Είναι το Pokemon Go η ελπίδα της εντομολογίας;

Είναι το Pokemon Go η ελπίδα της εντομολογίας; Facebook Twitter
0

Εκτός από πολλά είδη εντόμων, ακόμη και η ίδια η επιστήμη της εντομολογίας είναι υπό εξαφάνιση. Θα μπορούσε η εφαρμογή Pokemon Go να προσελκύσει νέους, επίδοξους εντομολόγους;


Τα τελευταία χρόνια η ανησυχία για τα έντομα που οδεύουν προς αφανισμό αυξάνεται αλλά οι επιστήμονες είναι μάλλον απαισιόδοξοι και για έναν επιπλέον λόγο: «Ακόμη κι εμείς οι ίδιοι είμαστε ένα είδος υπό εξαφάνιση» σημειώνει ο Γιούργκεν Γκρος, πρόεδρος της γερμανικής κοινότητας εντομολόγων.

«Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Στον τομέα της εντομολογίας και επιστημονικής ταξινόμησης των εντόμων δραστηριοποιούνται κυρίως άντρες προχωρημένης ηλικίας».

Ο Βόλφγκανγκ Βέγκελε, διευθυντής του Alexander König Museum της Βόννης, προειδοποιεί ότι τα πανεπιστήμια έχουν χάσει σχεδόν όλους τους ειδικούς στην επιστημονική ταξινόμηση των ειδών. Πλέον μόνο σε μουσεία και στην κοινωνία των πολιτών μπορεί να τους συναντήσει κανείς. «Στους μη κυβερνητικούς οργανισμούς η πλειοψηφία είναι ήδη άνω των 50 ετών – το ενδιαφέρον της νέας γενιάς απουσιάζει», σημειώνει.

Γιατί όμως, μέσα σε όλα τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, έχει σημασία η συντήρηση αυτής της σπάνιας και κάπως περίεργης επιστήμης; Ο Μάρκους Ρίγκλερ από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ απαντά: «Η εντομολογία είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς τα έντομα αποτελούν τους πιο ποικιλόμορφους ζωντανούς οργανισμούς. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο γνωστά είδη και πάνω από δύο εκατομμύρια για τα οποία δεν έχουμε πληροφορίες». Όπως σημειώνει, πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα διάφορα είδη, καθώς και τις αντιδράσεις τους στις κλιματικές αλλαγές.

Οι ομοιότητες ανάμεσα στην εντομολογία και τo Pokemon Go

Αν και ο Μάρκους Ρίγκλερ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τα Pokemon, παρατηρεί αρκετές ομοιότητες. «Αν βγω στη φύση, ψάχνω για έντομα – τα ψάχνω στο περιβάλλον τους γεμάτος περιέργεια. Αυτό είναι βέβαια μία ομοιότητα που έχουμε με τους κυνηγούς Pokemon». Επιπλέον, είναι σίγουρος, πως η χρήση των ψηφιακών μέσων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τη νέα γενιά, ώστε να ασχοληθεί με την εντομολογία.

Παρόλα αυτά υπογραμμίζει πως στόχος δεν είναι η προσέγγιση ερασιτεχνών. Η επιστημονική ενασχόληση με την εντομολογία δεν είναι εύκολη: «Πρέπει να καταβληθεί μία συντονισμένη προσπάθεια στην εκπαίδευση και τις δυνατότητες απορρόφησης επαγγελματικά, ώστε η εντομολογία να προσεγγίσει νέους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM