Την περασμένη εβδομάδα ο Guardian είχε μια σειρά ρεπορτάζ από την Ινδία. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του αφιερώματος ήταν αυτό για την Hip Hop σκηνής που γεννιέται στην όχι και τόσο γνωστή Ινδική πόλη Dhavari. Το 2009 ο 22χρονος Akash Dhangar, aka B Boy Akku δημιούργησε την κολεκτίβα SlumGods. Το underground hip hop crew έχει σήμερα 17 μέλη. «Οι τουρίστες πιστεύουν ότι στο Dhavari υπάρχει μόνο φτώχεια, όμως όταν έρχονται εδώ συνειδητοποιούν ότι το μέρος έχει πολλά περισσότερα από αυτό. Οι άνθρωποι εδώ δουλεύουν σκληρά. Δεν θα συναντήσεις ζητιάνους» λέει o περήφανος Dhangar για την πόλη των 750.000 κατοίκων στην οποία μένει.
Στο παρακάτω βίντεο που γυρίστηκε στην πόλη, η κάμερα καταγράφει την ιστορία του 15χρονου Vikram που θέλει να γίνει καλλιτέχνης της hip hop. «Ο Billy Elliot της πραγματικής ζωής είναι εδώ» γράφει η εφημερίδα.
Εάν αφήσουμε όμως στην άκρη ταμπέλες και χαρακτηρισμούς, που αρέσει συχνά στη Δύση να βάζει σε καθετί που θεωρεί «εξωτικό», μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα για ποιο λόγο μας αρέσουν τέτοιες ιστορίες. Στις ιστορίες όπως αυτή του Vikram και των SlumGods υπάρχει ένα στοιχείο αγνότητας, μια old school αθωότητα, κάτι από τις παλιές καλές μέρες του hip hop, πριν τα πολλά λεφτά, πριν τα ακριβά αμάξια, πριν τον Kanye West και την Kim. Δεν είναι μια αντιγραφή του δρόμου είναι ο ίδιος ο δρόμος.
Τους (πραγματικούς) ανθρώπους του δρόμου ξαναθυμήθηκε αυτή την εβδομάδα και ο γνωστός fashion blogger, Sartorialist. Ανεβάζοντας φωτογραφίες ανθρώπων από το πρόσφατο ταξίδι του στην Ινδία προκάλεσε ένα είδος αμηχανίας στους αναγνώστες του. «Υπάρχει κάποιο μπέρδεμα και θα ήθελα να κάνω ένα ξεκαθάρισμα. Το Sartorialist δεν είναι ένα fashion ή street style blog. Για μένα πάντα ήταν ένα προσωπικό ημερολόγιο της ζωής μου και αυτό παραμένει» έγραψε. Στο blog του Sartorialist εικόνες fashionistas εναλλάσσονται με φωτογραφίες καθημερινών ανθρώπων. Οι βρώμικες μπότες ενός εργάτη της Νέας Υόρκης βρίσκουν την θέση τους δίπλα στους ανθρώπους των Ιταλικών ντεφιλέ μόδας. Όμως εδώ, με τους ανθρώπους από την Ινδία, η δόση πραγματικής ζωής ίσως να φάνηκε λίγο υπερβολική και να μπέρδεψε του αναγνώστες. Περισσότερο από όλους σχολιάστηκε αυτό το κορίτσι. Η φωτογραφία αυτού του κοριτσιού από την Ινδία είναι μια φωτογραφία μόδας;
«Δεν έχει να κάνει με το πόσο χαριτωμένο ή όχι είναι το φόρεμα που φοράει. Δυστυχώς δεν είναι η τυπική φωτογραφία ενός παιδιού χωρίς καμία έγνοια. Κανείς μας δεν ξέρει ακριβώς την αλήθεια για την κατάσταση αυτού του μικρού κοριτσιού. Αυτό που ήθελα να δείξω είναι το πνεύμα αυτού του κοριτσιού, το οποίο έχει όνειρα όπως κάθε νεαρό κορίτσι που φωτογραφίζω οπουδήποτε στον κόσμο. Είδα σε αυτή το νεανικό της πνεύμα που το εκφράζει με τα χαρούμενα χρώματα του φορέματος της σε αντίθεση με την ισορροπία που προσπαθεί να κρατήσει στον αγώνα της σκληρής καθημερινότητας της. Αν αυτή η φωτογραφία σας θυμώνει και θέλετε να κάνετε κάτι για την κατάργηση της παιδικής εργασίας τότε έχει πετύχει τον στόχο της» έγραψε ανάμεσα σε άλλα.
Η Δύση έχει ακόμα πολλά να ακόμα να μάθει από τους άλλους πολιτισμούς. Ίσως τα σημαντικότερα.
σχόλια