Σαφείς αιχμές για το ζήτημα των 8 Τούρκων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, άφησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι φυγάδες τρομοκρατικών κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ζητώντας επί της ουσίας την έκδοσή τους, κάνοντας αναφορά στο κίνημα των Γκιουλενιστών και στο PKK, ζητώντας από την Αθήνα να συνεργαστεί με την Άγκυρα σε θέματα τρομοκρατίας.
«Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν την ζωή τους την 15η Ιουλίου (...) Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει».
Τσίπρας: Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις
«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου, οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα βεβαίως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το ζήτημα, όταν έλαβε τον λόγο.
«Δεν έχουμε καμία διάθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος».
Για το προσφυγικό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Άγκυρα έχει σηκώσει το «βάρος» 4 εκατομμυρίων προσφύγων, τηρώντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. Όπως όμως είπε ο κ. Ερντογάν, η ΕΕ δεν υπήρξε το ίδιο συνεπής απέναντι στην Τουρκία.
«Στο Αιγαίο έχουμε πάρα πολλούς θανάτους. Η ακτοφυλακή προσπαθεί να τους εμποδίσει», είπε χαρακτηριστικά.
«Μουφτήδες για Χάλκη»
Για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι κάθε φορά που του θέτει το ζήτημα κάποιος Έλληνας πρωθυπουργός, ζητά την αντίστοιχη επίλυση του θέματος για τους μουφτήδες στην Θράκη.
Για την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης
«Συζητήσαμε και για την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, προς όφελος, μεταξύ άλλων, όλων των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την ανάγκη αύξησης των επιστροφών και την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών.
Κατά τον ίδιο, η στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι προς όφελος της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, «κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα περασμένα χρόνια», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Για το Αιγαίο
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «υπάρχει πολύ σημαντική δυνατότητα» για μία συζήτηση θετικής ατζέντας στις διμερείς σχέσεις. «Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη (...) λύνουμε προβλήματα δεκαετιών, όπως τη διαφορά μας με τον βόρειο γείτονα μας, τη Βόρεια Μακεδονία».
«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στο Αιγαίο που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών (...) Εμείς θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να χτίσουμε, δεν είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε χωρίς να βάλουμε τα θεμέλια», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Για τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα για δίκαιη επίλυση. Για τον λόγο αυτόν τόνισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας. «Κάθε θέμα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τον φίλο μας, όταν το συζητάμε», είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας έμμεση αναφορά στους Τούρκους πολίτες της Θράκης, ο κ. Ερντογάν σχολίασε πως τέτοια ζητήματα δεν είναι αφορμή διαχωρισμού αλλά συνεργασίας και ευκαιρία για να οικοδομηθούν «γερές γέφυρες».
σχόλια