Συναγερμός για τον Αμαζόνιο - Σε ένα χρόνο εξαφανίστηκε δάσος πέντε φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο

Συναγερμός για τον Αμαζόνιο - Σε ένα χρόνο εξαφανίστηκε δάσος πέντε φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο Facebook Twitter
0

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Περίπου 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο καταστράφηκαν μεταξύ Αυγούστου 2017 και Ιουλίου 2018 - περιοχή περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του Λονδίνου.

Ο υπουργός περιβάλλοντος Edson Duarte δήλωσε ότι η παράνομη υλοτομία είναι η αιτία.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές του νεοεκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο πρόεδρος υποσχέθηκε να περιορίσει τα πρόστιμα για τη δασοκομία και να αποδυναμώσει την επιρροή του οργανισμού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης σημειώθηκε στις πολιτείες Mato Grosso και Pará και σημείωσε αύξηση 13,7% σε σχέση με τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Το Mato Grosso είναι ο κορυφαίος παραγωγός σιτηρών στη Βραζιλία και οι επικριτές αναφέρουν ότι η επέκταση της γεωργίας καταπατά το τροπικό δάσος.

Τα δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα παρακολούθησης της αποψίλωσης, γνωστό ως Prodes, ενημέρωσαν την ετήσια έρευνα.

Αν και το ποσοστό σημείωσε σημαντική αύξηση από πέρυσι, όταν το ποσοστό αποψίλωσης μειώθηκε κατά 16% σε δωδεκάμηνη περίοδο, εξακολουθεί να σημειώνει πτώση κατά 72% από το 2004, καθώς τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας εφάρμοσε μέτρα για την προστασία των δασών.

Η περιοχή του Αμαζονίου φιλοξενεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο με είδη φυτών και ζώων που ανακαλύπτονται ακόμη και σήμερα από επιστήμονες.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM