7 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε την vegan διατροφή

7 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε την vegan διατροφή Facebook Twitter
Τα περισσότερα εστιατόρια - συμπεριλαμβανομένων και γνωστών αλυσίδων - έχουν πλέον πολλές vegan επιλογές.
0

Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή σας και να στραφείτε προς τον βιγκανισμό, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε αυτή την αλλαγή ομαλά. Προσέξτε: μη βιαστείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας από τη μια μέρα στην άλλη, μην επηρεάζεστε από τις απόψεις άλλων ατόμων και αρχίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.


Πραγματοποιήστε την αλλαγή σταδιακά

Εάν από την μια μέρα στην άλλη αλλάξετε την διατροφή σας, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα τα καταφέρετε και θα δυσκολεύεστε συνεχώς. Πολλοί vegans θεωρούν ότι τα γαλακτοκομικά είναι τα χειρότερα προϊόντα που παρασκευάζονται στις βιομηχανίες τροφίμων, οπότε για αρχή κόψτε το γάλα και το τυρί, έπειτα ελαττώστε το κρέας και τα αυγά. Ξεκινήστε να εντάσσεστε στον βιγκανισμό σιγά-σιγά, για παράδειγμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι σαφώς προτιμότερο για δύο μήνες να κάνετε μικρές αλλαγές από το να γίνει η αλλαγή απότομα και να προκαλέσετε σοκ στον οργανισμό σας.


Μην φοβάστε να τρώτε έξω

Τα περισσότερα εστιατόρια -συμπεριλαμβανομένων και γνωστών αλυσίδων- έχουν πλέον πολλές vegan επιλογές. Επίσης, τα περισσότερα μενού σε κινέζικα, ινδικά, μεξικάνικα εστιατόρια διαθέτουν πολλά νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα.

Μπορείτε πλέον να αγοράζετε βίγκαν προϊόντα από τα πάντα: από μοτσαρέλα, μέχρι κοτόπουλο και κεμπάπ. Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι πολύ εύγευστα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τις πρώτες μέρες που πραγματοποιείτε την αλλαγή στην διατροφή σας.


Μην επηρεάζεστε από τις αρνητικές αντιδράσεις άλλων ατόμων

Προετοιμαστείτε για τις συνήθεις ερωτήσεις «Ακόμα τρως ψάρι, έτσι»; Ή και για ακόμα πιο περίεργα σχόλια και λεκτικές επιθέσεις. Μπορεί να νιώθετε ιδιαίτερα άβολα με τα σχόλια αλλά θυμηθείτε ότι εάν κάποιος πρέπει να νιώθει άβολα είναι εκείνοι και όχι εσείς.


Γνωρίστε και ανταλλάξτε απόψεις με άλλα vegan άτομα

Οι vegans είναι μια ολοένα αυξανόμενη κοινότητα: έτσι μπορείτε να μπείτε σε γκρουπ στο Facebook, να γνωριστείτε με άλλα άτομα, να ανταλλάξετε απόψεις, εμπειρίες, ακόμη και συνταγές. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να ενταχθείτε πιο εύκολα στον βιγκανισμό, ειδικά αν δεν έχετε ιδέα από την συγκεκριμένη διατροφή, καθότι άτομα με εμπειρία θα είναι σε θέση να σας δώσουν τις συμβουλές τους.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων

Κατανοώντας τον τρόπο που λειτουργούν οι ετικέτες στα τρόφιμα, δεν θα σπαταλάτε πολύ χρόνο στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Από νομικής άποψης, οι κατασκευαστές των προϊόντων υποχρεώνονται να αναγράφουν τα αλλεργιογόνα συστατικά, επομένως το γάλα ή τα αυγά συνήθως αναγράφονται στα συστατικά με έντονα γράμματα. Ωστόσο, εάν σε ένα προϊόν αναγράφεται το εξής: «Μπορεί να περιέχει γάλα» αυτό σημαίνει απλά ότι το προϊόν παρασκευάστηκε σε ένα εργοστάσιο όπου υπάρχει και η παρουσία γάλακτος και όχι ότι το προϊόν δεν είναι βίγκαν και περιέχεται σε αυτό γάλα.


Υπάρχουν εξαιρετικές βίγκαν επιλογές σε διάφορα είδη τροφών

Μπορείτε πλέον να αγοράζετε βίγκαν προϊόντα από τα πάντα: από μοτσαρέλα, μέχρι κοτόπουλο και κεμπάπ. Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι πολύ εύγευστα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τις πρώτες μέρες που πραγματοποιείτε την αλλαγή στην διατροφή σας.


Επικεντρωθείτε στο «γιατί» κάνατε αυτή την αλλαγή 

Εάν βρεθείτε να νιώθετε αποπροσανατολισμένοι, θυμηθείτε γιατί κάνατε αυτή την αλλαγή. Είναι επειδή δεν επιθυμείτε πλέον να υποστηρίζετε τις βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή επειδή ο βιγκανισμός είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βοηθήσετε το περιβάλλον; Βοηθάει πάντα να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας γιατί επιλέξατε την vegan διατροφή. 

Με πληροφορίες από την Guardian.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ