Νιώθετε συνέχεια θυμωμένοι; Να τι συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

0

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να θυμώνει με το παραμικρό. Αν ανεβάζεις θερμοκρασία, ιδρώνεις και παθαίνεις ταχυπαλμίες και μόνο με την υποψία πως κάτι πάει στραβά, ίσως να πάσχεις από χρόνιο θυμό. 

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Alison Stone, ο θυμός λειτουργεί σαν ένα καμπανάκι κινδύνου για τον οργανισμό μας. "Στέλνει ένα μήνυμα SOS στον εγκέφαλο, που προκύπτει από τα συναισθήματά μας ή από κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Κάθε έντονα αρνητικό συναίσθημα -ο φόβος, ο κίνδυνος, η ντροπή, η απόρριψη- αναμένεται να προκαλέσει θυμό" εξηγεί. 

Όπως συμβαίνει με όλες τις φυσικές αντιδράσεις βέβαια, ο θυμός αυτός καθ'αυτός δεν είναι πάντα επιζήμιος γιατί μας γεμίζει νέες πληροφορίες. "Με τον θυμό ο οργανισμός μας ενημερώνει ότι αισθανόμαστε κάτι που δεν θέλουμε να αισθανόμαστε, για παράδειγμα: πόνο, προδοσία, περιφρόνηση, εκμετάλλευση- οτιδήποτε μας αφήνει ευάλωτους" τονίζει η Stone. Αν επιλέξεις να αγνοήσεις το θυμό αντί να τον αποδεχτείς και να τον διερευνήσεις, μπορεί να γίνει απειλή για την υγεία σου. Μάλιστα τα ξεσπάσματα κατακρατημένου θυμού έχουν πλέον συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο καρδιακής ανακοπής.

 

Με τον θυμό ο οργανισμός μας ενημερώνει ότι αισθανόμαστε κάτι που δεν θέλουμε να αισθανόμαστε, για παράδειγμα: πόνο, προδοσία, περιφρόνηση, εκμετάλλευση...

"Μαθαίνουμε πως ο θυμός είναι κάτι το μη αποδεκτό και πως δεν πρέπει να τον εκφράζουμε. Έτσι τον καταπίνουμε αντί να διερευνήσουμε το τι θέλει να μας πει. Αν αποδεχτούμε τον θυμό και τον αντιμετωπίσουμε με περιέργεια, μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο". Ένας ακόμα κίνδυνος του κατακρατημένου θυμού είναι πως δεν αφήνει να σκεφτούμε καθαρά κάτι που έχει άμεσα δυσάρεστες συνέπειες στην ερωτική, την οικογενειακή, την επαγγελματική αλλά και την κοινωνική ζωή. Επιπλέον, ο κατακρατημένος "χρόνιος" θυμός επιβαρύνει σημαντικά και την υγεία με υψηλότερο ρίσκο κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υψηλής πίεσης κτλ.

Αν λοιπόν έχεις κουραστεί να παραδίνεις τα ηνία της ζωής σου στον θυμό, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να τον αντιμετωπίσεις σωστά αλλά και αποτελεσματικά!

1.

Πάρε βαθιές αναπνοές

Μπορεί να μοιάζει σαν το πιο δύσκολο πράγμα, την ώρα που το αίμα σου χτυπά στα μηνίγγια, αλλά η βαθιά αναπνοή είναι το πιο γρήγορο 'φάρμακο' κατά του θυμού. Κλείσε τα μάτια και πάρε μια εισπνοή και μια εκπνοή μετρώντας από μέσα σου μέχρι το 5 σε κάθε φάση. Μέτρα 12 τέτοιες αναπνοές πριν να ανοίξεις ξανά τα μάτια. Μπορείς γι'αυτό τον λόγο να χρησιμοποιείς και κάποια εφαρμογή με ασκήσεις διαλογισμού όπως το Heapspace. 

2.

Διαλογίσου

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να θυμώνει συχνά, ίσως ήρθε η ώρα να βάλεις τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σου. Μην περιμένεις να θολώσεις από θυμό... Ξεκίνα από σήμερα δοκιμάζοντας 5 μόλις λεπτά αυτοσυγκέντρωσης και ηρεμίας. Ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να νιώθεις καθημερινά ευγνωμοσύνη κάτι που ως αποτέλεσμα θα μειώσει το άγχος σου.

3.

Μίλησε με έναν ειδικό

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι ο απόλυτος σύμμαχος ενάντια στον μη υγιή θυμό. Αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια για να εντοπίσεις και με ασφαλή τρόπο να αντιμετωπίσεις όλα εκείνα που προκαλούν τον χρόνιο θυμό σου, κάνεις ένα πολύτιμο δώρο όχι μονάχα στον εαυτό σου αλλά και στους ανθρώπους που επιλέγεις να σε περιβάλλουν. 

Με στοιχεία από το wellandgood.com

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ