Η ΕΕ εντείνει τις προετοιμασίες για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ σήμερα θα έχουν τηλεφωνική συνδιάσκεψη ο Ντόναλντ Τουσκ και η Τερέζα Μέι.
To Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα την τελική δέσμη των λεγόμενων «μέτρων έκτακτης ανάγκης» για το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, ο κίνδυνος της «μη συμφωνίας» είναι «αυξανόμενος» και γι'αυτό προχώρησαν οι προετοιμασίες κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα του προγράμματος Erasmus+, του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εν λόγω προτάσεις ακολουθούν τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2018 να ενταθούν οι εργασίες ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα, και την έγκριση στις 19 Δεκεμβρίου 2018 του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων νομοθετικών μέτρων, καθώς και τις προτάσεις έκτακτης ανάγκης της τελευταίας εβδομάδας για τον αλιευτικό τομέα της ΕΕ.
Οι προτάσεις αυτές προστίθενται στις εκτενείς εργασίες ετοιμότητας που ανάλαβε η Επιτροπή από τον Δεκέμβριο του 2017, όπως ορίστηκε στις προηγούμενες ανακοινώσεις σχετικά με την ετοιμότητα.
Ειδικότερα, τα σημερινά μέτρα θα διασφαλίσουν ότι στην περίπτωση «αποχώρησης χωρίς συμφωνία»:
- οι νέοι από την ΕΕ και το ΗΒ που στις 30 Μαρτίου 2019 συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαμονή τους χωρίς διακοπή·
- οι αρχές των κρατών μελών της ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υπόψη περιόδους ασφάλισης, μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας ή κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την αποχώρηση, κατά τον υπολογισμό των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, όπως οι συντάξεις·
- οι δικαιούχοι του ΗΒ που τυγχάνουν χρηματοδότησης της ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές βάσει των τρεχουσών συμβάσεών τους, υπό τον όρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό διαχωρίζεται από τον οικονομικό διακανονισμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, τα μέτρα αυτά δεν θα μετριάσουν και ούτε μπορούν να μετριάσουν τον συνολικό αντίκτυπο του σεναρίου αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ούτε αντισταθμίζουν κατά κανένα τρόπο την έλλειψη ετοιμότητας, ούτε αναπαράγουν τα πλήρη οφέλη που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ ή τους ευνοϊκούς όρους ενδεχόμενης μεταβατικής περιόδου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης.
Οι σημερινές προτάσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα, περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και θα εγκριθούν μονομερώς από την ΕΕ, έχοντας λάβει υπόψη τις συζητήσεις με τα κράτη μέλη
Σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνία Τουσκ - Μέι
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταϊάνι δήλωσε σήμερα ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ που θα παραμείνουν στο μπλοκ μετά το Brexit παραμένουν ενωμένες σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας και δεν προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν μια συμφωνία «διαζυγίου» με το Λονδίνο.
«Οι 27 κυβερνήσεις παραμένουν ενωμένες στο Brexit. Ελπίζω να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit», είπε ο Ταϊάνι στους δημοσιογράφους.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε μια συμφωνία (για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου), η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει σήμερα στις 17:54 GMT (19:54 ώρα Ελλάδος) τηλεφωνική επικοινωνία με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το Brexit, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Τουσκ.
Οι Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν χθες να επαναδιαπραγματευτεί η Μέι τη συμφωνία για το Brexit, αλλά το μπλοκ λέει ότι δεν προτίθεται να ανοίξει πάλι το θέμα.
Αντίθετο το Βερολίνο στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης
Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα κάθε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία έχουν καταλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
«Το εκ νέου άνοιγμα της συμφωνίας αποχώρησης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα αφότου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έλαβε από τη Βουλή των Κοινοτήτων την εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αυτή.
Η συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η καλύτερη και μοναδική λύση», διαβεβαίωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Η θέση μας είναι σαφής: η συμφωνία αποχώρησης είναι η καλύτερη και μοναδική λύση για μια συντεταγμένη έξοδο», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke, αφού η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έλαβε εντολή από το κοινοβούλιο της για να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία και τον μηχανισμό ασφαλείας (backstop) που προβλέπεται για την Ιρλανδία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αμέσως ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί.
Η Γερμανία, δια του υπουργού της επί των Εξωτερικών, υπενθυμίζει ιδιαίτερα την προσήλωσή της στο backstop, τον μηχανισμό που έχει προβλεφθεί ώστε να μην υπάρξει επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Η Γερμανία και ολόκληρη η Ένωση είναι σταθερά με το μέρος της Ιρλανδίας. Δεν θα αφήσουμε την Ιρλανδία απομονωμένη στο ζήτημα αυτό», διαβεβαίωσε ο Μάας.
Παρίσι: «Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας»
Η Γαλλία απορρίπτει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit και προτρέπει την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει αξιόπιστες προτάσεις, ανακοίνωσε το Ελιζέ μετά την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων χθες Τρίτη ενός ψηφίσματος που δίνει εντολή στην Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αλλαγή ενός στοιχείου-κλειδιού της συνομολογημένης διευθέτησης.
Οι βουλευτές διεμήνυσαν ότι για να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, η Μέι θα πρέπει να εξασφαλίσει την αντικατάσταση του λεγόμενου βορειοϊρλανδικού μηχανισμού ασφαλείας, ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης, με μια «εναλλακτική διευθέτηση», που δεν διευκρινίζεται.
Ο μηχανισμός ασφαλείας έχει στόχο να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία, κράτος-μέλος της ΕΕ, και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.
Συναντά όμως σφοδρή αντίσταση στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, καθώς πολλά στελέχη του ερίζουν ότι πρόκειται για παγίδα ώστε το ΗΒ να παραμείνει δια παντός εντός τελωνειακής ένωσης.
«Η συμφωνία αποχώρησης και το backstop υιοθετήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και τους 27 από κοινού τον Νοέμβριο. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση. Η ΕΕ ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό», ανέφερε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
«Αν, από την άλλη, η Βρετανία θέλει να συζητήσει τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ ή να αρχίσει μια νέα διαδικασία (εκλογές, δημοψήφισμα, κ.λπ.) που θα πρέπει να ορίσει εκείνη, η ΕΕ είναι ανοικτή σε αυτό, προς υπεράσπιση των συμφερόντων και των αξιών της».
Το Ελιζέ συμπληρώνει ότι η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει τις προετοιμασίες της για το Brexit άνευ συμφωνίας («no-deal Brexit»).
«Σε κάθε περίπτωση, είναι επείγον το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να κάνει αξιόπιστες προτάσεις», καταλήγει το κείμενο της γαλλικής προεδρίας, που ουσιαστικά επαναλαμβάνει θέσεις που εξέφρασε νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του στη Λευκωσία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP