Φυτοπλαγκτόν εμφανίστηκε στον Παγασητικό - «Παγερή αδιαφορία» καταγγέλλουν οι αλιείς

Φυτοπλαγκτόν εμφανίστηκε στον Παγασητικό - «Παγερή αδιαφορία» καταγγέλλουν οι αλιείς Facebook Twitter
0

Την επανεμφάνιση φυτοπλαγκτόν στον Παγασητικό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας κάνοντας λόγο για «παγερή αδιαφορία όλων».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Ένωση, παρατηρεί με ανησυχία την έξαρση του φαινομένου και καταγγέλλει τις αρμόδιες αρχές για «παγερή αδιαφορία» απέναντι «σ' ένα έντονα καταστροφικό φαινόμενο για την θάλασσα του Παγασητικού, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».


Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννης Μπουντούκος, αναφέρεται ότι «με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε την έξαρση του φαινομένου του ευτροφισμού στον Παγασητικό κόλπο.


Η εξήγηση για την δημιουργία του φαινόμενου του ευτροφισμού είναι γνωστή. Στην ουσία οφείλεται στην υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων, η οποία προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων από γεωργικές εκτάσεις (κυρίως από λιπάσματα ), αλλά και αστικά απόβλητα.


Το φαινόμενο αυτό έχει καταστροφική του επίδραση στα οικοσυστήματα, αφού η περίσσεια βιομάζας δεν μπορεί να απορροφηθεί από το περιβάλλον, καθιζάνει στον βυθό και αποσυντίθεται δεσμεύοντας το πολύτιμο οξυγόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και τα ιχθυοαποθέματα, σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργηθεί ανοξία η ακόμη και δημιουργία υδρόθειου από αναερόβια βακτήρια.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη βιομάζα βενθικών οργανισμών, αυξημένες περιπτώσεις θνησιμότητας ψαριών, οστρακοειδών κ.λπ.
Οι επιπτώσεις του ευτροφισμού είναι πιο έντονες και καταστροφικές σε κλειστούς κόλπους, μεταξύ των οποίων ο Αμβρακικός, Παγασητικός και ο Ευβοϊκός, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης και οξυγόνωσης.


Εντύπωση και ερωτηματικά εγείρει η παγερή αδιαφορία όλων για το τόσο έντονα καταστροφικό φαινόμενο για την θάλασσα του Παγασητικού, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Magnesianews

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM