Ανακοίνωση για το ζήτημα των χρεών του Θεατρικού Μουσείου, τα οποία ξεπερνούν το 1,8 εκατ. ευρώ, εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Το Μουσείο είναι κλειστό εδώ και χρόνια. Από το 2013 δεν λαμβάνει χωρίς κρατική επιχορήγηση με αποτέλεσμα τα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους να έχουν αυξηθεί ραγδαία.
Στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας υπάρχουν εκατοντάδες σημαντικά αντικείμενα της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, όπως φωτογραφίες και προγράμματα ιστορικών παραστάσεων.
Στην ανακοίνωση περιγράφεται το ιστορικό της περιπέτειας του σημαντικού μουσείου. Σύμφωνα με το υπουργείο είναι κοντά η λύση η οποία θα εξυπηρετεί τους πρώην εργαζόμενους του μουσείου ενώ παράλληλα θα εμποδίσει την κατάσχεση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων μελών της διοίκησης, μέσα από δικαστικές αποφάσεις.
Μιλώντας στo Lifo.gr πριν λίγες μέρες ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου έχει ακριβώς αυτές τις δικαστικές περιπέτειες είχε δηλώσει:
«Είμαι έξαλλος διότι αρχικά δικάστηκα για χρέη του μουσείου στο ΙΚΑ, αλλά στην πορεία προέκυψε ότι είχα δικαστεί ερήμην μου για χρέος 80.000 ευρώ του μουσείου προς την εφορία. Ζω με 500 ευρώ τον μήνα. Μου έχουν μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς και λαμβάνω μόνο 1.100 ευρώ, που είναι ακατάσχετα, εκ των οποίων τα 600 πηγαίνουν σε δάνειο που είχα πάρει επειδή η σύζυγός μου νοσηλευόταν για επτά έτη λόγω επώδυνης ασθένειας.
Προφανώς, λοιπόν, και έχω μετανιώσει που μπλέχτηκα σε όλη αυτή την ιστορία. Και το έκανα επειδή ήμουν μαθητής του Σιδέρη και το Θεατρικό Μουσείο το γνωρίζω δεκαετίες. Νομίζω, όμως, ότι όλο αυτό δεν μου αξίζει από την πατρίδα».
Σημειώνεται πως το υπουργείο στην ανακοίνωση αποφεύγει να αναφέρει αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ώστε το μουσείο να ξαναλειτουργήσει. Αρκείται να δηλώσει πως το σχέδιο για την τακτοποίηση των οφειλών προς τους πρώην εργαζόμενους «είναι το πρώτο βήμα για τη διάσωση του Θεατρικού Μουσείου. Στη συνέχεια, και εφόσον η λύση αυτή επιτευχθεί, θα εξεταστούν με περίσκεψη τα επόμενα βήματα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού:
Το Θεατρικό Μουσείο λειτουργούσε με ετήσια επιχορήγηση από το κράτος, η οποία διεκόπη το 2013. Κατά το διάστημα 2007-2012 είχε λάβει επιχορηγήσεις ύψους 1.730.000 ευρώ. Ειδικότερα, το 2011-2012 το Θεατρικό Μουσείο έλαβε από 250.000 ευρώ ετησίως, συνολικά μισό εκατομμύριο ευρώ.
Παρόλα αυτά το 2011 οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν. Έξι από τους εννέα εργαζόμενους είναι από τον Νοέμβριο του 2011 σε επίσχεση εργασίας, στην εκδίκαση της οποίας η διοίκηση του Θεατρικού Μουσείου δεν παρευρέθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν το σύνολο των χρεών του Θεατρικού Μουσείου σήμερα να ξεπερνά κατ' εκτίμηση τα 1,8 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ήταν κλάσμα αυτού του ποσού.
Αυτό το πρόβλημα κληρονόμησαν οι προηγούμενοι Υπουργοί Πολιτισμού μετά το 2015 και κατέληξε πριν έναν μόλις μήνα στην νυν Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε διάλογο με τους πρώην εργαζόμενους, για να βρεθεί λύση σχετικά με τα οφειλόμενα προς αυτούς δεδουλευμένα –θέμα εξαιτίας του οποίου προκύπτουν και οι δικαστικές περιπέτειες του κ. Γεωργουσόπουλου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα μπορούσε εξαρχής να μην υιοθετήσει κανένα χρέος που διογκώθηκε από τη μη έγκαιρη ρύθμιση των μισθολογικών οφειλών της διοίκησης του Θεατρικού Μουσείου.
Όμως, βρισκόμαστε κοντά σε λύση που και τους πρώην εργαζόμενους ικανοποιεί όσο γίνεται καλύτερα και τη διοίκηση του Θεατρικού Μουσείου βγάζει από τη δύσκολη θέση της πιθανής κατάσχεσης των όποιων περιουσιακών στοιχείων των μελών της διοίκησης του. Για το θέμα αυτό το Υπουργείο βρίσκεται εδώ και έναν μήνα σε συνεχή επαφή με τον Φίλιππο Νικολόπουλο, νομικό εκπρόσωπο του Θεατρικού Μουσείου.
Θεωρούμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη διάσωση του Θεατρικού Μουσείου. Στη συνέχεια, και εφόσον η λύση αυτή επιτευχθεί, θα εξεταστούν με περίσκεψη τα επόμενα βήματα.
σχόλια