Μεσογειακός Χαμαιλέοντας: Ένα ξεχωριστό και «παρεξηγημένο» πλάσμα που ζει στη Σάμο και απειλείται

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας: Ένα ξεχωριστό και «παρεξηγημένο» πλάσμα που ζει στη Σάμο και απειλείται Facebook Twitter
0

Οι «αστικοί μύθοι» σε συνδυασμό με την άγνοια λόγω έλλειψης πληροφόρησης είχαν ως αποτέλεσμα ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας, ένα ξεχωριστό πλάσμα με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον, να βρίσκεται σήμερα στο σημείο να απειλείται. Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» κρούει πλέον το καμπανάκι για την επιβίωσή του.

Στο νησί της Σάμου συνεχίζει να επιβιώνει ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς του μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα. Αν και στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί μεσογειακοί χαμαιλέοντες στην Χίο και την Κρήτη, δυστυχώς πλέον δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για την ύπαρξή τους στα νησιά αυτά. 

Ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας αναγνωρίζεται από όλους ως ένα εμβληματικό είδος, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου όπου απαντάται, και προστατεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και με διεθνείς συμβάσεις.

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας: Ένα ξεχωριστό και «παρεξηγημένο» πλάσμα που ζει στη Σάμο και απειλείται Facebook Twitter

«Είναι ένα δύσκολο ζώο, με μεγάλη κατανομή στο νησί, οπότε δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό του αλλά οπωσδήποτε έχει αποδεκατιστεί», εξηγεί στο LIFO.gr ο Θοδωρής Τσιμπίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». 

Οι χαμαιλέοντες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων της Σάμου, καθώς αποτελούν σημαντικό ρυθμιστή εντόμων με τα οποία και τρέφεται. «Μέχρι πρότινος ο κόσμος δεν γνώριζε πόσο θετική συμβολή έχει το συγκεκριμένο ζώο. Θα έπρεπε να τους αναπαράγουμε και να τους έχουμε, για παράδειγμα, να μας προστατεύουν από τον δάκο», λέει ο κ. Τσιμπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «ζημιά» έγινε τα τελευταία 30-40 χρόνια. «Είναι σοκαριστικό να διαχειρίζεσαι ένα είδος με τέτοιον τρόπο που να μην προλάβουν να το δουν οι επόμενες γενιές», σημειώνει. 

«Στη Σάμο υπήρχαν άτομα που έκαναν αποκλειστικά αυτή τη δουλειά, εξαγωγή του είδους στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, πολλοί φαντάροι τα μάζευαν και τα έστελναν σε φίλους τους. Για να μην μιλήσουμε για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που τα σκότωναν με ραβδιά όπου τα πετύχαιναν», συνεχίζει ο ίδιος, σχετικά με τους λόγους που έχει αποδεκατιστεί ο πληθυσμός τους.

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας: Ένα ξεχωριστό και «παρεξηγημένο» πλάσμα που ζει στη Σάμο και απειλείται Facebook Twitter

Ωστόσο τονίζει πως δεν κατηγορεί όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά περισσότερο την παντελή απουσία ενημέρωσης σχετικά με τον Μεσογειακό Χαμαιλέοντα. «Είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το θέμα», λέει. 

Τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες απομονωμένους βιότοπους, γεγονός που κάνει την νησιώτικη βιοποικιλότητα ιδιαίτερα ευάλωτη. Για το λόγο αυτό, μια μεγάλη πυρκαγιά ή η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να αποβεί μοιραία για αυτό τον σημαντικό, τον τελευταίο πληθυσμό μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα.

«Θαυμάστε αλλά μην ακουμπάτε»: Τι να κάνετε αν συναντήσετε έναν Μεσογειακό Χαμαιλέοντα

Οι χαμαιλέοντες είναι δενδρόβια ερπετά που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κρυμμένα σε κλαδιά υψηλών θάμνων ή δένδρων. Παρόλα αυτά κατά την αναπαραγωγική περίοδο, εγκαταλείπουν τα δέντρα για να αναζητήσουν σύντροφο και στη συνέχεια για να γεννήσουν τα αυγά τους.


Όπως όλες οι σαύρες που συναντάμε στην Ελλάδα ΔΕΝ διαθέτουν δηλητήριο και είναι εντελώς ακίνδυνοι για τον άνθρωπο.

«Αν συναντήσετε έναν χαμαιλέοντα, θαυμάστε τον, φωτογραφίστε τον αλλά μην ακουμπάτε», λέει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, προσθέτοντας πως σε καμία καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε το ζώο μαζί μας στο σπίτι, καθώς είναι πολύ ευάλωτα στην ανθρώπινη παρουσία και όχληση και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας: Ένα ξεχωριστό και «παρεξηγημένο» πλάσμα που ζει στη Σάμο και απειλείται Facebook Twitter

Τι να κάνετε εάν συναντήσετε έναν χαμαιλέοντα:


- Εάν εντοπίσετε ένα χαμαιλέοντα στην ύπαιθρο ή σε κάποιο δέντρο, σε καμία περίπτωση μην τον ακουμπήσετε και μην τον ενοχλήσετε!


- Είναι πιθανό να παρατηρήσουμε χαμαιλέοντες να διασχίζουν το δρόμο. Εάν δεν θέτει σε κίνδυνο εμάς, πεζούς ή τα υπόλοιπα οχήματα, μπορούμε να σταματήσουμε και να τοποθετήσουμε τον χαμαιλέοντα μακριά από τον δρόμο στο πλησιέστερο κατάλληλο σημείο (κατά προτίμηση με υψηλή βλάστηση και δέντρα). Για τη μεταφορά του είναι προτιμότερο να τον τοποθετήσετε σε κάποια εφημερίδα ή άλλη επιφάνεια και να αποφύγετε επαφή με γυμνά χέρια.


- Εάν απειλείται από σκύλο ή γάτα, τοποθετήστε τον σε ένα κλαδί του κοντινότερου θάμνου ή δέντρου, μακριά από τα ζώα.


- Αν τον εντοπίσετε κάπου παγιδευμένο, μετατοπίστε τον σε κάποιο κλαδί όσο πιο κοντά στο σημείο που τον εντοπίσατε.


Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μην αγγίξετε τον χαμαιλέοντα! 

 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM