ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Το The Crown ως ξέπλυμα της μοναρχίας και ως απόηχος του Brexit

Το The Crown ως ξέπλυμα της μοναρχίας και ως απόηχος του Brexit Facebook Twitter
Η Ολίβια Κόλμαν ως Βασίλισσα Ελισάβετ ακι ο Τομπάιας Μένζις ως Πρίγκιπας Φίλιππος στον τρίτο κύκλο του The Crown.
0

Εκτός από το να κάνουν τους/τις εκπροσώπους μιας «αποκλειστικής» ελίτ να φαίνονται ελκυστικοί/ές αλλά και να νιώθουν πολύ καλύτερα με τον εαυτό τους, σειρές όπως το εξαιρετικά δημοφιλές The Crown, ο τρίτος κύκλος του οποίου είναι ήδη διαθέσιμος στο Netflix, φαίνονται να αντανακλούν αυτό που είχε ορίσει ο ιστορικός και συγγραφέας Πολ Γκίλροϊ, ως «μετα-αποικιακή μελαγχολία» ή αυτό που είχε αποκαλέσει παλιότερα ο Σάλμαν Ράσντι ως «αναπαλαίωση της φθαρμένης πρόσοψης της αυτοκρατορίας».

Αυτό υποστηρίζει με άρθρο του στον Guardian o αρθρογράφος και διδακτορικός ερευνητής στο Goldsmiths στο πεδίο των media, Callum Alexander Scott, και δεν είναι φυσικά ο πρώτος που εκφράζει αντίστοιχους προβληματισμούς αλλά και απορία για την τεράστια και παγκόσμια δημοτικότητα όχι μόνο επιφανών τηλεοπτικών σειρών όπως το The Crown και το Downton Abbey αλλά και πολλών πρόσφατων ταινιών που φαίνονται να παρατηρούν με «ροζ γυαλιά» την ιστορία της βρετανικής μοναρχίας.

Το 2013, ο γενικός διευθυντής του BBC, Tony Hall, είχε πει χωρίς περιστροφές, ότι η «σιωπηλή διπλωματία» σειρών όπως το Downton Abbey μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμη για τα συμφέροντα της χώρας με τον Βρετανικό στρατό.

Συγχρόνως, αυτά τα υψηλών προδιαγραφών τηλεοπτικά και κινηματογραφικά προϊόντα, φαίνονται να λειτουργούν παράλληλα με το νοσταλγικό αφήγημα του Brexit για μια Βρετανία που πρέπει να καταλάβει εκ νέου τη «δικαιωματική της θέση στην παγκόσμια τάξη» και να ξαναγίνει «όπως ήταν παλιά».

Το The Crown ως ξέπλυμα της μοναρχίας και ως απόηχος του Brexit Facebook Twitter
Σκηνή από τα γυρίσματα του τρίτου κύκλου του The Crown.

Όπως επίσης σημειώνεται στο άρθρο, η δημοτικότητα του The Crown δεν περιορίζεται στο βρετανικό κοινό και το γεγονός ότι είναι δημοφιλές παντού σχεδόν στον πλανήτη, το καθιστά μέρος του οπλοστασίου «ήπιας δύναμης» [soft power] που χρησιμοποιείται για το ρετουσάρισμα της εικόνας του παραδοσιακού βρετανικού κατεστημένου.

Το 2013, ο γενικός διευθυντής του BBC, Tony Hall, είχε πει χωρίς περιστροφές, ότι η «σιωπηλή διπλωματία» σειρών όπως το Downton Abbey μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμη για τα συμφέροντα της χώρας με τον Βρετανικό στρατό.

Προφανώς, το γεγονός ότι πολλές υψηλού κύρους σειρές και ταινίες εποχής παρουσιάζουν συχνά μια διαστρεβλωμένη εικόνα της χώρας (και της ιστορίας), έρχεται σε δεύτερη μοίρα, σύμφωνα με το άρθρο. Τέτοιες παραγωγές, όπως είχε παρατηρήσει παλιότερα, ο ιστορικός και βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Harry Leslie Smith, αναπαριστούν την ιστορία ως «πολυτελές θέαμα στο οποίο οι πλούσιοι, οι ισχυροί και οι ευγενείς επιβλέπουν τις ζωές εκατομμυρίων επιδεικνύοντας καλοβουλία, σοφία και χάρη – οι υπόλοιποι είμαστε απλά μέρος του σκηνικού».

Ιδέες
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

The Crown: Η Έμα Κόριν θα υποδυθεί την Πριγκίπισσα Νταϊάνα στην 4η σεζόν - Πρώτες εικόνες

TV & Media / The Crown: Η Έμα Κόριν θα υποδυθεί την Πριγκίπισσα Νταϊάνα στην 4η σεζόν - Πρώτες εικόνες

Η πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός Έμα Κόριν πρόκειται να υποδυθεί τη Λαίδη Νταϊάνα στην τέταρτη σεζόν της σειράς «The Crown» που γυρίζεται αυτή την περίοδο, έναν μήνα πριν από την πρεμιέρα της τρίτης στο Netflix
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Ιδέες / Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η περίπτωση της αστροφυσικού Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν που επέλυσε μόνη της ένα από ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα αλλά η έρευνά της «καπελώθηκε» από το κατεστημένο της εποχής
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ