Με τον φόβο της ανεργίας ζουν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

Με τον φόβο της ανεργίας ζουν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση Facebook Twitter
0

Μέχρι πρόσφατα οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ζούσαν με τον φόβο της αναπηρίας. Σήμερα, που η ιατρική φαρέτρα περιλαμβάνει ήδη 12 θεραπείες και αναμένουμε σύντομα άλλες δύο, οι πάσχοντες δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ζουν με τον φόβο της ανεργίας. Κι αυτό γιατί η πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε στην πατρίδα μας με τη συμμετοχή της ομοσπονδίας των ασθενών (ΠΟΑΜΣΚΠ) φανερώνει ότι το 39% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση διακόπτει την εργασία του, ενώ ένα πρόσθετο 28% μειώνει δραστικά τις ώρες δουλειάς. Δηλαδή, συνολικά επτά στους δέκα ασθενείς έχουν πρόβλημα στον επαγγελματικό στίβο.

Λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας, κάθε άνθρωπος με πολλαπλή σκλήρυνση καταλήγει να κοστίζει στο σύστημα υγείας 7,5 φορές περισσότερο από τους υγιείς ανθρώπους.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της πρώτης μελέτης, που μεταφέρει τα μηνύματα των ασθενών, η αντιπρόεδρος της ΠΟΑΜΣΚΠ, ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια και σεξολόγος Μόιρα Τζίτζικα επισημαίνει: «Η κούραση και ο πόνος είναι τα πιο έντονα "αόρατα" συμπτώματα της νόσου, ενώ το 80% των ασθενών έχει διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, πολλοί αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία και οι μισοί ασθενείς έχουν κατάθλιψη, με το 56% να ζητά ψυχολογική υποστήριξη. Παράλληλα, 4 στους 10 πάσχοντες έχουν ανάγκη φροντιστή (βοηθού) για τις καθημερινές τους δραστηριότητες και 6 στους 10 κάνουν μόνο μία μαγνητική τομογραφία τον χρόνο, που δεν επαρκεί, καθώς σε αρκετά περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης χρειάζονται δύο ή τρεις μαγνητικές τομογραφίες ετησίως. Συνολικά, το 87% των ασθενών δηλώνει στην έρευνα ότι η ζωή του επηρεάστηκε καταλυτικά μετά τη διάγνωση, ενώ το 67% επισημαίνει ότι άλλαξε πολύ (περιορίστηκε) και η κοινωνική του ζωή.

Ο νευρολόγος Δημήτρης Μαντέλλος προσθέτει πως το μισό κόστος της νόσου προέρχεται από την πρόωρη απώλεια της εργασίας. Λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας, κάθε άνθρωπος με πολλαπλή σκλήρυνση καταλήγει να κοστίζει στο σύστημα υγείας 7,5 φορές περισσότερο από τους υγιείς ανθρώπους. Την ίδια ώρα, ελληνική μελέτη δείχνει ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό Epstein Barr της λοιμώδους μονοπυρήνωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η τελευταία, εκτός από ενισχυτικό του σκελετού, αποτελεί και ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως για επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D δεν χρειάζεται μόνο να λιαζόμαστε, πρέπει να την προσλαμβάνουμε και μέσω της διατροφής, από εμπλουτισμένα τρόφιμα και βιταμινούχα συμπληρώματα.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ