Αιμορροΐδες: 6 tips για αντιμετώπιση και άμεση ανακούφιση από τον πόνο

0

Πολύς κόσμος υποφέρει από αιμορροΐδες, λίγοι, όμως, παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια. Παρά τον σύγχρονο τρόπο ζωής που ευθύνεται γι' αυτή την επώδυνη διαταραχή, η οποία διαρκεί μέρες, τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν (αιμορραγία, δυσοσμία, πρόβλημα στην κίνηση) καθιστούν ταμπού το όλο θέμα και προβληματική την παροχή συμβουλών σ' αυτόν που υποφέρει. 

Τι είναι, όμως, οι αιμορροΐδες; Πρόκειται για τις φλέβες που βρίσκονται ανάμεσα στον πρωκτό και το ορθό έντερο, οι οποίες πρήζονται, με διάφορους παράγοντες να συμβάλλουν στη διόγκωσή τους, μεταξύ αυτών το οικογενειακό ιστορικό, μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, η έντονη εργασία, το σωματικό βάρος, οι διατροφικές αλλεργίες, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η εγκυμοσύνη και η πολύωρη ορθοστασία.

Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων: οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Οι πρώτες δημιουργούνται στο εσωτερικό του ορθού και οι εξωτερικές βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Μερικές βασικές ενδείξεις για αιμορροΐδες είναι μικρά εξογκώματα με αίμα γύρω από τον πρωκτό, αιμορραγία κατά την αφόδευση (αίμα στα κόπρανα) και κνησμός κοντά στην περιοχή του πρωκτού.

Αν και οι γιατροί επισημαίνουν ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την επιμονή και τη συχνότητα των παραπάνω συμπτωμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, για τους περισσότερους ανθρώπους πρόκειται για ένα παροδικό πρόβλημα, που, όμως, αγκυλώνει την καθημερινότητά τους και τους αναγκάζει να απέχουν από τις καθημερινές τους ασχολίες και δραστηριότητες.

Για όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δεν χρήζουν ιατρικής επέμβασης, υπάρχουν τρεις συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε και άλλες τρεις συμβουλές που ανακουφίζουν από τον πόνο.

1. Μην μένετε καθισμένοι στην τουαλέτα για περισσότερα από 5-8' λεπτά. Αν δεν είναι η ώρα που πρέπει να πάτε στην τουαλέτα μην πιέζετε το έντερό σας και μην προσπαθείτε να επιτύχετε κένωση με το να σφίγγεστε, γιατί διογκώνονται οι φλέβες με τις γνωστές συνέπειες. 

2. Προσπαθήστε να περπατάτε για περίπου 20 λεπτά κάθε μέρα, ειδικά αν κάνετε καθιστική εργασία. Το έντερο πρέπει να κινείται και η καλή φυσική κατάσταση εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του. 

3. Προσθέστε στη διατροφή σας πολλά φρούτα, φυτικές ίνες, τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά, ελαιόλαδο και νερό. Οι στεγνές τροφές και το ακατάστατο ωράριο στο φαγητό προκαλεί δυσκοιλιότητα. 

Και πώς ανακουφίζεται ο πόνος, όταν παρουσιάζεται το πρόβλημα; 

1. Οι καλές πλύσεις με χλιαρό νερό βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και της δυσοσμίας που πολύ συχνά προκύπτει. 

2. Χαμομήλι και μαλακτικά αφεψήματα επίσης συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου, ενώ συνιστώνται και ήπια αναλγητικά για να μην αισθάνεστε καταδικασμένοι σε ακινησία όλη μέρα. 

3. Υπάρχουν αλοιφές, τόσο συνταγογράφουμενες, όσο και παρασκευασμένες από φυτικά προϊόντα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα των αιμορροϊδων.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ