Διεθνείς αντιδράσεις προκαλούν τα συνεχή ρατσιστικά κρούσματα στα ιταλικά γήπεδα.
Την 1η Σεπτεμβρίου ο διεθνούς φήμης Βέλγος ποδοσφαιριστής, Ρομέλου Λουκάκου, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση καθώς πριν και μετά την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, οι οπαδοί της Κάλιαρι έκαναν εν χορώ ήχους μαϊμούδων.
Μόλις μια μέρα μετά, ο ποδοσφαιριστής αντέδρασε, γράφοντας στο Instagram χαρακτηριστικά: «Πολλοί παίκτες τον τελευταίο μήνα έχουν υποφέρει από ρατσιστική αντιμετώπιση. Το ίδιο έπαθα και εγώ χθες. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι και δεν θα πρέπει να ανεχόμαστε την οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων που ντροπιάζει το άθλημά μας. Ελπίζω οι ποδοσφαιρικές αρχές σε όλο τον κόσμο να αντιδράσουν δυναμικά απέναντι σε όλες αυτές τις μορφές διακρίσεων».
Και ενώ θα πίστευε κανείς πως οι οπαδοί της Ίντερ θα στέκονταν στο πλευρό του, έγραψαν δημόσια επιστολή στην οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ προέτρεψαν τον παίκτη να συνηθίσει τις συγκεκριμένες αντιδράσεις, εξηγώντας πως αυτά συμβαίνουν στο γήπεδο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι οπαδοί της Κάλιαρι έχουν συμπεριφερθεί ρατσιστικά σε αντιπάλους ποδοσφαιριστές, καθώς κάτι ανάλογο είχαν πράξει αυτή τη φορά εναντίον του επιθετικού της Γιουβέντους, Μόιζ Κεν, ο οποίος αφού σκόραρε, στάθηκε για μερικά λεπτά μπροστά τους σιωπηρός. Τότε σάλο είχε προκαλέσει η αντίδραση του συμπαίκτη του, Λεονάρντο Μπονούτσι, ο οποίος αντί να καυτηριάσει τη ρατσιστική επίθεση, την επέκρινε.
Οι ρατσιστικές επιθέσεις, ωστόσο, δεν μένουν μόνο στο Κάλιαρι καθώς σχεδόν κάθε βδομάδα συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά, με τελευταίο εκείνο εναντίον του Ζουάν Ζεσούς, ο οποίος δέχθηκε μήνυμα από οπαδό που έκανε λόγο για ζωολογικούς κήπους, μαϊμούδες και μπανάνες. Ο ποδοσφαιριστής δημοσίευσε τη συνομιλία και τελικά η ομάδα της Ρόμα αποφάσισε τελικά να του απαγορεύσει την είσοδο στα γήπεδα για πάντα.
Το θέμα, ωστόσο, με τις ρατσιστικές επιθέσεις στα ιταλικά γήπεδα έχει πάρει διαστάσεις με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, να δηλώνει πώς το ζήτημα είναι «εξαιρετικά σοβαρό».
«Ο ρατσισμός συνδέεται με την εκπαίδευση και όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία γενικότερα και στο ποδόσφαιρο ειδικότερα. Το σοβαρό αυτό ζήτημα εξακολουθεί να υφίσταται στην Ιταλία και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Πρέπει να ταυτοποιήσουμε όσους είναι υπεύθυνοι για τα ρατσιστικά φαινόμενα και να τους πετάξουμε έξω από τα γήπεδα. Χρειαζόμαστε, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Αγγλία, ένα αυστηρό ποινικό πλαίσιο. Δεν πρέπει να είμαστε φοβισμένοι να καταδικάσουμε τους ρατσιστές, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα άμεσα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τη συγκεκριμένη τοποθέτηση έκανε λίγο μετά την απόφαση του διαιτητή να διακόψει τον αγώνα Αταλάντα - Φιορεντίνα για τρία λεπτά, όταν ο άσος της δεύτερης, Ντάλμπερτ, έγινε αποδέκτης ρατσιστικών σχολίων από την κερκίδα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, μάλιστα, ο διαιτητής μπορεί να τερματίσει έναν αγώνα εάν, μετά από δυο προειδοποιήσεις, δεν σταματήσουν τα συνθήματα. Το σύστημα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές στην Ιταλία, «μπάζει» καθώς πολλές φορές οι επιθέσεις δεν ακούγονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να τις αντιληφθεί ο ρέφερι.
Τι συμβαίνει, ωστόσο, στις μικρότερες κατηγορίες και στους αγώνες νέων, εκεί που δεν υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη; Εκεί, όπως σημειώνει ο Μάουρο Βαλέρι, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, καθώς σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, στο οποίο ο ίδιος προεδρεύει, τα τελευταία δύο χρόνια στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 80 περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων οπαδών σε νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Ο ίδιος, μιλώντας πριν μερικές μέρες στον Guardian, ανέφερε την περίπτωση ενός 14χρονου ποδοσφαιριστή που δέχθηκε λεκτική επίθεση καθώς κατάγονταν από το Εκουαδόρ. «Ήταν πολύ αναστατωμένος. Τον επηρέασε ακόμα περισσότερο καθώς λίγο πριν είχε χάσει τον παππού του. Είναι πολύ ώριμος όμως. Μιλήσαμε και τώρα πια όλα είναι καλά» δήλωσε ο πατέρας του στα ιταλικά μέσα, συμπληρώνοντας: «Ο ρατσισμός στα ιταλικά γήπεδα έχει οξυνθεί και αν δεν γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί, φοβάμαι πως θα γίνει κάτι πιο σοβαρό».
Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, η ιταλική αστυνομία έχει αναλάβει την απόδοση ποινών στους οπαδούς που εκφράζονται ρατσιστικά στις εξέδρες. Απόρροια αυτής της εξέλιξης, ο δεκαετής αποκλεισμός σε 38 οπαδούς της Γιουβέντους, ο οποίος έγινε γνωστός το πρωί της Παρασκευής.
«Όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης λένε ότι τα λόγια δεν βλάπτουν» δήλωσε ο Βαλέρι. «Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πολύ βαθύ. Άλλες χώρες έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο. Η Ιταλία δεν το έχει κάνει ακόμα».
Με πληροφορίες από Guardian και BBC Sports
σχόλια