Στην απώλεια του Πάνου Κουτρουμπούση αναφέρεται με ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Συγγραφέων αναφέρει η οποία σημειώνει πως ο συγγραφέας και εικαστικός άφησε το δικό του στίγμα στα ελληνικά γράμματα.
Ο Πάνος Κουτρουμπούσης πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών.
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συγγραφέα, μεταφραστή και εικαστικού, μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων, Πάνου Κουτρουμπούση», αναφέρει η ανακοίνωση από την Εταιρεία Συγγραφέων.
«Ο Κουτρουμπούσης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του μπητ κινήματος στη χώρα μας, συμμετείχε στην παρέα των Ελλήνων υπαρξιστών και δημοσίευσε ανατρεπτικά διηγήματα και ιστορίες. Με βιβλία όπως το "Εν αγκαλία de Κρισγιαούρτι", αλλά και με πρωτότυπα έργα όπως τα θεατρικά "ταχυδράματα", ο Πάνος Κουτρουμπούσης άφησε το δικό του στίγμα στα ελληνικά γράμματα» σημειώνει η ανακοίνωση.
«Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Πάνος Κουτρουμπούσης γεννήθηκε το 1937 στη Λιβαδειά. Σπούδασε σινε-σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia, στη Ρώμη, ενώ αργότερα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης, βοηθός παραγωγής σε ελληνικές και ξένες ταινίες (1958-1967), στην εικονογράφηση εξώφυλλων βιβλίων και δίσκων στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη (1963-1995) και ως παραγωγός ραδιοφώνου στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC (1979-1981) και την Ουάσινγκτον (1982-1984).
Συμμετείχε στην παρέα των Ελλήνων υπαρξιστών, ενώ ανακατεύτηκε με το ελληνικό μπητ κίνημα και από το 1963 συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού Πάλι.
Με τον ερχομό της δικτατορίας του '67 έφυγε στο Λονδίνο. Πέρασε λίγα χρόνια στη Μέση Ανατολή και την Αμερική, δημοσιεύοντας σε ξένα περιοδικά και εκθέτοντας την εικαστική δουλειά του. Το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του, «Εν αγκαλία de Κρισγιαούρτι» και από τη δεκαετία του '80 άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα και ιστορίες σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες. Έργα του (ταχυδράματα) έχουν παρουσιαστεί στο «Τρίτο Θέατρο» της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδουλάκη, καθώς και στο ραδιόφωνο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
σχόλια