Για «δημιουργικό συμβιβασμό» στο θέμα του Brexit έκανε λόγο σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε σήμερα έναν τρόπο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας έκκληση για έναν δημιουργικό συμβιβασμό που θα βοηθήσει να κατευναστούν οι ανησυχίες για το μέλλον των διευθετήσεων που αφορούν τα ιρλανδικά σύνορα.
Η Βρετανία αναμένεται βάσει της βρετανικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να αποχωρήσει από την ΕΕ σε 53 ημέρες, ωστόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλει αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία διαζυγίου την οποία συμφώνησε με την ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο ώστε να την περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Η Μέι επιδιώκει νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη συμφωνία με αντικατάσταση του βορειοϊρλανδικού backstop («δίχτυ ασφαλείας»), ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.
Αν και είπε ότι δεν επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση της λεγόμενης Συμφωνίας Αποχώρησης, η Μέρκελ πρόσθεσε πως τα δύσκολα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με δημιουργικότητα∙ πρόκειται για τον ισχυρότερο μέχρι σήμερα υπαινιγμό πως η πιο ισχυρή ηγέτης της ΕΕ θα μπορούσε να είναι έτοιμη για έναν συμβιβασμό.
«Υπάρχουν βέβαια επιλογές προκειμένου να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς ακόμη και όταν δεν θα είναι μέλος η Βόρεια Ιρλανδία επειδή είναι τμήμα της Βρετανίας, και την ίδια στιγμή να εκπληρώσουμε την επιθυμία, αν είναι δυνατόν, να μην υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι», είπε η Μέρκελ.
«Για να επιλύσουμε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να ακούμε ο ένας τον άλλον, και τέτοιες συζητήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Τόκιο.
Η Μέρκελ είπε πως το θέμα του ιρλανδικού backstop μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της συζήτησης για μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέροντας στη Μέι μια ενδεχόμενη οδό εξόδου από το αδιέξοδο.
Η στάση της Μέρκελ για το Brexit καθοδηγείται από την επιθυμία να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ΕΕ και της εσωτερικής αγοράς της, που είναι κρίσιμης σημασίας για την μεταπολεμική ταυτότητα και ευημερία της Γερμανίας, και ταυτόχρονα να παραμείνει η Βρετανία κοντά στην Ένωση ακόμη και μετά την αποχώρησή της.
«Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο ώστε να φθάσουμε ενδεχομένως σε μια συμφωνία, αν ο καθένας δείξει καλή θέληση», είπε η Μέρκελ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa