Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
1

Κανείς δεν έχει δει ποτέ το τέρας του Λοχ-Νες αλλά πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει και ακόμα περισσότεροι επισκέπτονται την περιοχή που έχει γίνει πια θρυλική. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Walbrzych στην Πολωνία, μόνο που εκεί το μέρος δεν έχει γίνει ακόμα τόπος έλξης για επίδοξους χρυσοθήρες, υποψήφιους εκατομμυριούχους και κυνηγούς μυστηρίων.

Το Walbrzych είναι ένα μέρος στην Πολωνία, γνωστό για τα μεταλλεία του. Σήμερα τα περισσότερα έχουν κλείσει, ο κόσμος έχασε τη δουλειά του και ο πληθυσμός μειώθηκε από 170.000 σε 110.000 μέσα σε μόλις 25 χρόνια. Πάντα υπήρχε χρυσός στις απότομες πλαγιές και τους λόφους γύρω από το Walbrzych στη νότια Πολωνία, αρκετός για να συντηρήσει μέχρι πριν λίγο καιρό τα ορυχεία και αρκετός ώστε να προσελκύσει τους τουρίστες που με ένα τηγάνι κατά τον τρόπο των παλιών χρυσοθήρων, έψαχναν να αλλάξουν την τύχη τους στα νερά των ποταμών. Αλλά ποτέ δεν είχε βρεθεί κάτι που να δικαιολογεί τρέλα και ενθουσιασμό. Αυτά μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

Το τραίνο του χρυσού μετά από 70 χρόνια έχει ανεβάσει την θερμοκρασία στο ζενίθ. Οι υποψήφιοι «νικητές» αυτής της κούρσας θα πάρουν το 10% της αξίας του ευρήματος.

Δύο άνδρες έχουν ισχυριστεί ότι έχουν βρει αυτό που θα μπορούσε να είναι το θρυλικό τρένο φάντασμα των Ναζί που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος στα βουνά γύρω από Walbrzych τον Απρίλιο του 1945, καθώς εγκατέλειπαν την περιοχή μετά την προέλαση του Κόκκινου Στρατού με ένα φορτίο χρυσού. Οι δυο άντρες υποστηρίζουν ότι κάτω από τα πόδια τους υπάρχει μια αμύθητη περιουσία, πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό. Δημοσιογράφοι και περίεργοι έχουν αρχίσει και συρρέουν στην πόλη. Το τραίνο του χρυσού μετά από 70 χρόνια έχει ανεβάσει την θερμοκρασία στο ζενίθ. Οι υποψήφιοι «νικητές» αυτής της κούρσας θα πάρουν το 10% της αξίας του ευρήματος.

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Κοντά στο Ksiaz Castle εξαφανίστηκε το τραίνο των Ναζί
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Η περιοχή του Walbrzych στη Νότια Πολωνία. Ανήκε μέχρι το 1945 στη Γερμανία

Το τραίνο εξαφανίστηκε κοντά στο κάστρο του Ksiaz, το οποίο ήταν το τοπικό αρχηγείο των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δυο άντρες που ανακάλυψαν ίχνη του θα τα αποκαλύψουν στον Πρόεδρο της Walbrzych την επόμενη εβδομάδα. Αλλά μέχρι τότε η θέση του τραίνου παραμένει μυστική. Ο τοπικός τύπος ισχυρίζεται ότι το τρένο θα μπορούσε να βρίσκεται το χωριό Walim. Εκεί υπάρχουν κατασκευασμένες από το Τρίτο Ράιχ οι σήραγγες του έργου Riese. Πρόκειται για μίλια σηράγγων σε όλη την περιοχή Walbrzych, η οποία ήταν μέχρι το 1945, τμήμα της Γερμανίας. Χιλιάδες σκλάβοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους, σμιλεύοντας την πέτρα, για λόγους που παραμένουν μέχρι σήμερα ασαφείς. Μερικοί λένε ότι οι σήραγγες προορίζονταν για ένα μυστικό κέντρο διοίκησης, άλλοι ισχυρίζονται ότι κατασκευάστηκαν ως υπόγεια εργοστάσια για τα μυστικά όπλα του Χίτλερ. Μιλούν ακόμα και για ατομική βόμβα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν εξερευνηθεί όλες οι σήραγγες και πολλοί πιστεύουν ότι μέσα σε κάποιες από αυτές υπάρχει και το φορτίο με τον χαμένο θησαυρό, η ατμομηχανή και τα βαγόνια. Με βάση τα σχεδιαγράμματα που υπάρχουν, έχει βρεθεί μια ειδική διαδρομή πάνω στην οποία μπορεί να έτρεξε το τραίνο του χρυσού. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα οι αρχές της περιοχής ανακάλυψαν ότι κάποιος είχε κάνει μια παράνομη εκσκαφή σε έναν από τους λόφους κοντά στο νεκροταφείο της πόλης, κοντά σε σπηλιές και σήραγγες αρκετά μεγάλες ώστε να υπάρχει εκεί το τραίνο.

Οι σκεπτικιστές αναρωτιούνται γιατί να υπάρχει θησαυρός σε τραίνο αφού ότι έχει βρεθεί μέχρι τώρα από τους θησαυρούς των ναζί ήταν καλά τακτοποιημένο σε κουτιά και ότι το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μεν ένα τραίνο αλλά χωρίς θησαυρούς. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, αλλά φτωχές αποδείξεις. Από που προερχόταν το πολύτιμο αυτό φορτίο; Γιατί υπάρχει αυτός ο θρύλος του χρυσού εδώ και τόσα χρόνια; Χωρίς αμφιβολία μέσα σε λίγο καιρό θα ξέρουμε αν το εύρημα των δυο ανδρών που κρατούν το επτασφράγιστο μυστικό τους, θα φέρει αποτελέσματα. Ή θα εξακολουθήσει να είναι ένας θρύλος που απλώς θα φέρει τουρισμό και ξεναγήσεις στις περίφημες ναζιστικές στοές, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους ένα θαύμα τεχνικής αλλά και ένα μυστήριο ως προς την χρησιμότητά τους.

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Είσοδος σε ένα τούνελ στο Walbrzych
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Τα τούνελ κάτω από τη γη
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
To Walbrzych σήμερα
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Ένα φριχτό κομμάτι των θησαυρών των Ναζί. Βέρες από τους κρατούμενους του στρατοπέδου Buchenwald.
Αρχαιολογία & Ιστορία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από έναν αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Εγώ κουνιέμαι από τη θέση μου, η Σαντορίνη μόνον να μην κουνηθεί!»

Τον Αύγουστο του 1925 στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων καταφθάνουν τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και περιγράφουν την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s φέρνει στο σήμερα κάποια από τα ρεπορτάζ της εποχής.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Η πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Αισθάνομαι όπως την πρώτη φορά που θα έβγαινα ραντεβού»: Η Τασούλα Βερβενιώτη για την 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας 

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι κοινωνικές ομάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γραφή της Ιστορίας»

Η ιστορικός και συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη μοιράζεται τη γνώση της με ανθρώπους που θέλουν να συλλέξουν τις άγραφες ή αποσιωπημένες πτυχές της ιστορίας και για τρεις ημέρες θα κατευθύνει τη μεγάλη συνάντηση των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Τεχνόπολη.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Όταν θα `ρθείς να με ξεθάψεις απ’ τις στάχτεςκαι διώξεις από πάνω μου όλη τη σκουριάκαι ξαναβάλεις τις ρόδες μου σε ράγεςκαι εγώ αρχίσω να κυλάω ξανάΤότε οι λύπες θα με ψάχνουνκαι άνεργες θα θρηνούνΘα πέφτουν μανιασμένες οι βροχέςκαι θα ρωτούνΤι έγινε εκείνο το τρένο που έβλεπετα άλλα τρένα να περνούν