Ιδού το σκαθάρι Γκρέτα Τούνμπεργκ - Έδωσαν το όνομα της ακτιβίστριας σε νέο είδος

Ιδού το σκαθάρι Γκρέτα Τούνμπεργκ - Έδωσαν το όνομα της ακτιβίστριας σε νέο είδος Facebook Twitter
0

Ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος σκαθαριού πήρε το όνομα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της 16χρονης ακτιβίστριας που εδώ και λίγους μήνες πρωταγωνιστεί στο κίνημα για την κλιματική αλλαγή.

Το Nelloptodes gretae έχει μήκος μόλις 1mm και δεν έχει φτερά, αλλά ούτε και μάτια. Εντούτοις, το έντομο έχει δύο μακριές κεραίες.

Ο επιστήμονας Δρ. Michael Darby δήλωσε ότι επέλεξε το όνομα επειδή ήταν εντυπωσιασμένος από την περιβαλλοντική εκστρατεία της νεαρής από τη Σουηδία.

Ιδού το σκαθάρι Γκρέτα Τούνμπεργκ - Έδωσαν το όνομα της ακτιβίστριας σε νέο είδος Facebook Twitter

Το σκαθάρι βρέθηκε για πρώτη φορά στην Κένυα στη δεκαετία του 1960 από τον William Block, ο οποίος δωρίζει τα δείγματά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο το 1978. Υπήρχε σε μία από τις συλλογές του μουσείου από τότε και όταν ο Δρ. Darby μελετούσε αυτή τη συλλογή συνειδητοποίησε πως ήταν ένα άγνωστο μέχρι τότε είδος.

Ονομάζοντας το σκαθάρι Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε, «ήθελα να αναγνωρίσω την εξαιρετική συμβολή της στην ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα».

Ο Δρ. Max Barclay, ανώτερος επιμελητής του μουσείου υπεύθυνος για τα σκαθάρια, δήλωσε ότι το όνομα ήταν κατάλληλο γιατί «είναι πιθανό ότι τα μη ανακαλυφθέντα είδη χάνονται συνεχώς, πριν καν τα ονοματίσουν οι επιστήμονες, εξαιτίας της απώλειας βιοποικιλότητας». «Επομένως, είναι σωστό να δώσουμε σε μία από τις νεότερες ανακαλύψεις  το όνομα κάποιου που εργάστηκε τόσο σκληρά για να υπερασπιστεί τον φυσικό κόσμο και να προστατεύσει τα ευπαθή είδη», πρόσθεσε.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM