντας.


Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα κατοικίδια τρώνε όταν έχουν στρες, όπως θα έκαναν για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες τους. «Από την εμπειρία μου, όταν τα ζώα είναι στρεσαρισμένα τείνουν να αποφεύγουν το φαγητό. Αλλά δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη πάνω σε αυτό» λέει η Nord.


«Τα κατοικίδια δεν ανοίγουν μόνα τους το ψυγείο» οπότε ίσως είναι οι ιδιοκτήτες αυτοί που είναι στρεσαρισμένοι όταν τα ταΐζουν λέει η Δρ. Linder. «Η έννοια του φαγητού και της αγάπης είναι στενά συνδεδεμένες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση».


Κάποιοι κτηνίατροι προσπαθούν να ωθήσουν την βιομηχανία τροφών για κατοικίδια στην αναγραφή περισσότερων πληροφοριών στις ετικέτες των προϊόντων τους, όπως τις θερμίδες ανά μερίδα- κάτι που θα βοηθήσει στον έλεγχο βάρους των κατοικίδιων. Όμως υπάρχουν και άλλοι που λένε ότι αυτά τα στοιχεία με τα μικρά γράμματα πάνω στις συσκευασίες δεν βοηθούν καθώς οι θερμιδικές ανάγκες που έχει το κάθε ζώο διαφέρουν ανάλογα με τη ράτσα και το τρέχον βάρος του κάθε ζώου.

Με στοιχεία από το άρθρο με τίτλο Our fat pets που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ