Μπόρις Τζόνσον: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύκολα ένα άτακτο Brexit»

Μπόρις Τζόνσον: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύκολα ένα άτακτο Brexit» Facebook Twitter
0

Αισιόδοξος ότι η Βρετανία μπορεί «εύκολα να αντιμετωπίσει» ένα άτακτο Brexit, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι αποτέλεσμα του «πείσματος» των Ευρωπαίων ηγετών, εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη Σύνοδο της G7 στη Γαλλία.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με ένα no deal Brexit», επανέλαβε ο Τζόνσον από την Μπιαρίτζ, όπου έκανε το ντεμπούτο του στη διεθνή πολιτική σκηνή πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Ινδός πρόεδρος Ναρέντρα Μόντι.

Καθησυχαστικός, όπως συνηθίζει να εμφανίζεται από την ημέρα που διαδέχτηκε την Τερέζα Μέι, ο Τζονσον τόνισε ότι η Βρετανία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, εν μέρει και για να διασφαλίσει μία καλύτερη συμφωνία. Εκτίμησε ωστόσο ότι εάν το «πείσμα» των Ευρωπαίων φίλων οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, η κατάσταση θα είναι «όσο το δυνατόν πιο ήπια».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πιθανότατα ελλείψεις σε τρόφιμα – όπως είχε διαρρεύσει, βάσει κυβερνητικών εγγράφων – ενώ ο ίδιος εγγυήθηκε επίσης ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο οικονομικό σκέλος του σεναρίου της μη συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση η χώρα δεν θα δεσμεύεται να καταβάλει τις 39 δισ. στερλίνες που συμφώνησε η προκάτοχός του και τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν στις προτεραιότητες της χώρας. «Δεν είναι απειλή, είναι απλώς πραγματικότητα», τόνισε ο Τζόνσον.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει από τη Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό μπλοκ ακόμη και μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, απάντησε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποπληρώσει τα χρέη του, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα διαπραγματευθεί μία εμπορική συμφωνία. Μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αυτό θα είναι ο πρώτος όρος για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Της Βρετανίας της αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM