Ξεπεράσαμε το όριο της ηθικής στην επιστήμη; - Μάλλον ναι με αυτό που έκαναν σε πιθήκους

Ξεπεράσαμε το όριο της ηθικής στην επιστήμη; - Μάλλον ναι με αυτό που έκαναν σε πιθήκους Facebook Twitter
2

Όταν πρόκειται για επεξεργασία γονιδίων, ποιο είναι το όριο της επιστήμης και της ηθικής και γιατί οι Κινέζοι επιστήμονες κατηγορούνται πως το ξεπέρασαν;

Πρόσφατα, σε εργαστήρια στην Κίνα δημιουργήθηκαν οι πρώτοι πίθηκοι με γονίδιο ανθρώπινου εγκεφάλου που συνδέεται με την ανεπτυγμένη νοημοσύνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η έρευνα της Κίνας για την επεξεργασία γονιδίων έχει δεχθεί κριτική. Τον Νοέμβριο του 2018, ο Jiankui του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Νότου στη Σεντσέν ανακοίνωσε τη γέννηση δύο μωρών που με τη μέθοδο CRISPR για την επεξεργασία γονιδίων, απέκτησαν φυσική αντίσταση στον ιό HIV. Σε απάντηση, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερους κανονισμούς για την επεξεργασία γονιδίων σε ανθρώπους.

Τον Ιανουάριο του 2019 υπήρξαν αναφορές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης στη Σαγκάη, για μακάκους που κλωνοποιήθηκαν από έναν πίθηκο που δεν είχε το γονίδιο που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου. Χωρίς αυτό το γονίδιο οι πίθηκοι εμφάνισαν αρκετές διαταραχές, άγχος και συμπεριφορές όμοιες με τη σχιζοφρένεια.

Έπειτα ήρθαν οι πίθηκοι που φέρουν ένα ανθρώπινο γονίδιο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Kunming Institute of Zoology. Αυτοί οι πίθηκοι ανέπτυξαν μια καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη από τους συνομηλίκους τους, καθώς και μια βραδύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου που μοιάζει με τον ανθρώπινο.

Η έρευνα για τα πρωτεύοντα θηλαστικά ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και τα πειράματα σε αυτά πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα πρόνοιας.

Ο καθηγητής Julian Savulescu, πρόεδρος του φορέα περί πρακτικής ηθικής Uehiro στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι αυτά τα πρότυπα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για το τι μπορεί να θεωρηθεί ηθικό. «Νομίζω ότι αν τα πρότυπα αυτά παραβιάζονται, τότε είναι ανήθικο», λέει στο περιοδικό science focus.

Δεν είναι τα ίδια τα πειράματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανήθικα, εξηγεί ο Savulescu, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα υποκείμενα της εξέτασης.

«Είναι ανήθικο να κάνεις ένα ζώο πιο έξυπνο; Δεν είναι από μόνο του», λέει. «Ήδη τα ποντίκια έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να έχουν καλύτερες αναμνήσεις. Πρόκειται για το ερώτημα αν οι τροποποιήσεις αυτές επηρεάζουν την καλή διαβίωση του ζώου και πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ζώο», εξηγεί.

Ένα ζώο με υψηλότερη διανοητική ικανότητα έχει επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να υποφέρει εάν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του.

«Καθώς αρχίζετε να βελτιώνετε ή να ενισχύετε τη νοημοσύνη ή την ενσυναίσθηση ή την ικανότητα για κοινωνικές σχέσεις ή οποιαδήποτε άλλη λειτουργία, υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση να αντιμετωπίζετε το ζώο με τρόπο που να αναπτύσσει αυτές τις ικανότητες και επίσης να μην βασανίζεται», εξηγεί ο Savulescu. «Έτσι, καθώς κάνετε κάτι όλο και πιο ανθρώπινο, οι υποχρεώσεις σας απέναντι σε αυτό θα γίνουν όλο και μεγαλύτερες».

Το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα ζώο δεν είναι μια εύκολη ερώτηση, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι νέο, όπως οι πιθήκους με ανθρώπινο μυαλό.

«Μία από τις προκλήσεις είναι να αποφασίσουμε: ποιες είναι οι ιδιότητες που δίνουν σε ένα ζώο ηθική διάσταση ισοδύναμη με του ανθρώπου;» λέει ο Savulescu. «Έπειτα, υπάρχει η πρόκληση να δοκιμάσουμε αν ένα νέο είδος ζώου, που είτε έχει γενετικώς τροποποιηθεί είτε είναι χίμαιρα [ένας οργανισμός που περιέχει πολλαπλές ομάδες DNA], έχει στην πραγματικότητα αυτές τις ιδιότητες».

Είναι εύκολο να επικρίνουμε αυτά τα πειράματα, αλλά η απόρριψή τους συνεπάγεται την άρνηση δημοσίευσης ή χρήσης των αποτελεσμάτων. Αλλά τι συμβαίνει εάν ο ανήθικος πειραματισμός οδηγεί σε μια σημαντική ανακάλυψη;

«Το πραγματικό πρόβλημα πρόκειται να προκύψει εάν από πειράματα προκύψουν πραγματικά αποτελεσματικά φάρμακα ή διαδικασίες που πραγματικά λειτουργούν και θεραπεύουν σοβαρές ασθένειες. Θα γυρίσουμε στη συνέχεια την πλάτη μας στα ευρήματα; Δεν το νομίζω, σε αυτό το στάδιο. Είναι πραγματικά σημαντικό να σταματήσουμε αυτή την έρευνα νωρίς », εξηγεί ο Savulescu. «Είναι άλλο πράγμα να μην δημοσιευτεί η έρευνα, αλλά νομίζω ότι η πίεση για τη χρήση των αποτελεσμάτων στο μέλλον θα είναι ακαταμάχητη».

Τα επιστημονικά περιοδικά και οι ερευνητές θα πρέπει να συνεργαστούν για να απορρίψουν αυτήν την κατεύθυνση πειραματισμού. «Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι νόμοι. Χρειάζεται κοινωνική πίεση μέσω των κανόνων», λέει ο επιστήμονας. «Εάν δεν συμμορφώνεται με τα σωστά πρότυπα, δεν πρέπει να δημοσιεύεται και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται».

Τech & Science
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο Δυτικός πολιτισμός, με όλα τα στραβά και ανάποδά του, έχει βασιστεί στην ιουδαϊκή ηθική. Συνδέει την ανθρώπινη ζωή με ιερότητα διότι πλάστηκε από τον "θεό" κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή του. Έχει βασιστεί στον αρχαιοελληνικό (και ρωμαϊκό) πολιτισμό. Εκεί που ο άνθρωπος μπορεί να ήταν μέτρον πάντων αλλά ήταν -ως θνητός- υποκείμενο ύβρεως και αντικείμενο τίσεως. Ο Δυτικός πολιτισμός εδραιώθηκε στον ουμανισμό του Διαφωτισμού.Αυτός ο πολιτισμός λοιπόν, παρήγαγε μια ιατρική επιστήμη, παρέχοντας και τα μέσα ελέγχου της. Την λεγόμενη βιο-ηθική. Αν θυμάται κανείς τον Τόνυ Μπλαιρ στην ομιλία αποχώρησής του από τους Εργατικούς, ομιλία-σταθμό αν με ρωτήσει κανείς, μιλούσε για την βιο-ηθική και για το ότι οραματιζόταν ένα ΗΒ πρωτοπόρο στην έρευνα που άπτεται των πεδίων της βιο-ηθικής.Η Κίνα, η επόμενη υπερδύναμη, και σ΄ όποιον δεν αρέσει ας πάει να κλάψει για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που θεωρεί δεδομένα στη Δύση και τα κάνει λάστιχο κατά το δοκούν, μπαίνει στο παιχνίδι αυτό δίχως το τριπλό αυτό υπόστρωμα. Πήρε την βιομηχανική και την τεχνολογική επανάσταση δίχως να περάσει από τα διανοητικά στάδια που οδήγησαν σε αυτές. Δυο θεοί υπάρχουν στην Κίνα. Το Κόμμα και το Χρήμα. Ο άνθρωπος δεν είναι ιερός. Πόσο δε μάλλον τα ζώα.Αυτό είναι το μέλλον. Διότι πετροβολήσαμε πολύ το παρελθόν.
"Ένα ζώο με υψηλότερη διανοητική ικανότητα έχει επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να υποφέρει εάν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του."Αυτό λέει πολύ περισσότερα για εμάς παρά για τους πιθήκους.