Επιστήμονες πιστεύουν πως σε αυτό το σημείο της Γης βρίσκονται τα στοιχεία για τη νέα εποχή του πλανήτη

Επιστήμονες πιστεύουν πως σε αυτό το σημείο της Γης βρίσκονται τα στοιχεία για τη νέα εποχή του πλανήτη Facebook Twitter
Η λίμνη που ίσως αποδείξει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής
0

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα και η τεχνολογία μας ώθησαν σε μια νέα γεωλογική εποχή που ονομάζεται Ανθρωπόκαινος. Αυτό που πρέπει ακόμα να καταλάβουν, είναι το πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η εποχή.

Μια ομάδα ερευνητών από τρία πανεπιστήμια του Οντάριο στοιχηματίζει ότι η απάντηση βρίσκεται στο βάθος μιας λίμνης στο Μίλτον, δυτικά του Τορόντο.

«Πιστεύουμε έντονα ότι η λίμνη Crawford έχει όλες τις προδιαγραφές», δήλωσε η Francine McCarthy, επικεφαλής της ομάδας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Brock που μελετά τη λίμνη από τη δεκαετία του 1980.

Η καθηγήτρια ισχυρίζεται ότι η λίμνη είναι ένα ιδανικό μέρος για να ληφθούν δείγματα ιζημάτων επειδή έχει 22 μέτρα βάθος και είναι ανοξική, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει οξυγόνο στον πυθμένα της, οπότε τίποτα δεν ζει εκεί κάτω. Το αποτέλεσμα είναι καθαρό υλικό να συλλέγεται στο βάθος της λίμνης σε στρώσεις.

Οι επιστήμονες λένε ότι κομμάτια του παρακείμενου βράχου, που ονομάζεται γκρεμός του Νιαγάρα, κρυσταλλώνονται το καλοκαίρι και βυθίζονται δημιουργώντας στρώματα με σαθρή επιφάνεια.

Τον χειμώνα, όταν διάφοροι οργανισμοί πεθαίνουν στην επιφάνεια, τα σώματά τους βυθίζονται στον πυθμένα και το οργανικό υλικό αποσυντίθεται, δημιουργώντας σκουρόχρωμα στρώματα.

Η διαδικασία αφήνει ξεχωριστές γραμμές στο ίζημα για κάθε έτος - όπως τα δαχτυλίδια ενός δέντρου.

Επιστήμονες πιστεύουν πως σε αυτό το σημείο της Γης βρίσκονται τα στοιχεία για τη νέα εποχή του πλανήτη Facebook Twitter

Η McCarthy και η ομάδα της πήραν ένα βασικό δείγμα του ιζήματος αυτή την εβδομάδα για να δουν αν μπορούσαν να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο έτος - το 1950.

Αυτή είναι η προτεινόμενη ημερομηνία έναρξης της Ανθρωπόκαινου, σύμφωνα με την Διεθνή Υποεπιτροπή της οποίας μια ομάδα εργάζεται για τον καθορισμό αυτής της εποχής.

Η ομάδα πιστεύει ότι οι πυρηνικές δοκιμές κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής και η ευρεία χρήση πετρελαίου, άνθρακα και λιπασμάτων άλλαξαν θεμελιωδώς τον τρόπο λειτουργίας του πλανήτη και αυτό φαίνεται στους βράχους της Γης.

Η ομάδα επισημαίνει τις αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες και τα επίπεδα της θάλασσας και την εξαφάνιση πολλών ειδών φυτών και ζώων για να ενισχύσουν τον ισχυρισμό ότι ως ανθρωπότητα έχουμε ωθήσει τον πλανήτη σε μια νέα εποχή που επηρεάζεται δραματικά από εμάς τους ίδιους.

Τυπικά, οι γεωλογικές εποχές χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να αλλάξουν και απαιτούν μια δραστική παγκόσμια εκδήλωση γεγονότοτος για να το κάνουν. 

Από το τέλος της εποχής των παγετώνων πριν από 12.000 χρόνια, ζούμε στην Ολόκαινο εποχή. Αλλά, η Επιτροπή προσπαθεί να πείσει τους επιστήμονες - και τον κόσμο γενικότερα - ότι ζούμε σε μια νέα γεωλογική εποχή, και για να το κάνουν πρέπει να βρουν πότε αυτή άρχισε.

Προκειμένου να αποδειχθεί η έναρξη της νέας εποχής, η Επιτροπή πρέπει να ανακαλύψει διακριτές αλλαγές στο ιζήματα. Θα ψάξουν για δείγματα με πλουτώνιο και άλλα υλικά όπως το μικροπλαστικό.

Η McCarthy ελπίζει ότι η λίμνη Crawford θα αποκαλύψει τα στοιχεία που θέλουν. Με τα ετήσια στρώματα ιζημάτων, οι ερευνητές μπορούν να μετρήσουν εκατοντάδες χρόνια πίσω και να δουν τι συνέβη, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δραστικών αλλαγών που ξεκίνησαν γύρω στο 1950.

Η διαδικασία ανάλυσης του ιζήματος θα διαρκέσει πολύ, αλλά η ομάδα δεν βιάζεται. «Η Ανθρωπόκαινος δεν έχει καθοριστεί ακόμα και αυτό είναι η δουλειά μας, ακόμα κι αν χρειαστούν χρόνια», είπε η επιστήμονας.

Με πληροφορίες από CBC News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM