Εικόνες από τη «συνεχώς μεταβαλλόμενη όψη της Κωνσταντινούπολης», που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, θα παρουσιαστούν σε έκθεση.
«Υπάρχει κάτι σε αυτή τη θέα που αντικατοπτρίζει τη δική μου ψυχική κατάσταση και αποκαλύπτει τα αόρατα, αλλά βαθιά συναισθήματα που υπάρχουν μέσα μου» δήλωσε ο εξηνταεξάχρονος συγγραφέας για τις φωτογραφίες που συνθέτουν αυτή την ιδιαίτερη έκθεση που πρόκειται να εγκαινιαστεί την επόμενη Τετάρτη.
Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από το μπαλκόνι του σπιτιού του, στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος του συγγραφέα «Yapi Kredi Culture and Arts».
Η έκθεση με τίτλο «Μπαλκόνι: Φωτογραφίες του Ορχάν Παμούκ» θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου 2019 και θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της Yapi Kredi Culture and Arts στην οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης.
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 600 φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από συνολικά 8.500, που ελήφθησαν με τη χρήση τηλεφακού σε περίοδο πέντε μηνών, μία «περίοδο έντονης δημιουργικότητας», όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου.
Στις φωτογραφίες διαφαίνεται η επιθυμία του Παμούκ να «καταγράψει» μια πανοραμική θέα της πόλης, του Βόσπορου, καθώς και των καραβιών που τον διασχίζουν, προστίθεται.
«Ένιωσα την ανάγκη να αντικρίσω τη θέα ξανά και ξανά, ή πιο σωστά να τραβήξω φωτογραφίες της, επειδή μου ήταν δύσκολο να γράψω», ανέφερε ο Παμούκ.
Υπογράμμισε επίσης ότι η θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού του «με κάλεσε να αναζητήσω την ησυχία, να αφήσω τα υλικά ζητήματα υπέρ των πνευματικών αναζητήσεων».
Αν και αρχικά δεν ήθελε να μοιραστεί τις φωτογραφίες του με άλλους, ο συγγραφέας αργότερα συνειδητοποίησε ότι «δεν ήταν απλώς αρχεία του τοπίου αλλά και της ψυχής του», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τα βιβλία του διεθνούς φήμης συγγραφέα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
Το βιβλία του «Με λένε κόκκινο» και «Χιόνι» έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες.
Το 2012 ο Ορχάν Παμούκ άνοιξε το Μουσείο Αθωότητας σε ένα σπίτι του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έχει κυκλοφορήσει μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο.
Το 2014 το μουσείο κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς.
Όταν ο Ορχάν Παμούκ κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, η Σουηδική Ακαδημία δήλωσε: «Στην αναζήτηση της μελαγχολικής ψυχής της πατρίδας του, έχει ανακαλύψει νέα σύμβολα για τη σύγκρουση και την αλληλεπίδραση των πολιτισμών».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια