Πάνω σ' έναν αρχαίο στίχο: Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου
Συνεχίζεται στο ΚΠΙΣΝ ο κύκλος διαλέξεων για τη νεοελληνική ποίηση με τίτλο «Πάνω σ' έναν αρχαίο στίχο», όπου η Διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας Εμμανουέλα Κάντζια προσκαλεί το κοινό σε μια ιδιαίτερη περιδιάβαση στο βίο και το έργο τριών σημαντικών νεοελλήνων ποιητών που συνδιαλέγονται με την αρχαιοελληνική παράδοση.
Η δεύτερη διάλεξη έχει τον τίτλο «Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 19:00, στον «Πύργο των Βιβλίων».
Ο Κ. Π. Καβάφης (1863-1933), ποιητής ιστορικός όσο και ερωτικός, τοποθετεί συχνά το σκηνικό των ποιημάτων του στα χρόνια της ελληνιστικής περιόδου. Ο Πλούταρχος του παρέχει συχνά την πρώτη ύλη, αλλά και το ποιητικό ερέθισμα.
Τον Αλεξανδρινό ποιητή σαγηνεύουν ιδιαίτερα οι Βίοι του Αντωνίου και του Δημητρίου, λεπτομέρειες των οποίων αναπλάθει «ελεύθερα στο νου» και στο χαρτί («Καισαρίων», «Αλεξανδρινοί βασιλείς», «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», «Ο βασιλεύς Δημήτριος»). Συνδιαλέγεται έτσι με τον Πλούταρχο καθώς σατιρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες, στοχάζεται το θέατρο της καθημερινότητας και σπουδάζει τον θάνατο.
Info:
«Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου»
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πύργος των Βιβλίων
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, 19:00-20:30
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Είσοδος ελεύθερη
Genesis 2.0 στο Exile Room
Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στις 21:00, θα προβληθεί στο Exile Room το ντοκιμαντέρ Genesis 2.0 (2018), σε σκηνοθεσία Christian Frei και Maxim Arbugaev (διάρκεια: 112').
Στα απομονωμένα σιβηρικά νησιά στον Αρκτικό Ωκεανό, κυνηγοί ελεφαντόδοντου ψάχνουν για χαυλιόδοντες εξαφανισμένων μαμούθ σε ένα αφιλόξενο τοπίο που μοιάζει σχεδόν προϊστορικό. Με τις τιμές να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, το κυνήγι τους φέρνει στο μυαλό τον πυρετό του χρυσού.
Όταν όμως ανακαλύπτουν το εκπληκτικά καλοδιατηρημένο σώμα ενός μαμούθ, το εύρημα τους αποδεικνύεται πολύ πιο πολύτιμο, καθώς hi-tech εργαστήρια κλωνοποίησης στη Ρωσία και τη Νότια Κορέα το διεκδικούν για να αναστήσουν τον εκλιπόντα γίγαντα.
Info:
Exile Room
Αθηνάς 12 (3ος όροφος), Μοναστηράκι, 210 3223395
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
«Για τη διαύγεια ανάμεσα στην ταχύτητα και τη διάρκεια - ψίχουλα που πέταξαν πίσω τους ο Χονδρός και η Κατσιάνη για να βρουν τον δρόμο»
Στον χώρο του Atopos CVC, στο πλαίσιο του #TextMe_Lab, ενός προγράμματος που περιλαμβάνει performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και μίνι-εκθέσεις από καλεσμένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές, θα φιλοξενηθούν ο Θανάσης Χονδρός και η Αλεξάνδρα Κατσιάνη.
Οι Θανάσης Χονδρός και Αλεξάνδρα Κατσιάνη αποτέλεσαν εννοιολογικό καλλιτεχνικό δίδυμο από τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι το 2004.
Έχουν δουλέψει εκτός παραδοσιακών πλαισίων παρουσίασης της τέχνης, χρησιμοποιώντας μια σειρά από μέσα όπως η γλώσσα, ο ήχος, οι αυθόρμητες δράσεις και το βίντεο. Μέσα από τις περφόρμανς τους δημιουργούν μια λογική μετατόπιση στη ροή της καθημερινής ζωής, προκαλώντας όπως οι ίδιοι λένε ένα είδος «ποιητικής απόκλισης».
Στο αφιέρωμα αυτό θα παρουσιαστούν έργα από την πορεία τους ως εννοιολογικό ντουέτο όπως και από το πρότζεκτ Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ, του καλλιτεχνικού τρίο που δημιούργησαν μαζί με τον Ντάνη Τραγόπουλο.
Info:
Atopos Contemporary Visual Culture
Σαλαμίνος 72, Αθήνα
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 12-14/11, 12:00-18:00 & 15-18/11, 14:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη