Σταματήστε να παίρνετε αντιβιοτικά και παυσίπονα με το παραμικρό

Σταματήστε να παίρνετε αντιβιοτικά και παυσίπονα με το παραμικρό Facebook Twitter
Η πολυφαρμακία καλά κρατεί στην Ελλάδα και στα περισσότερα σπίτια υπάρχει στοκ αντιβιοτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών, τα οποία καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ενδεδειγμένες.
0

Λένε πως όσο πιο ανασφαλής είναι ένας γιατρός τόσο περισσότερα φάρμακα δίνει στον ασθενή του. Κι όσο πιο ανασφαλής αισθάνεται ο ασθενής τόσο περισσότερα χάπια καταπίνει, σαν να ήταν καραμέλες. Μόνο που τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα δεν είναι καραμέλες.


Πρόσφατες έρευνες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επιβεβαιώνουν ότι η πολυφαρμακία καλά κρατεί στην Ελλάδα και πως στα περισσότερα σπίτια υπάρχει στοκ αντιβιοτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών, τα οποία καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ενδεδειγμένες.

Αν κολλήσετε γρίπη, χρειάζεστε αντιικά, όχι αντιβιοτικά και αναλγητικά/αντιπυρετικά, για να «ρίξετε» τον υψηλό πυρετό. Η μόνη περίπτωση που ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικά είναι αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό και επιδείνωση, ενώ βρίσκεστε στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος γρίπης και των άλλων εποχικών λοιμώξεων, η σύσταση των γιατρών είναι ξεκάθαρη: τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στις εποχικές ιώσεις και, όταν καταναλώνονται χωρίς λόγο και σε εσφαλμένο δοσολογικό σχήμα, οδηγούν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, που με τη σειρά τους αυξάνουν τη νοσοκομειακή θνησιμότητα, καθώς τα ανθεκτικά μικρόβια κάνουν «πάρτι» στα νοσοκομεία!

Αν κολλήσετε γρίπη, χρειάζεστε αντιικά, όχι αντιβιοτικά και αναλγητικά/αντιπυρετικά, για να «ρίξετε» τον υψηλό πυρετό. Η μόνη περίπτωση που ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικά είναι αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό και επιδείνωση, ενώ βρίσκεστε στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Αυτό σημαίνει πώς προσβληθήκατε από μικρόβιο που βρήκε τον οργανισμό αδύναμο και υποφέρετε από δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη, η οποία χρειάζεται αντιβιοτικά.


Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία σε χάπια και κάψουλες που καταναλώνονται με τις χούφτες στην Ελλάδα είναι τα αναλγητικά, τα οποία λαμβάνονται κυρίως από γυναίκες νεαρές και μέσης ηλικίας για την αντιμετώπιση πρωτίστως του πονοκεφάλου.

Κι εδώ, όμως, παραμονεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, καθώς, όπως εξηγεί ο νευρολόγος Μιχάλης Βικέλης, ειδήμων στις κεφαλαλγίες και στις ημικρανίες, η κατάχρηση αναλγητικών μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ για τον πάσχοντα, κι αυτό γιατί οδηγεί στην επιδείνωση των κεφαλαλγιών και στην εμφάνιση μιας πολύ βασανιστικής ασθένειας, της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Οι γυναίκες «σκοράρουν» πρώτες και στην κατάχρηση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών σκευασμάτων, τα οποία είναι άκρως εθιστικά.

Τέλος, οι ειδικοί του ΕΟΦ τονίζουν πως εξαιρετικά επικίνδυνες είναι οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων, όταν τα λαμβάνουμε χωρίς ιατρική συνταγή ή όταν λαμβάνουμε μαζί τους ανεξέλεγκτα βιταμινούχα συμπληρώματα και διεγερτικές ουσίες (καφέ, τσάι, energy drinks).

Όταν «ανακατεύουμε» φάρμακα χωρίς να ξέρουμε τι κάνουμε υπάρχει κίνδυνος είτε να μη δράσουν, λόγω αλληλοεξουδετέρωσης, είτε να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στο ήπαρ (να ανέβουν δηλαδή οι ηπατικές τρανσαμινάσες) και σε άλλα ζωτικά όργανα

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ