Naya: Ο πρώτος λύκος που εμφανίστηκε στο Βέλγιο μετά από 100 χρόνια, μάλλον σκοτώθηκε

Naya: Ο πρώτος λύκος που εμφανίστηκε στο Βέλγιο μετά από 100 χρόνια, μάλλον σκοτώθηκε Facebook Twitter
1

Ο πρώτος λύκος που εντοπίστηκε στο Βέλγιο μετά από σχεδόν 100 χρόνια, εξαφανίστηκε από τον Μάιο και οι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι το πιο πιθανό είναι να σκοτώθηκε.

Ο λύκος, ένα θηλυκό που ονομάστηκε Naya, πρωτοεμφανίστηκε στο Βέλγιο στη βορειοανατολική επαρχία του Limbourg τον Ιανουάριο του 2018. Του είχαν τοποθετήσει κολάρο με αναμεταδότη για να παρακολουθούν τις κινήσεις του.

Τον Αύγουστο του 2018, η Naya βρήκε σύντροφο, αλλά τελευταία φορά υπήρξε  καταγραφή της τον Μάιο, όταν συνελήφθη  από ένα δίκτυο νυχτερινών καμερών που λειτουργεί από την υπηρεσία  ANB.

Έκτοτε, δεν υπήρξε κανένα σημάδι της Naya ή των μικρών της, και οι μπαταρίες στο κολάρο παρακολούθησης της έχουν μάλλον εξαντληθεί. Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι σκοτώθηκε, πιθανώς μαζί με τα νεογνά, δήλωσε η ANB.

Ο σύντροφός της, ο οποίος αρχικά είχε καταγραφεί να μεταφέρει φαγητό στη Naya τώρα ενεργούσε σαν μοναχικός λύκος, ανέφερε η εκπρόσωπος της ANB Marie-Laure Vanwanseele στο AFP. Το βελγικό γραφείο της WWF ανέφερε σε δήλωσή του: «Ο θάνατος του λύκου και των νεογνών του είναι ένα θλιβερό γεγονός για το Βέλγιο».

Η Νaya έγινε διάσημη ως ο πρώτος λύκος που εμφανίστηκε στο Βέλγιο μετά από πάνω από έναν αιώνα. Τρεις ακόμη λύκοι εμφανίστηκαν τους τελευταίους 18 μήνες να μπαινοβγαίνουν μέσα και έξω από τη χώρα σε δάση που συνορεύουν με την Ολλανδία ή τη Γερμανία, σύμφωνα με την ANB. Ανάμεσά τους είναι και ο αρσενικός που έγινε σύντροφος της Naya ο οποίος καταγράφηκε σε κάμερα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ενώ οι υποψίες για τη μοίρα της Naya στρέφονται σε παράνομους κυνηγούς, μεταξύ των οποίων είναι και κάποιοι που εντοπίστηκαν από drone στην απαγορευμένη περιοχή προστασίας των λύκων, δεν υπήρχε καμία απόδειξη για τους δράστες, είπε η Vanwanseele.

Ένας τοπικός σύλλογος για την προστασία των ζώων επικήρυξε τον πιθανό δράστη προφέροντας αμοιβή 10.000 ευρώ, για πληροφορίες σχετικές με την υπόθεση.

Η εξαφάνισή της ανησύχησε επίσης μια οργάνωση προστασίας των ζώων στην Ολλανδία, η οποία ανέφερε ότι τρεις από τους 16 λύκους που είδαν στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν μπορούν να βρεθούν.

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ