Ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά νέα της εβδομάδας που τελειώνει ήταν αναμφισβήτητα η επίσημη ανακοίνωση της Microsoft ότι αποσύρει μετά από 20 ολόκληρα χρόνια τον Internet Explorer. Τον φυλλομετρητή/πρόγραμμα περιήγησης ιστού ή, κατά το κοινώς λεγόμενο, browser, που κυκλοφόρησε το 1995 και έκτοτε «φυτεύτηκε» από την εταιρεία σε κάθε υπολογιστή με λειτουργικό Windows, φτάνοντας να είναι εγκατεστημένος στο 95% των υπολογιστών που σερφάριζαν στο Διαδίκτυο την περίοδο 2002-03.
Η καινούργια έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, τα Windows 10, που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, θα περιλαμβάνει έναν καινούργιο browser που η εταιρεία ονομάζει προσωρινά «Spartan» – όνομα του κεντρικού χαρακτήρα της σειράς παιχνιδιών «Halo». O σπαρτιάτης browser θα είναι ελαφρύς, όμορφος, με περισσότερες λειτουργίες και θα θυμίζει σχεδιαστικά τον Chrome και τον Firefox, εκφραστές μιας άλλης προσέγγισης στα προγράμματα περιήγησης του Internet.
Ένα μουσειακό, πια, software, που ναι μεν σύστησε το Internet σε εκατομμύρια χρήστες, αλλά όντας «τρύπιο» από άποψη ψηφιακής ασφάλειας, ήταν η «χαρά του χάκερ».
Όμως, μια νέα εκδοχή του Internet Explorer θα συνεχίσει να συνοδεύει ΚΑΙ τα Windows 10, για να προσφέρει συμβατότητα σε όσους δυσκίνητους οργανισμούς χρησιμοποιούσαν και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον Explorer για τις ανάγκες τους και χρειάζονται υποστήριξη από την εταιρεία καθώς και ένα βουνό χαρτούρας για να εγκρίνουν την αναβάθμιση σε κάποιο άλλο browser.
Όπως και να έχει, ο Internet Explorer, που στο μυαλό σχεδόν όλων των χρηστών έχει «αποσυρθεί» εδώ και πολλά χρόνια, θα παραμείνει ένα μνημείο στην ιστορία του Διαδικτύου, αφού επάνω του σχεδιάστηκαν από καταβολής του τα πιο επίμονα adware και spyware, ιοί και άλλα κακόβουλα λογισμικά που ταλαιπώρησαν χρήστες, προγραμματιστές και τμήματα IT εταιρειών παγκοσμίως.
Ένα μουσειακό, πια, software, που ναι μεν σύστησε το Internet σε εκατομμύρια χρήστες, αλλά όντας «τρύπιο» από άποψη ψηφιακής ασφάλειας, ήταν η «χαρά του χάκερ» που γνώριζε ότι οι τραπεζικοί οργανισμοί-μαμούθ το χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν την πορεία των μετοχών αλλά και τσόντες, μαζί με εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους σε υπουργεία, εφορίες και άλλους φορείς.
Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Explorer θα έρθει. Κάποτε. Και θα είναι αργός και παρατεταμένος, όσο αργό θα είναι και το fade out όλων αυτών των επιχειρηματικών, corporate και κρατικών νοοτροπιών που αγκαλιάζουν και υιοθετούν το «καινούργιο» όταν έχει ήδη γίνει παρωχημένο.
σχόλια