Παναγία των Παρισίων: πώς η απεικονιστική τεχνολογία θα βοηθήσει στην αποκατάστασή της

Παναγία των Παρισίων: πώς η απεικονιστική τεχνολογία θα βοηθήσει στην αποκατάστασή της Facebook Twitter
Εικόνα της δομής του ναού πριν από την καταστροφή. (Andrew Tallon)
0

Το συγκλονιστικό θέαμα της τυλιγμένης στις φλόγες Παναγίας των Παρισίων τη νύχτα της Δευτέρας, 15 Απριλίου, έφερε όλους μας ενώπιον της περατότητας των εμβληματικών μνημείων που ορίζουν τον παγκόσμιο πολιτισμό, και τους αρμόδιους ενώπιον της σημασίας που έχει η πρόβλεψη για την προστασία, ασφάλεια και αποκατάστασή τους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καταστροφής.

Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων συμπληρώνει με τον τραγικότερο τρόπο ένα μακρύ κατάλογο κτιρίων τα οποία εσχάτως αντιμετώπισαν τεράστιες, συχνά μη αναστρέψιμες καταστροφές.

Η Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκώβης, την οποία σχεδίασε στα τέλη του 19ου αιώνα ο εμβληματικός Σκωτσέζος αρχιτέκτονας Charles Rennie Mackintosh, κάηκε για δεύτερη φορά τον Ιούνιο του 2018.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2018, το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές λόγω πυρκαγιάς. Σχεδόν ταυτόχρονα με την Παναγία των Παρισίων, το τέμενος Αλ-Άκσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ παραδινόταν στις φλόγες.

Η «σωστική τεχνολογία» αναδύεται πλέον ταχύτατα ως κύριος παράγοντας στην αποκατάσταση κτιρίων και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας την ενσωματώνουν ολοένα και πληρέστερα στα σχέδια διαχείρισης τέτοιων κρίσεων.

Με τόσο συχνές περιπτώσεις καταστροφής μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πώς μπορεί η απεικονιστική τεχνολογία να συνδράμει στην ταχύτερη και ακριβέστερη αποκατάσταση κτιρίων όπως η Νοτρ Νταμ;

Πόσο αξιόπιστα θεωρούνται σήμερα τα σχέδια του Eugène Viollet-le-Duc, του αρχιτέκτονα που τον 19ο αιώνα ανέλαβε την αποκατάστασή του και σε τι βαθμό δύνανται οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις να συμπληρώσουν ή και να επαληθεύσουν τις απεικονίσεις του;

Παναγία των Παρισίων: πώς η απεικονιστική τεχνολογία θα βοηθήσει στην αποκατάστασή της Facebook Twitter
To εσωτερικό του ναού όπως ήταν.

Η «σωστική τεχνολογία» αναδύεται πλέον ταχύτατα ως κύριος παράγοντας στην αποκατάσταση κτιρίων και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας την ενσωματώνουν ολοένα και πληρέστερα στα σχέδια διαχείρισης τέτοιων κρίσεων.

Διάφοροι τύποι τηλεπισκοπικών δεδομένων (αεροφωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες, SAR, LiDAR) και διαφορετικές τεχνικές εφαρμόζονται πλέον για την ανίχνευση και την αξιολόγηση κατασκευαστικών προβλημάτων, είτε αξιολογώντας τις αλλαγές με τη χρήση δεδομένων πριν και μετά από μία καταστροφή, είτε ερμηνεύοντας δεδομένα μετά από ένα συμβάν για την προκαταρκτική αξιολόγηση της κατάστασης.

Στον εικονικό κόσμο, η Νοτρ Νταμ έτυχε μίας και μοναδικής τρισδιάστατης απεικόνισης, την οποία σχεδίασε και πραγματοποίησε ο ιστορικός αρχιτέκτων και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vassar, Andrew Tallon.

Ο Tallon, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε προ ολίγων μηνών, διαπίστωσε πως οι απλοί σαρωτές λέιζερ δεν επαρκούσαν ώστε να αποτυπώσουν το αρχιτεκτόνημα, και επέλεξε μία καινοτόμο λύση: με κάθε σάρωση, λάμβανε από το ίδιο σημείο μία σφαιρική πανοραμική φωτογραφία την οποία χαρτογραφούσε στις κουκκίδες του λέιζερ της σάρωσης.

Κάθε κουκκίδα έπαιρνε το χρώμα του εικονοστοιχείου (pixel) στην ακριβή της θέση στη φωτογραφία. Ως αποτέλεσμα, οι εκπληκτικά ρεαλιστικές πανοραμικές φωτογραφίες είναι και εκπληκτικά ακριβείς.

Ο Tallon πραγματοποίησε σαρώσεις από περισσότερες από πενήντα θέσεις μέσα και γύρω από τη Νορτ Νταμ, συγκεντρώνοντας περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο σημεία δεδομένων.

Παναγία των Παρισίων: πώς η απεικονιστική τεχνολογία θα βοηθήσει στην αποκατάστασή της Facebook Twitter
Στον εικονικό κόσμο, η Νοτρ Νταμ έτυχε μίας και μοναδικής τρισδιάστατης απεικόνισης, την οποία σχεδίασε και πραγματοποίησε ο ιστορικός αρχιτέκτων και Καθηγητής στο Πανεπιστημίο Vassar, Andrew Tallon.

Συνδυάζοντας την cutting edge τεχνολογία με την «παραδοσιακότερη» μέθοδο της φωτογράφισης, οι σύνθετες μέθοδοι φωτογραμμετρίας του Andrew Tallon εντόπισαν ανακολουθίες σε παλαιότερες απεικονίσεις του καθεδρικού ναού και δημιούργησαν ένα σύνολο δεδομένων που ίσως φανούν πολύτιμα στην επικείμενη αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ.

Ο βαθμός και ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα ερευνητικά αποτελέσματα του Andrew Tallon θα ορισθούν από τον αρχιτέκτονα και επικεφαλής των έργων στη Νοτρ Νταμ, Philippe Villeneuve, ο οποίος έχει μάλιστα στο παρελθόν δηλώσει πως το κτίριο δεν χρήζει απλά ανακαίνισης αλλά συστηματικής διατήρησης των «ρυτίδων» του και σεβασμό του δυναμικού δομικού χαρακτήρα του γοτθικού οικοδομήματος.

 

Laser Scanning Reveals Cathedral's Mysteries

Με πηγές από:

news.nationalgeographic.com

www.nytimes.com

www.leparisien.fr

Intelligent Systems for Crisis Management, Gi4DM 2018 (eds: Altan, O., Chandra, M., Sunar, F., Tanzi, T.J.), Springer 2019

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Τech & Science / Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αστέρια μπορούν να σχηματιστούν και να περιφέρονται κοντά σε αυτές τις μαύρες τρύπες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ζεύγος άστρων να επιβιώνει τόσο κοντά σε μια τέτοια «κοσμική δίνη»
LIFO NEWSROOM
Η 53χρονη Τοάνα αναρρώνει μια χαρά μετά την πειραματική μεταμόσχευση νεφρού χοίρου

Τech & Science / Αμερικανίδα περίμενε χρόνια στη λίστα και υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

Η 53χρονη Τοάνα Λούνεϊ είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ζει με νεφρό χοίρου - Μέσα σε 10 χρόνια η μεταμόσχευση οργάνων από δότες ζώα θα είναι καθημερινή πραγματικότητα, προβλέπουν χειουργοί
LIFO NEWSROOM
Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τech & Science / Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από τι κινδυνεύουν Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Ποκαχόντας, Μουλάν, Ραπουνζέλ και Χιονάτη - «Η Disney πρέπει να εξετάσει στρατηγικές για να βελτιώσει την ευημερία των πριγκιπισσών της»
LIFO NEWSROOM
Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Τech & Science / Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι επιτιθέμενοι συνειδητά κατανάλωσαν τα θύματα τους και όχι απλά επειδή πεινούσαν, καθώς ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκαν και οστά ζώων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε αρκετή τροφή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: 1 στις 6 γυναίκες στο Κογκρέσο έχει πέσει θύμα deepfake σεξουαλικής φύσεως

Τech & Science / ΗΠΑ: Μία στις 6 γυναίκες στο Κογκρέσο έχει πέσει θύμα σεξουαλικού deepfake

Τα deepfakes, δηλαδή ψεύτικες εικόνες ή βίντεο ενός ατόμου που παράγονται χωρίς τη συναίνεσή του με τη χρήση AI και συχνά έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο, μπορούν να δημιουργηθούν με εφαρμογές που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
«Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

Τech & Science / «Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

10+1 κορυφαίες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας διατύπωσαν τις δικές τους προβλέψεις, αναλύσεις, σκέψεις, ιδέες, απόψεις και διδάγματα. Ηχητικές εκπομπές που και φέτος είχαν τη στήριξη της Παπαστράτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κβαντικός υπολογιστής της Google δουλεύει σε…παράλληλα σύμπαντα

Τech & Science / Ο κβαντικός υπολογιστής της Google δουλεύει σε…παράλληλα σύμπαντα

O Willow, ο κβαντικός επεξεργαστήτς της Google,  έκανε μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά μία δουλειά για την οποία ο ισχυρότερος υπολογιστής που υπάρχει σήμερα θα απαιτούσε πολλά δισεκατομμύρια χρόνια
LIFO NEWSROOM