Μπορεί κάποιος να μας πει γιατί είναι τόσο χάλια να κουρεύεις τα μαλλιά σου;

Μπορεί κάποιος να μας πει γιατί είναι τόσο χάλια να κουρεύεις τα μαλλιά σου; Facebook Twitter
Αφού έλουσε τα μαλλιά μου, με οδήγησε στην καρέκλα και μου έβαλε τη νάιλον κάπα κομμωτηρίου γύρω από τον λαιμό μου, είπα με πάρα πολύ σοβαρό τόνο και βλέμμα ότι πρέπει να μου πάρει μόνο τις άκρες. «Θα κάνεις το πιο μικρό ψαλίδισμα που έχεις κάνεις ποτέ στη ζωή σου»...
1

Έχετε φύγει ποτέ από κομμωτήριο μετά από κούρεμα λέγοντας στον εαυτό σας «γιατί μου το έκαναν αυτό;» Αν έχετε κουρέψει τα μαλλιά σας έστω και μία φορά στη ζωή σας, τότε η απάντηση είναι σίγουρα «ναι».

Έχω συνειδητοποιήσει ότι ο θάνατος και οι φόροι δεν είναι τα μόνα δύο πράγματα για τα οποία μπορείς να είσαι σίγουρος στη ζωή. Υπάρχει και ένα τρίτο: κάποια στιγμή θα βρεθείς σίγουρα αντιμέτωπος με έναν κομμωτή ο οποίος θα αγνοήσει εντελώς τις οδηγίες σου και θα κάνει ό,τι θέλει με το κεφάλι σου.

Το λέω αυτό γιατί πριν από δύο εβδομάδες, τα μαλλιά μου είχαν μακρύνει σε τέτοιο βαθμό που με έκαναν να νιώθω λίγο άβολα. Είχαν περάσει έξι μήνες από την τελευταία φορά που τα είχα κουρέψει και είχαν αρχίσει να φαίνονται μπερδεμένα, σαν μαλλιά μάγισσας.

Ρώτησα την πολύ σικάτη ξαδέρφη μου αν πίστευε ότι χρειαζόμουν ένα κουρεματάκι και αυτή είπε «ίσως, θα μπορούσες...» που για εμένα σήμαινε «μοιάζεις με μάγισσα – κόψ' τα».

Φαίνεται ότι το μότο των περισσότερων κομμωτών είναι: «Τι είναι αυτό, μαλλιά; Δεν τα χρειάζεσαι! Θα τα πετσοκόψω και θα φύγεις από εδώ κλαίγοντας».

Μετά από σκέψη βέβαια συνειδητοποιώ τώρα ότι τα μαλλιά μου τότε δεν ήταν σαν μάγισσας, αλλά περισσότερο σαν γοργόνας. Ήταν όμορφα και όπως ακριβώς τα ήθελα πάντα.

Πήγα στο ραντεβού μου στο κομμωτήριο πεπεισμένη ότι δεν θα έβρισκα τον μπελά μου. Τα μαλλιά μου ήταν αρκετά μακριά ώστε ακόμα κι αν η κομμώτρια μού έκοβε λίγο παραπάνω απ' ό,τι ζήτησα (δεν είμαι αφελής, θεώρησα πως θα το έκανε), θα παρέμεναν μακριά.

Και πάλι, σιγουρεύτηκα ότι έδωσα σαφείς οδηγίες: Αφού έλουσε τα μαλλιά μου, με οδήγησε στην καρέκλα και μου έβαλε τη νάιλον κάπα κομμωτηρίου γύρω από τον λαιμό μου, είπα με πάρα πολύ σοβαρό τόνο και βλέμμα ότι πρέπει να μου πάρει μόνο τις άκρες. «Θα κάνεις το πιο μικρό ψαλίδισμα που έχεις κάνεις ποτέ στη ζωή σου».

Εύκολο, σωστά; Πώς να το παρερμηνεύσεις αυτό; Εκείνη γέλασε και μου είπε πως κατάλαβε. Αλλά απλά για να είμαι σίγουρη, το ξανατόνισα, «όχι, μιλάω σοβαρά». Και πάλι μου είπε να μην ανησυχώ. Και, αν και δεν υπήρχε κανένας λόγος να την εμπιστευτώ πραγματικά, το είπε με τέτοια σιγουριά που με έκανε διστακτική να ξαναπώ κάτι, μην τυχόν και εκνευρίσω αυτήν και τη δημιουργικότητά της.

Δεν μπορούσα να δω τι έκανε εκεί πίσω, αλλά όταν άκουσα το ψαλίδι να κόβει τα μαλλιά μου μόλις δύο φορές, ήξερα ότι είχα πρόβλημα. Είχα αυτό το ίδιο ανεξέλεγκτο συναίσθημα του κόμπου στο στομάχι που είχα και σε κάθε άλλο κούρεμα της ζωής μου: μία απόλυτη βεβαιότητα ότι έκαναν κάτι που δεν ήθελα στα μαλλιά μου και καταστροφικές συνέπειες θα ακολουθούσαν.

Όπως πάντα, ήταν πολύ αργά για να πω κάτι, αλλά ακόμα κι αν δεν ήταν, ντρεπόμουν και ένιωθα άβολα για να παρέμβω.

Οπότε κάθισα σιωπηλά, κοιτώντας το δάπεδο, βλέποντας αγαπημένα κομμάτια από τα μαλλιά μου που είχαν κάνει μήνες για να μακρύνουν μετά το προηγούμενο τραυματικό κούρεμα να πέφτουν στο πάτωμα.

Μπορεί κάποιος να μας πει γιατί είναι τόσο χάλια να κουρεύεις τα μαλλιά σου; Facebook Twitter
Η ηθοποιός Cazzie David, κόρη του γνωστού κωμικού Larry David, περιγράφει γλαφυρά την πρόσφατη, καταστροφική επίσκεψή της στο κομμωτήριο.

Εν τω μεταξύ, εκείνη μιλούσε σαν να μη συνέβαινε τίποτα, ενώ γινόταν αυτή η καταστροφή. Είναι σαν να προσπαθούσε να αποσπάσει την προσοχή μου από την ίδια, ώστε να μην καταλάβω τι έκανε.

Όταν τελείωσε, με γύρισε στην καρέκλα για να δω το έργο της, και δεν ξαφνιάστηκα καθόλου με αυτό που είδα. Είναι αυτό που άξιζα αφού ήμουν αρκετά χαζή ώστε να κουρέψω τα μαλλιά μου εξαρχής. Τα γοργονίσια μαλλιά μου ήταν νεκρά, ανήκαν στο παρελθόν.

Στη θέση τους υπήρχε μία μπάλα με μία μακριά τούφα σε κάθε πλευρά, τις οποίες ή ξέχασε να κουρέψει ή πράγματι πίστευε ότι τα μαλλιά μου έμοιαζαν τώρα όντως σαν να ήταν φιλαριστά. Ίσως απλά ήθελε να έχω δύο τούφες με μακριά μαλλιά για να θυμάμαι τι ωραία που ήταν πριν, ή ένα ενθύμιο για να μην ξανακόψω ποτέ τα μαλλιά μου. Δεν ξέρω. Φαίνεται ότι το μότο των περισσότερων κομμωτών είναι: «Τι είναι αυτό, μαλλιά; Δεν τα χρειάζεσαι! Θα τα πετσοκόψω και θα φύγεις από εδώ κλαίγοντας».

Όταν με ρώτησε αν μου άρεσαν, δεν μπορούσα να της πω τίποτα. Το μόνο που μπορούσα να βγάλω εκείνη τη στιγμή ήταν ένα αδύναμο «τα λατρεύω». Καλύτερα να φύγω με ένα απαίσιο κούρεμα παρά να πληγώσω τα αισθήματα της καημένης της γυναίκας.

Και γιατί να ασχοληθώ; Τίποτα δεν μπορούσε να γίνει. Άλλα πράγματα μπορείς να τα φτιάξεις – τουαλέτες, αμάξια, δόντια, αλλά τα μαλλιά όχι. Μπορείς απλά να περιμένεις να μεγαλώσουν με αυτό το ρυθμό σαλιγκαριού που έχουν.

Σε κανένα άλλο επάγγελμα δεν αγνοεί κάποιος τις επιθυμίες του πελάτη όπως σε αυτό. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους δικηγόρους. Οι δικηγόροι συχνά διαφωνούν με τους πελάτες τους αλλά στο τέλος απλά θα πουν «εντάξει, αν αυτό θέλεις». Ακόμη και ένα γιατρός, όταν κάποιος ασθενής προτιμά να μην κάνει την επέμβαση που θα έσωζε τη ζωή του, λέει «δεν πιστεύω πως αυτή είναι καλή ιδέα, αλλά είναι δική σου επιλογή!».

Ίσως οι κομμωτές να κάνουν δραστικές αλλαγές στα κουρέματα έτσι ώστε αν κάποιος τα προσέξει και του αρέσουν, να θελήσει να μάθει ποιος το έκανε. Ίσως το σκέφτονται σαν την προσωπική τους κινούμενη διαφήμιση. Και εάν σου έπαιρναν μόνο «λίγο τις άκρες» όπως είχες ζητήσει, τότε κανείς δεν θα πρόσεχε την «καλλιτεχνία» τους. Αυτή είναι απλά μια θεωρία.

Δεν ξέρω ποια είναι η λύση. Ίσως όλα τα κουρέματα θα έπρεπε να γίνονται σε στάδια ώστε να αποφεύγουμε το άγχος και το ψυχολογικό τραύμα. Μετά από κάθε πόντο θα έπρεπε να σου δείχνουν στον καθρέφτη πόσο έχουν κόψει ώστε να πάρουν άδεια για να συνεχίσουν, αντί να περιμένουν μέχρι το τέλος όπου δεν θα έχεις άλλη επιλογή και θα σου έχουν καταστρέψει τη ζωή.

Ή ίσως θα πρέπει να τους χειραγωγούμε. Με ψέματα. Πείτε όσα ψέματα θέλετε. Αν θέλετε ένα κοντό καρέ, πείτε ότι τα θέλετε μέχρι το ύψος του στήθους. Αν θέλετε ένα πιο μακρύ καρέ πείτε ότι θέλετε να σας πάρουν μόνο την ψαλίδα.

Την επόμενη φορά θα κάνω με την κομμώτρια μου αυτό που κάνω και με έναν φίλο που έχω και αργεί συνέχεια: του λέω να έρχεται 15 λεπτά νωρίτερα απ' ό,τι πρέπει κανονικά. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα το κάνω μία ώρα!

Απόδοση από Glamour / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια