ΚΙΝΗΣΗ

Όταν η Δύση βρίσκει τις χαμένες αξίες στην Ινδία

 Όταν η Δύση βρίσκει τις χαμένες αξίες στην Ινδία Facebook Twitter
0

 

 Όταν η Δύση βρίσκει τις χαμένες αξίες στην Ινδία Facebook Twitter
"Στις ιστορίες όπως αυτή του Vikram και των SlumGods υπάρχει ένα στοιχείο αγνότητας, μια old school αθωότητα, κάτι από τις παλιές καλές μέρες του hip hop, πριν τα πολλά λεφτά, πριν τα ακριβά αμάξια, πριν τον Kanye West και την Kim. Δεν είναι μια αντιγραφή του δρόμου είναι ο ίδιος ο δρόμος."Στην φωτογραφία ο Akash Dhangar ιδρυτής των SlumGods φωτ:Amit Madheshiya

Την περασμένη εβδομάδα ο Guardian είχε μια σειρά ρεπορτάζ από την Ινδία. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του αφιερώματος ήταν αυτό για την Hip Hop σκηνής που γεννιέται στην όχι και τόσο γνωστή Ινδική πόλη Dhavari. Το 2009 ο 22χρονος Akash Dhangar, aka B Boy Akku δημιούργησε την κολεκτίβα SlumGods. Το underground hip hop crew έχει σήμερα 17 μέλη. «Οι τουρίστες πιστεύουν ότι στο Dhavari υπάρχει μόνο φτώχεια, όμως όταν έρχονται εδώ συνειδητοποιούν ότι το μέρος έχει πολλά περισσότερα από αυτό. Οι άνθρωποι εδώ δουλεύουν σκληρά. Δεν θα συναντήσεις ζητιάνους» λέει o περήφανος Dhangar για την πόλη των 750.000 κατοίκων στην οποία μένει.

Στο παρακάτω βίντεο που γυρίστηκε στην πόλη, η κάμερα καταγράφει την ιστορία του 15χρονου Vikram που θέλει να γίνει καλλιτέχνης της hip hop. «Ο Billy Elliot της πραγματικής ζωής είναι εδώ» γράφει η εφημερίδα.

  

Εάν αφήσουμε όμως στην άκρη ταμπέλες και χαρακτηρισμούς, που αρέσει συχνά στη Δύση να βάζει σε καθετί που θεωρεί «εξωτικό», μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα για ποιο λόγο μας αρέσουν τέτοιες ιστορίες. Στις ιστορίες όπως αυτή του Vikram και των SlumGods υπάρχει ένα στοιχείο αγνότητας, μια old school αθωότητα, κάτι από τις παλιές καλές μέρες του hip hop, πριν τα πολλά λεφτά, πριν τα ακριβά αμάξια, πριν τον Kanye West και την Kim. Δεν είναι μια αντιγραφή του δρόμου είναι ο ίδιος ο δρόμος.

Τους (πραγματικούς) ανθρώπους του δρόμου ξαναθυμήθηκε αυτή την εβδομάδα και ο γνωστός fashion blogger, Sartorialist. Ανεβάζοντας φωτογραφίες ανθρώπων από το πρόσφατο ταξίδι του στην Ινδία προκάλεσε ένα είδος αμηχανίας στους αναγνώστες του. «Υπάρχει κάποιο μπέρδεμα και θα ήθελα να κάνω ένα ξεκαθάρισμα. Το Sartorialist δεν είναι ένα fashion ή street style blog. Για μένα πάντα ήταν ένα προσωπικό ημερολόγιο της ζωής μου και αυτό παραμένει» έγραψε. Στο blog του Sartorialist εικόνες fashionistas εναλλάσσονται με φωτογραφίες καθημερινών ανθρώπων. Οι βρώμικες μπότες ενός εργάτη της Νέας Υόρκης βρίσκουν την θέση τους δίπλα στους ανθρώπους των Ιταλικών ντεφιλέ μόδας. Όμως εδώ, με τους ανθρώπους από την Ινδία, η δόση πραγματικής ζωής ίσως να φάνηκε λίγο υπερβολική και να μπέρδεψε του αναγνώστες. Περισσότερο από όλους σχολιάστηκε αυτό το κορίτσι. Η φωτογραφία αυτού του κοριτσιού από την Ινδία είναι μια φωτογραφία μόδας;

 Όταν η Δύση βρίσκει τις χαμένες αξίες στην Ινδία Facebook Twitter
"Δεν έχει να κάνει με το πόσο χαριτωμένο ή όχι είναι το φόρεμα που φοράει. Δυστυχώς δεν είναι η τυπική φωτογραφία ενός παιδιού χωρίς καμία έγνοια. Κανείς μας δεν ξέρει ακριβώς την αλήθεια για την κατάσταση αυτού του μικρού κοριτσιού"Φωτ: The Sartorialist

«Δεν έχει να κάνει με το πόσο χαριτωμένο ή όχι είναι το φόρεμα που φοράει. Δυστυχώς δεν είναι η τυπική φωτογραφία ενός παιδιού χωρίς καμία έγνοια. Κανείς μας δεν ξέρει ακριβώς την αλήθεια για την κατάσταση αυτού του μικρού κοριτσιού. Αυτό που ήθελα να δείξω είναι το πνεύμα αυτού του κοριτσιού, το οποίο έχει όνειρα όπως κάθε νεαρό κορίτσι που φωτογραφίζω οπουδήποτε στον κόσμο. Είδα σε αυτή το νεανικό της πνεύμα που το εκφράζει με τα χαρούμενα χρώματα του φορέματος της σε αντίθεση με την ισορροπία που προσπαθεί να κρατήσει στον αγώνα της σκληρής καθημερινότητας της. Αν αυτή η φωτογραφία σας θυμώνει και θέλετε να κάνετε κάτι για την κατάργηση της παιδικής εργασίας τότε έχει πετύχει τον στόχο της» έγραψε ανάμεσα σε άλλα.

Η Δύση έχει ακόμα πολλά να ακόμα να μάθει από τους άλλους πολιτισμούς. Ίσως τα σημαντικότερα.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ