To Άμστερνταμ, αλλά και όλη η Ολλανδία, δέχονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, αλλά αυτό έχει δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα που αποφάσισαν να πουν «στοπ».
Οι τουλίπες καταστρέφονται, άνθρωποι στο Άμστερνταμ χάνουν τα σπίτια τους λόγω Airbnb και τα γραφικά χωριά με τους ανεμόμυλους είναι γεμάτα κόσμο. Τώρα, καθώς 42 εκατομμύρια άνθρωποι προβλέπεται πως θα επισκέπτονται τη χώρα ετησίως έως το 2030, από 18 εκατομμύρια το 2018, η Ολλανδία αποφάσισε πως πρέπει να λάβει μέτρα.
«Λέμε ότι το "όσο περισσότερο", δεν είναι πάντα καλύτερο, σίγουρα όχι παντού», δηλώνει το έγγραφο πολιτικής τουριστικού συμβουλίου. «Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις ροές των επισκεπτών, πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα. Αντί της προώθησης του προορισμού, είναι ώρα για τη σωστή διαχείριση του προορισμού».
Ένα έγγραφο που περιγράφει τη στρατηγική, δείχνει πως απαιτεί την ενεργό αποτροπή των τουριστών από την επίσκεψη ορισμένων περιοχών με μέσα όπως το κλείσιμο αξιοθέατων και την επιβολή τουριστικού φόρου. Το επίπεδο και η ποιότητα ζωής ορισμένων κατοίκων της χώρας εκτιμάται πως έχει δεχθεί πιέσεις και σε κάποια χωριά που παλιότερα προσπαθούσαν να προσελκύσουν τουρίστες, τώρα λένε πως μοιάζουν με γεμάτα κόσμο, πολύβουα μουσεία.
Ο τοπικός δήμος στο Άμστερνταμ επιδιώκει επίσης να σταματήσει την ανάπτυξη ξενοδοχείων, καταστημάτων με σουβενίρ και καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων για τα μουσεία. Η χωρητικότητα του αεροδρομίου Schiphol πρόκειται επίσης να περιοριστεί και τα επιβατικά πλοία θα απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης.
Ο τουρισμός ενισχύει σημαντικά την ολλανδική οικονομία με 82 δις ευρώ το 2018 και περίπου 761.000 θέσεις εργασίας - μία στις 13 θέσεις εργασίας στις Κάτω Χώρες - αλλά υπάρχει επίσης ανησυχία για το περιβαλλοντικό κόστος. Το τουριστικό συμβούλιο στην περιοχή καλλιέργειας των Κάτω Χωρών αποφάσισε να βάλει ψηλούς φράχτες στις καλλιέργειες τουλίπας λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η μάστιγα των τουριστών που τσαλαπατούσαν τα λουλούδια για να βγάλουν μια σέλφι.
Περιβαλλοντικά υπάρχει πάντα στο προσκήνιο η αύξηση ρύπων αλλά επίσης και το γεγονός πως ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση, περισσότερα απόβλητα τροφίμων και ρύπανση, αναφέρει το έγγραφο του συμβουλίου που ετοιμάζεται να καταρτίσει το σχέδιο εφαρμογής περιορισμού των τουριστών.