Το περασμένο Σάββατο έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στο νοσοκομείο της Λάρνακας, όπου νοσηλευόταν, ο Κύπριος ραδιοφωνικός παραγωγός Πανίκος Αντωνίου. Το γιατί στο διαδίκτυο δεν υπάρχει καμία πληροφορία γι' αυτόν τον άνθρωπο εξηγείται από τους φίλους του, που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους σε τούτο το μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του: ''Ο Πανίκος υπήρξε συνώνυμο της αξιοπρέπειας και ποτέ δεν προκάλεσε θόρυβο γι'αυτό που ήταν ή για τη δουλειά του''...
Κι όμως! Ο Πανίκος Αντωνίου ήταν ο πρώτος που διάβασε Μαργκερίτ Ντιράς από τις εκπομπές του, τότε που κανείς στην Κύπρο δε γνώριζε το όνομα της Ντιράς και όλοι οι σταθμοί, πέραν του ΡΙΚ, θεωρούνταν παράνομοι.
Ο Αντωνίου γεννήθηκε στο χωριό Αυγόρου της ελεύθερης επαρχίας της Αμμοχώστου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 βρέθηκε στην Αγγλία για σπουδές, όπου γνώρισε τον ποιητή Ηλία Κωνσταντίνου, τον σύντροφο της ζωής του. Με την επιστροφή τους στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνου άνοιξε το περίφημο βιβλιοπωλείο ''Αμοργός'' στη Λεμεσό και ο Αντωνίου ξεκίνησε τις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές του υπό καθεστώς παρανομίας, όπως είπαμε.
Οι συγκεκριμένες εκπομπές άφησαν εποχή, παρ' όλο που τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το τέλος του, ο Πανίκος Αντωνίου ταυτίστηκε με το μέσο, στο οποίο εργάστηκε κατά κόρον, το Κανάλι 6. Βαθύς γνώστης της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, μύησε το κυπριακό ακροατήριο σε άγνωστες ηχογραφήσεις ρεμπέτικων, αλλά και στις πιο σπάνιες στιγμές του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων Ελλήνων συνθετών.
Παραγωγός έντονα πολιτικοποιημένος, κάποιοι στην Κύπρο θα θυμούνται για χρόνια τα καυστικά σχόλια του από μικροφώνου, πάντα υπέρ των αδυνάτων αυτού του κόσμου.
Ο Πανίκος Αντωνίου και ο Ηλίας Κωνσταντίνου τη δεκαετία του 1980
Ο πρόωρος και άδικος χαμός του συντρόφου του, το 1995, τον βύθισε στο πένθος και τον έκανε να αποτραβηχτεί στο σπίτι του, κρατώντας λίγους και καλούς φίλους. Λέγεται πως εδώ και 20 χρόνια, ο Αντωνίου ''είχε χάσει το γέλιο του'' με μόνη του διέξοδο την καλή μουσική και τη δουλειά του στο ραδιόφωνο.
Την τελευταία διετία χτυπήθηκε και από τον καρκίνο. Ο πρωτεργάτης της ελεύθερης κυπριακής ραδιοφωνίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών.
* Αν μου επιτρέπεται ένα πιο προσωπικό σχόλιο, το 2003 ο Πανίκος Αντωνίου είχε παρευρεθεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ ''Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού'' στη Λευκωσία. Με είχαν εντυπωσιάσει οι γνώσεις του σε μία σύντομη κουβέντα που κάναμε. Γνώριζε σε βάθος όλους τους Έλληνες μουσικούς και τραγουδιστές και το έργο τους. ''Καλή συνέχεια'' μου είχε ευχηθεί τότε. ''Καλό ταξίδι'' του εύχομαι εγώ τώρα από δω...
σχόλια