Ανακαλύφθηκε πίνακας του Τσιμαμπούε, του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου του Μεσαίωνα

Ανακαλύφθηκε πίνακας του Τσιμαμπούε, του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου του Μεσαίωνα Facebook Twitter
«Ο εμπαιγμός του Χριστού» πιθανότατα προέρχεται από ένα δίπτυχο του 1280
0

Ένας πίνακας του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Τσιμαμπούε, του οποίου ελάχιστοι πίνακες διασώζονται μέχρι σήμερα, ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στο Κομπιέν, στα βόρεια του Παρισιού, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον οίκο δημοπρασιών Turquin που ειδικεύεται στη μεσαιωνική τέχνη.

«Ο εμπαιγμός του Χριστού» είναι το θέμα αυτού του μικρού μεγέθους πίνακα (25,8 εκατοστά επί 20,3 εκατοστά) με το χρυσό φόντο πάνω σε ξύλο λεύκας. Πιθανότατα προέρχεται από ένα δίπτυχο του 1280, στο οποίο περιλαμβάνονταν οκτώ τέτοια ταμπλό, παρόμοιου μεγέθους, με τα Πάθη του Χριστού.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστά δύο από αυτά τα ταμπλώ: η Μαστίγωση του Χριστού (Συλλογή Φρικ, Νέα Υόρκη) και η Παρθένος με το Θείο Βρέφος και δύο αγγέλους (Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο).

Ο πίνακας εικονίζει τον Χριστό, περιστοιχισμένο από ένα πλήθος οργισμένων ανδρών. Θα τεθεί σε δημοπρασία στις 27 Οκτωβρίου και η τιμή του εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4-6 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που προτείνεται προς πώληση ένας πίνακας του Τσιμαμπούε.

Ο πίνακας ανήκει σε μια ηλικιωμένη κυρία που για χρόνια τον είχε κρεμασμένο στον διάδρομο, ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα του σπιτιού της. Η οικογένειά της θεωρούσε ανέκαθεν ότι επρόκειτο για μια απλή εικόνα.

Παρά τους αιώνες που πέρασαν, το έργο είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ο Ερίκ Τουρκέν, ειδικός στους Μεγάλους Δασκάλους, εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για πίνακα του Τσιμαμπούε.

O Τσιμαμπούε (Cimabue, Σεπτέμβριος 1240 - 24 Ιανουαρίου 1302), γνωστός επίσης με το πραγματικό του όνομα Τσέννι ντι Πέπο (Τζοβάννι) Τσιμαμπούε (Cenni di Pepo (Giovanni) Cimabue) ή Μπενβενούτο ντι Τζουζέππε (Benvenuto di Giuseppe), ήταν Ιταλός ζωγράφος με καταγωγή από τη Φλωρεντία. Θεωρείται ο από τους σημαντικότερους Ιταλούς ζωγράφους του Μεσαίωνα. 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ