ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η σφαγή του Διστόμου

Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
Η εικόνα του Διστόμου τη 10η Ιουνίου 1944. Η φωτογραφία βρέθηκε σε Γερμανό στρατιώτη.
7

To ζεστό πρωινό της 10ης Ιουνίου του 1944, μαζί με τον ήλιο ξεπρόβαλε και η ελπίδα στις καρδιές των Ελλήνων που περίμεναν να ελευθερωθούν από μέρα σε μέρα. Λίγο νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, οι σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούσαν πλέον να κρατηθούν με νύχια και με δόντια. Στη Βοιωτία, οι Γερμανοί επικεντρώθηκαν στους αντάρτες οι οποίοι δρούσαν στην περιοχή και ενισχύονταν από άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδας.  

 

Μια φάλαγγα επτά αυτοκινήτων με Γερμανούς στρατιώτες, ξεκίνησε από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση προς το Δίστομο, εκφοβίζοντας τους χωρικούς, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι κάποιοι αντάρτες δρούσαν στο Στείρι. Αφού ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα, προχώρησαν προς το Στείρι . Οι κάτοικοι του Διστόμου έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων. 

Ακούω μια γυναικεία φωνή να σκούζει, να οδύρεται, να θρηνολογεί. Ήταν η μάνα μου. Φτάνω τρέχοντας και τι να δω! Την αδερφή μου κομματιασμένη, βιασμένη, κατακρεουργημένη. Κατασκισμένα ρούχα και σάρκες είχαν γίνει ένα. Το αίμα έτρεχε από τα σκέλια της. Τα βυζιά της κατασφαγμένα, φέτες.

Στη θέση Καταβόθρα, τα αυτοκίνητα με τους Γερμανούς στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από μια σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Sture Linner (Μέλους του Ερυθρού Σταυρού)

Θεωρώντας υπεύθυνους για την "ενέδρα" του ΕΛΑΣ τους κατοίκους του Διστόμου, οι Γερμανοί επέστρεψαν στο χωριό με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Τσάμπελ. Η εντολή από τη γερμανική πλευρά ήταν σαφής: Να μην μείνει κανείς ζωντανός. Όσοι κάτοικοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, έτρεξαν να κρυφτούν έντρομοι στα σπίτια τους.

 

Η τραγωδία μόλις ξεκινούσε. Οι Γερμανοί σκότωναν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους. Γυναίκες που φούρνιζαν ψωμί, παιδιά που είχαν ξεχαστεί στο δρόμο παίζοντας. Άνοιγαν τους δρόμους των σπιτιών και και έσφαζαν τις οικογένειες. Αποκεφάλισαν τον ιερέα και σκότωσαν ένα μωρό χαράσσοντάς του τον αγκυλωτό σταυρό στο μέτωπο. 

Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
Ο μικρός Αργύρης Σφουντούρης. Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
Απομεινάρια της σφαγής
Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
Γυναίκες του Διστόμου

Η Παναγούλα Σκούτα (το γένος Μαλάμου) 13 χρονών τότε, αφηγείται :

Ο πατέρας μου μας προέτρεψε να κατεβούμε στο κατώι, να κλειστούμε και να περιμένουμε. Κατεβήκαμε κι αμπαρωθήκαμε. Έφταναν ουρλιαχτά, άγριες κραυγές, πυροβολισμοί από τα διπλανά Καλαματέϊκα σπίτια. Η αγωνία άρχισε να γίνεται τρόμος. Μερικές γυναίκες κρύφτηκαν πλάι στα βαρέλια, άλλες στις γωνιές στις λαδίκες. Βάλαμε και τον πρόσθετο σύρτη – μάνταλο στην πόρτα. Έπεσε μια θανατερή ησυχία. Κάποια στιγμή ακούμε στην αυλή τη φωνή, τη στριγκλιά ενός γειτονόπουλου, του Λουκά του Παπανικολάου να ζητάει βοήθεια : «Ωχ μπάρμπα Σπύρο, σώσε με!». Έκλαιγε και φώναζε.

Ο πατέρας μου, μόλις κατεβήκαμε στο κατώι, είχε βάλει τυρί και αυγά σε βαθύ πιάτο και κρασί σε κανάτι για να τα έχει ως φίλεμα για τους Γερμανούς αν τυχόν και έρχονταν. Μόλις άκουσε τη φωνή του Λουκά μου λέει : «Παναγούλα φέρε τα τρόφιμα». Άνοιξε την πόρτα και βλέπουμε τον Λουκά Παπανικολάου να τρέχει κλαίγοντας και κρατώντας τον πληγωμένο του λαιμό και πίσω του ένα κοντό Γερμανό στρατιώτη με όπλο στη μασχάλη να τον κυνηγάει. Εμείς, ο πατέρας μου με το κρασί και τα ποτήρια, εγώ με τα τρόφιμα στα χέρια προχωρήσαμε στην αυλή ως τη μέση που ήταν το πηγάδι. Ο πατέρας μου σηκώνει τα χέρια φιλικά και φωνάζει για να καταπραΰνει τον Γερμανό : «γκουτ μπόϋ» - εννοώντας το τραυματισμένο παιδί.

Ο Γερμανός όμως άγριος έκαμε νόημα να μπούμε στο κατώι, γρύλισε ένα «καπούτ» και αρνήθηκε τις προσφορές μας. Εμείς υπακούσαμε. Μόλις πατήσαμε μέσα ορθώθηκε μπροστά στην πόρτα, έφερε καταπάνω μας το όπλο και με μια συνεχόμενη ριπή άρχισε να σκορπίζει το θάνατο πυροβολώντας ολόπαντα. Τα πρώτα βλήματα πήραν κατάστηθα τον πατέρα μου που πέφτοντας και ξεψυχώντας σπάραζε : «Ωχ παιδιά μου! Σώστε με!».

Άρχισαν να πέφτουν τα σώματα των γυναικών. Άλλες πάσχιζαν να χωθούν πίσω από τα βαρέλια, άλλες σε λαδίκες και γούρνες. Αφού όλα τα σώματα σωριάστηκαν το ένα πάνω στο άλλο, ο Γερμανός κατεβαίνει και κοιτάει και σκουντάει έναν – έναν γρυλίζοντας για να δει αν είναι σκοτωμένοι και ρίχνει χαριστικές βολές. Το κατώι είχε μια κολώνα στη μέση. Πρώτος έπεσε και σωριάστηκε σ' αυτήν ο πατέρας μου Σπύρος Μαλάμος 67 χρονών. Ύστερα η Μαρία Λάμπρου 50 χρονών. Η Μαριέττα Φιλίππου, γύρω στα 30. Ήταν έγκυος και μαζί της σφάδαζε και το παιδί στην κοιλιά. Ο ανηψιός μου Στάθης Σταθάς, γιος της αδερφής μου Γιαννούλας, 5 χρονών. Οι γάμπες του ήταν σχισμένες, χαραγμένες όπως σχίζουμε τις μπριζόλες και το κρέας του χυνόταν άσπρο στο χώμα.

Η Δήμητρα Μαλάμου, 38 χρονών, με το γιο της Γιάννη, 8 χρονών, καθισμένη σε γούρνα όπου βάζαμε βυτίνα λαδιού με κομμένο σαν με λεπίδα το καύκαλό της και τα μυαλά της χυμένα στους ώμους σαν από μια γεμισμένη κούπα, και στον πανέμορφο λαιμό της. Δεν ξέρω αλλά κρατήσαμε την ανάσα μας τόσο όσο δεν αντέχει ανθρώπινος οργανισμός. Αυτός συνέχιζε να μας κλωτσάει όπως τα σφαχτά γρυλίζοντας «Έϊ, έϊ» για να δει αν έχει μείνει κανένας ζωντανός. Μέσα σ' αυτή την αβάσταχτη νέκρα πήγε κι έβγαλε τις κάνουλες από τα βαρέλια του κρασιού. Άρχισε με βουή και φουρφουρητό να χύνεται το κρασί. Φυσούσε το κρασί κι ο ήχος του ο φριχτός γέμισε το κατώι. Ενώθηκε το κρασί με το αίμα των σκοτωμένων και έγινε μια θάλασσα αίματος και, κρασιού, μια πηχτή κρέμα που πάνω της έπλεαν πτώματα και σερνόμαστε μωροζώντανοι.


Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
Παναγιώτης και Μαρία Σφουντούρη/Τα πεντάρφανα. Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
Στο νεκροταφείο. Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
Χαροκαμένη στο παράθυρο. Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Ο Παναγιώτης Περγαντάς του Θωμά (Κιθάρας), 22 χρονών τότε, αφηγείται:

«Κατά τις δέκα το πρωί στις 10 Ιουνίου 1944 μέρα Σάββατο κατέβηκα από το πατρικό μου και πήγα στο καφενείο του Μαράλιου. Καθόμουνα με δυο – τρεις άλλους. Περνάει από κει το μικρό ανηψάκι μου, ο Γιάννης της αδερφής μου Φρόσως Σταθά, το γένος Περγαντά. Το φώναξα και του έδωσα μια ρουφηξιά ούζο. Ύστερα έφυγε να παίξει. Σε λίγο ακούμε φωνή τρομαγμένη «έρχονται οι Γερμανοί».Πεταχτήκαμε και μέσα από το στενό του Μάριου προς τα Μεσινά ανέβηκα στου Καρσνά το ρέμα, προς τα λακκώματα. Εκεί έμεινα και είχα στραμμένη την προσοχή μου στο χωριό με αγωνία. Είδα [......], ώσπου όταν βασίλεψε ο ήλιος κι έπαιρνε να νυχτώσει οι γερμανικές φάλαγγες τράβηξαν για τη Λιβαδειά.

Τότε κατεβαίνω κι εγώ προς το χωριό. Φτάνω σε απόσταση διακόσια μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Το σπίτι της αδερφής μου Φρόσως ήταν στην άκρη. Ακούω μια γυναικεία φωνή να σκούζει, να οδύρεται, να θρηνολογεί. Ήταν η μάνα μου. Φτάνω τρέχοντας και τι να δω! Την αδερφή μου κομματιασμένη, βιασμένη, κατακρεουργημένη. Κατασκισμένα ρούχα και σάρκες είχαν γίνει ένα. Το αίμα έτρεχε από τα σκέλια της. Τα βυζιά της κατασφαγμένα, φέτες. Το πρόσωπό της παραμορφωμένο και σ' όλο το σώμα σημάδια άγριας πάλης. Δίπλα της σε μια κούνια το μικρό κορίτσι της τη Ζωή, εφτά μηνών, το είχαν ξεκοιλιάσει, του είχαν κόψει το λαιμό και κρέμονταν τα λαρύγγια του στο στήθος μπλεγμένα με τα βγαλμένα έντερα.

Το αγόρι της, αυτό που το πρωί του έδωσα λίγο ούζο στο καφενείο, έτρεξε να κρυφτεί στο διπλανό σπίτι του Νταγιαλή. Οι εγκληματίες το κυνήγησαν και το εκτέλεσαν τινάζοντάς του τα μυαλά στον αέρα κάτω από τη σκάλα. Επίσης και το άλλο κορίτσι της ίδιας αδερφής μου, την Ελένη, εφτά χρονών, το έσφαξαν κι αυτό. Τέλος ο πεθερός της αδερφής μου εκτελέστηκε μπροστά στη Δημαρχία μαζί με τον Θανάση Πανουργιά. Την επομένη το πρωί τους θάψαμε όλους σε ομαδικό τάφο μπροστά στην αυλή του σπιτιού τους».

 

Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
Ο μικρός Αργύρης Σφουντούρης που επέζησε της σφαγής
Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
Η μάνα του δολοφονημένου Γ. Β. Γαμβρίλη σπαράζει υποβασταζόμενη από τη νύφη της Μαρία Γαμβρίλη και τη σύζυγο του Γιάννη Σφουντούρη
Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
«Εσφάγησαν υπό γερμανών άτομα 9»
Η σφαγή του Διστόμου Facebook Twitter
O Αργύρης Σφουντούρης σε οδοιπορικό στο Δίστομο

Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά λίγες μέρες μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ένας από τους επί κεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο Χανς Τσάμπελ (Hans Zampel) μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζει ως σήμερα ελεύθερος.

 

Πηγές:

Καταγραφή αφηγήσεων από το Στάθη Σταθά

Distomo.gr

wikipedia.gr

daa.gov.gr

viotikoskosmos.wdfiles.com

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

Σαν Σήμερα
7

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

5 σχόλια
Το χειρότερο είναι ότι ακριβώς κάτω απο αυτό το άρθρο υπάρχει η κεφαλίδα " Η Γερμανία ενέκρινε την επόμενη δόση " Νομίζω ότι κάτι δεν κάνουμε καλά, σαν Έλληνες, σαν ανθρωπότητα γενικότερα !!!
Φρίκη, φρίκη, φρίκη!!!Σκέφτομαι όλους αυτούς που επέζησαν, αποκλείεται να ήταν οι ίδιοι άνθρωποι έπειτα απο αυτό. Οι εικόνες θα τους είχαν γίνει εφιάλτες που μόνο που δεν ήταν όνειρο αλλα πραγματικότητα.Πως μπορεί ένας άνθρωπος να φτάσει να κάνει αυτό;Το χειρότερο είναι πως μόλις δοθεί η ευκαιρία στην ανθρωπότητα δεν διστάζει να πράξει το ίδιο!!!Ντρέπομαι που ανήκουμε στο ίδιο είδος!!!
Αηδία πλήρης, τι να πει κανείς.Έχω, όμως, μία απορία σχετικά με τον Χανς Τσάμπελ (Hans Zampel) και την τύχη του, διότι αφενός μεν τα γερμανικά στρατά δρούσαν υπό τις εντολές του Fritz Lautenbach και αφετέρου, στα γρήγορα που κοίταξα, δεν πολυβρίσκω *ξένες* πηγές που να αναφέρονται στον πρώτο (ή τελοσπάντων να μην είναι απλά αναδημοσιεύσεις ελληνικών πληροφοριών στην αγγλική/γαλλική κ.λπ.) μού φαίνεται λίγο περίεργο αυτό. Infos welcome!
Αυτό που βρήκα αγαπητό βλαχάκι είναι ο σύνδεσμος: http://www.mixanitouxronou.gr/o-ellinas-patriotis-pou-thelise-na-ekdikithi-ton-sfagea-tou-distomou-o-thanasis-papoulias-pistepse-oti-skotose-ton-zampel-mesa-stis-filakes-averof-alla-aftos-epezise-ke-estali-atimoritos-sti-germani/ και στονhttp://www.itabloid.gr/%CE%BF-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82/
Thanks, τα είχα ψιλοδεί αυτά, αλλά κατά βάση ενδιαφερόμουν για πηγές εξωτερικού, στις οποίες το όνομα/άτομο “Hans Zampel” φαίνεται -για κάποιο λόγο- να είναι είτε ανύπαρκτο ή τελοσπάντων άνευ σημασίας (ή κάτι μού διαφεύγει).Στις κάτωθι πληροφορίες βλέπω να εμπλέκονται δύο ονόματα: αυτά του Fritz Lautenbach και του ανώτερού του Karl Schührers (ο υπεύθυνος για την σφαγή στην Κλεισούρα, που απ' ότι αντιλαμβάνομαι, όμως, δεν ήταν παρόν στο Δίστομο. Παρεμπιπτόντως αυτό το καλόπαιδο είναι θαμμένο στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου-Ραπεντόζης).Αντιγράφω την υποτιθέμενη αλληλουχία των γεγονότων:June 1944: June 10: Units from SS-Panzergrenadier Regiment 7 on an antipartisan sweep, massacre circa 218-300+ Greek civilians in the village of Distomo. George Koch, a member of the Wehrmacht GFP (Geheime Feldpolizei), accompanied the SS troops during the sweep and submits report on the incident. Koch's report states that: the Polizei troops walked through the village without incident, but were later ambused by Greek guerrillas outside of it. The guerrillas escaped, and that the SS troops actually doubled back into the village and began a viscious "atonement action" which included rape and looting as well as shooting civilians. Koch's report directly contradicts the report SS-Hauptstrumführer Fritz Lautenbach, submitted to his battalion CO (SS-Standartenführer Schührers http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Sch%C3%BCmers).June 20: A Red Cross delegation visits Distomo to investigate the incident and find corpses swinging from the trees along the route. News of the massacre travels to the collaborationist Greek govenrment.Concerned over the impact of the massacre on both the military and political situation in occupied Greece, the Wehrmacht opens up an investigation headed by Special Envoy Neubacher & charges SS-Hauptstrumführer Lautenbach with falsifying a military report. (of course the investigation team neither includes nor interviews Greek civilians) SS-Standartenführer Schührers responds to the charges that although his company is technically guilty of falsifying a report, his unit acted correctly under the circumstances. The inquiry is dropped as the massacre is judged a "military necessity" due to the supposed collaboration between the guerrillas and the Distomo villagers....Αμφότεροι σκοτώθηκαν λίγους μήνες μετά:Lautenbach was killed in action 16 October 1944Schumers was killed in action 18 August 1944...Απ' τη άλλη στο κείμενο του παρακάτω συνδέσμου (σελίδα 9, αρ. 4) αναφέρεται πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος ήταν υπεύθυνος ...και δίδονται τρία ονόματα: Κopner, Zabel, Lautenbach, αλλά ο συγγραφέας της μελέτης αναφέρει σε υποσημείωσή του ότι εμπιστεύεται περισσότερο την πηγή που δείχνει προς τον Lautenbach.http://www.distomo-griechenland.de/pdf-dateien/THE_DISTOMO_SLAUGHTER_ESA_2009.pdf
Πείτε μου, μπορεί να υπάρξει αποζημίωση και δικαιοσύνη για αυτές τις φρικαλεότητες; Ταράζεσαι μόνο και μόνο όταν διαβάσεις αυτό το άρθρο, σκέψου τι μνήμες από την σφαγή κουβαλούν μέσα τους όσοι ζουν ακόμη από εκείνη την ημέρα.