Πίσω στη φυλακή έξι μέλη της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet

Πίσω στη φυλακή έξι μέλη της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Facebook Twitter
EPA
1

Στη φυλακή επέστρεψαν έξι στελέχη της τουρκικής εφημερίδας της αντιπολίτευσης, Cumhuriyet, προκειμένου να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους, μετά από κατηγορίες για τρομοκρατία που τους καταλογίζονται.

Η είδηση έγινε γνωστή από δύο εκ των δικηγόρων των κατηγορούμενων.

Τον περασμένο Απρίλιο δικαστήριο καταδίκασε 14 μέλη του προσωπικού της Cumhuriyet σε ποινές φυλάκισης έως και οχτώ ετών με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της στήριξης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η εφημερίδα είναι από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που έχουν απομείνει στην Τουρκία να ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν στην φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης τους, είχαν αφεθεί ελεύθεροι εν αναμονή της εκδίκασης των εφέσεών τους. Τον Φεβρουάριο ένα άλλο δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις τους.

Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί και υποστηρίζουν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική και στοχεύει στην φίμωση των αντιπολιτευόμενων φωνών.

Πέρα από τα έξι αυτά μέλη, δύο ακόμη που επίσης καταδικάστηκαν σε λιγότερο από πέντε χρόνια φυλάκισης θα παραμείνουν ελεύθεροι εξαιτίας του χρόνου που εξέτισαν όσο η δίκη συνεχιζόταν.

Ο Τόρα Πεκίν, ένας δικηγόρος των κατηγορουμένων, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα ότι το εφετείο δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους για ακρόαση ενόψει της απόφασης.

Ο Αμπάς Γιαλτσίν, ένας άλλος δικηγόρος τόνισε ότι υπέβαλαν αίτημα για την αναστολή των ποινών τους και περιμένουν την αξιολόγηση του αιτήματος τους από το δικαστήριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters / dpa

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η πρώτη χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλή φυλακισμένους δημοσιογράφους συνεχίζει την ένδοξη παράδοση του χαλιφατου και του κεμαλισμου: το "αλλο" θα εξαλειφθεί.Κι ας κάτσει η διεθνής κοινότητα να κοιτάει. Όπως τότε με τον συνωστισμό.