Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος πέτυχε το Σάββατο μια ιστορική πρωτιά στο Φεστιβάλ Καννών: έγινε ο πρώτος Έλληνας δημιουργός που κερδίζει Χρυσό Φοίνικα στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους, για την ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς».
Ο ανταποκριτής της LiFO στις Κάννες Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επικοινώνησε με τον νεαρό σκηνοθέτη και εκείνος μοιράστηκε μαζί του τις πρώτες σκέψεις και τα συναισθήματά του για την εξαιρετική τιμή και το σημαντικότατο βραβείο που του απονεμήθηκε:
«Αισθάνομαι σαν να έχω μόλις ξυπνήσει από ένα βαθύ και έντονο όνειρο. Με διακατέχει ακριβώς εκείνη η παράξενη αίσθηση όπου ενώ θυμάσαι με κάθε λεπτομέρεια τι διαδραματίστηκε στο όνειρο, όταν πας να το περιγράψεις σε κάποιον, οι λέξεις σε εγκαταλείπουν.
Η αλήθεια είναι πως συχνά φαντασιώνεσαι με μια κρυφή ελπίδα ορισμένα πράγματα, αλλά ποτέ δεν πιστεύεις πως θα συμβούν σε σένα, όπως συμβαίνουν σε άλλους ανθρώπους· ανθρώπους από άλλες χώρες και άλλους κόσμους, που δεν έχεις συναντήσει ποτέ σου και
ό,τι και να τους συμβαίνει σου φαίνεται πολύ μακρινό.
Τα τελευταία χρόνια, κάθε άνοιξη, παρακολουθούσα ζωντανά την απονομή των βραβείων του Φεστιβάλ Καννών από το λάπτοπ μου, στην Κυψέλη, παρέα με τον διευθυντή φωτογραφίας μου και καλύτερο μου φίλο από το γυμνάσιο, Γιώργο Βαλσαμή. Προχθές το βράδυ, την παρακολουθούσα και πάλι μαζί του. Αυτήν τη φορά όμως από την πρώτη σειρά καθισμάτων του Palais de Festival.
Όταν άκουσα το όνομα μου από τα χείλη της Κλερ Ντενί, ανέβηκα σχεδόν υπνοβατώντας στη σκηνή, καθώς συγχρόνως σκεφτόμουν ότι μπορεί αυτήν τη στιγμή κάποιος άλλος να παρακολουθεί την απονομή στο δικό του λάπτοπ, από τη δική του Κυψέλη, και να αναρωτιέται αν θα έρθει ποτέ η σειρά του να παρευρεθεί εκεί με μια δική του ταινία.
Ο Χρυσός Φοίνικας σημαίνει πολλά για μένα και το μέλλον μου, θα σήμαινε όμως πολλά λιγότερα αν δε μπορούσα να τον μοιραστώ με τους υπέροχους συνεργάτες και φίλους μου. Από την άλλη όμως, αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα υπήρχε και κανένας Φοίνικας για να μοιραστώ».
Σημειώνεται πως εκτός από τον Χρυσό Φοίνικα, η ταινία του Βασίλη Κεκάτου βραβεύτηκε επίσης με το βραβείο Queer Palm που απονέμεται κάθε χρόνο στην καλύτερη ταινία queer θεματικής.