«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Στα χρόνια της ακμής του
0

Ο δημοτικός ξενώνας Περσέας στο Λιβάδι Σερίφου, ο συμπαγής αυτός όγκος με τις λιτές γραμμές δίπλα από τη θάλασσα, που παραμένει κλειστός και σχετικά αναξιοποίητος, φέροντας τα σημάδια του χρόνου πάνω του, θα ανοίξει και φέτος το καλοκαίρι για να φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση.

Ο Περσέας, είναι ένα μοναδικό κτιριακό παράδειγμα στο νησί, της μοντέρνας αρχιτεκτονικής κίνησης του 1960. Αρχιτέκτονας του είναι ο Φίλιππος Βώκος ο οποίος, σχεδίασε το ισόγειο ομώνυμο κτίριο ξενώνων, σε κάτοψη σχήματος «Γ», προσφέροντας άμεση πρόσβαση και θέα στη θάλασσα.

Η αρχιτεκτονική του, είναι βασισμένη στο μοντέρνο κίνημα των ξενοδοχείων Ξενία, τα οποία με τις λιτές γραμμές και τους καθαρούς όγκους τους, αποτελούν έκφραση μιας Ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής διεθνώς αναγνωρισμένης.

«Τα ξενοδοχεία, τα μοτέλ, οι ξενώνες και τα τουριστικά περίπτερα με την διακριτική ονομασία Ξενία, είναι έργα του ΕΟΤ που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την δεκαετία του '50  μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '70. 

Η αρχιτεκτονική του, είναι βασισμένη στο μοντέρνο κίνημα των ξενοδοχείων Ξενία, τα οποία με τις λιτές γραμμές και τους καθαρούς όγκους τους, αποτελούν έκφραση μιας Ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής διεθνώς αναγνωρισμένης.

Τη δεκαετία 1957 - 1967 ανέλαβε διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος  σε συνεργασία με σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής όπως ο  Φίλιππος Βώκος, μετέτρεψε την υπηρεσία σε ένα συνεχές εργαστήριο αρχιτεκτονικής, μελετώντας πληθώρα νέων μονάδων, σε ορεινές περιοχές, σε νησιά και σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα κτίρια του προγράμματος αποτελούν δείγματα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού χώρου και αποτελούν κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας μας.

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Έργο της Νότας Κυριαζή
«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Η ανακοίνωση στις εφημερίδες της εποχής

Η αρχιτεκτονική του ξενώνα Περσέα βασισμένη στο μοντέρνο κίνημα των Ξενία και γενικά των τουριστικών μονάδων της εποχής του ΄60, διέπεται από την τυποποίηση της κατασκευής, τις λιτές γραμμές, τους καθαρούς όγκους και την σαφήνεια στη χρήση των υλικών πάντα σε διάλογο με την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου» αναφέρει η κ. Αννα Σκιαδά, αρχιτέκτονας και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Σερίφου η οποία ασχολείται ενεργά με τον Περσέα. Και συνεχίζει:

«Το κτίριο βρίσκεται μέχρι σήμερα σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο ενώ ξεπροβάλλει  στην τοποθεσία του, δίπλα στη θάλασσα, σαν να υπήρχε πάντοτε σε αυτή τη θέση.

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Ο νέος Περσεύς

Στόχος του αρχιτέκτονα του Φίλιππου Βώκου, ήταν ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι ζει σε ένα μέρος όπου οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι συνδιαλέγονται δημιουργικά ως  μια οργανική ενότητα, με αποτέλεσμα να  βιώνει μια μοναδική ευχάριστη εμπειρία

Η χωροθέτησή τους, το κτιριολογικό τους πρόγραμμα, η σχέση με τον αστικό ιστό ή το τοπίο και η προβολή της ελληνικής φύσης ως προσφερόμενου αγαθού για τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, η τυπολογική και κατασκευαστική οργάνωσή τους-κτήρια με πτέρυγες και σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα-ο σχεδιασμός των λεπτομερειών και η επιλογή των υλικών, αλλά και των επίπλων και του εν γένει λειτουργικού εξοπλισμού τους είναι τα στοιχεία που οδήγησαν σε ένα μοναδικό και αξεπέραστο αποτέλεσμα, που αξίζει να μελετηθεί από τις νεότερες γενιές» καταλήγει η κ. Σκιαδά.

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter

Φέτος λοιπόν οι κοιτώνες του ξενώνα θα φιλοξενήσουν έξι νέους καλλιτέχνες οι οποίοι καλούνται να διερευνήσουν την εφήμερη φύση της καλοκαιρινής διαμονής και να αναβιώσουν την έννοια του «ξενώνα» κατά τα πρότυπα των Ξενία, αναθεωρώντας ή και αποδομώντας τις παραδοσιακές μορφές και τα τυπικά χαρακτηριστικά της.

Πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία αυτών των καταλυμάτων, υπό το βάρος της υπόσχεσης του παρελθόντος για ανάπτυξη, που κατέληξε στα απομεινάρια του σήμερα; Ποιο μήνυμα μπορεί να ακουστεί μέσω των εικαστικών έργων και του εφήμερου in-situ χαρακτήρα τους;

Το βίντεο, η εγκατάσταση, η φωτογραφία, και άλλες μέθοδοι σύνθεσης είναι τα εργαλεία με τα οποία οι καλλιτέχνες θα διαπραγματευτούν τα ζητήματα που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της έρευνας τους στον Περσέα που ξεκινά από τις 28/6 και θα διαρκέσει έως τις 5/7, αξιοποιώντας τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Έργο της Βιβής Παπαδημητρίου

info

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Ιάκωβος Βολκώβ, Παναγιώτης Βούλγαρης, Νότα Κυριαζή, Κίλντι Ντράσα, Βιβή Παπαδημητρίου, Βέρα Χοτζόγλου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στην Νεφέλη Παπαναγιώτου / www.aprivate-eye.com. Εγκαίνια 5/7, διάρκεια έκθεσης 5/7-21/7.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ