Μηνιγγίτιδα Β: Μόνο η πρόληψη μπορεί να ξορκίσει τον φόβο των γονέων

Μηνιγγίτιδα Β: Μόνο η πρόληψη μπορεί να ξορκίσει τον φόβο των γονέων Facebook Twitter
Καθώς αυτή την εποχή ξεκινούν οι ιώσεις, η στιγμή είναι κατάλληλη για να επισκεφτούμε τον παιδίατρο και να ενημερωθούμε εφ' όλης της ύλης για τα οφέλη του προληπτικού εμβολιασμού.
0

Με το κύμα των εποχικών ιώσεων να ετοιμάζεται να σκάσει στην πόρτα μας, επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση για να αποφύγουμε νοσήματα που μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες και να μας στείλουν στο νοσοκομείο. Ειδικά οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρο για να ενημερωθούν και να θωρακίσουν τα παιδιά τους μέσα από τον εμβολιασμό, τη μόνη ασπίδα προστασίας από τις λοιμώξεις. Ανάμεσα στους κινδύνους που παραμονεύουν είναι και η μηνιγγίτιδα B, μια σοβαρότατη νόσος που εξελίσσεται ραγδαία, με την κατάσταση του ασθενή να επιδεινώνεται ταχύτατα και να απειλείται η ζωή του ακόμα κι αν μεταφερθεί έγκαιρα στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Κρούσματα μηνιγγίτιδας Β καταγράφονται όλο τον χρόνο, ακόμα και την άνοιξη, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν δύο κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε Ηγουμενίτσα και Κρήτη, παρότι ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και ο χειμώνας δεν έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του.

80 περιστατικά σε τρία χρόνια

Την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 περιστατικά μηνιγγίτιδας Β στην επικράτεια της νόσου που οφείλεται στον «διαβόητο» μηνιγγιτιδόκοκκο Β, με πολλούς μικρούς ασθενείς, βρέφη και νήπια να νοσηλεύονται για μέρες στο νοσοκομείο και τραγική κατάληξη για πέντε βρέφη και παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών, που δυστυχώς έχασαν τη μάχη. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν βρέφη και νήπια κάτω των πέντε ετών που λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι πιο ευπαθή. Η μηνιγγίτιδα Β ξεκινά ως μια οποιαδήποτε ίωση και δυστυχώς δεν δίνει ειδικά προειδοποιητικά συμπτώματα εγκαίρως. Συνήθως εκδηλώνεται πυρετός, κακοδιαθεσία, τάση για εμετό, έντονη κατάπτωση του παιδιού, απώλεια όρεξης για φαγητό και παιχνίδι, συμπτώματα που υπάρχουν σε πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Όμως, σε αντίθεση με τις άλλες ιώσεις, έχει ταχύτατη εξέλιξη, εμφανίζει ένα αιμορραγικό εξάνθημα, όταν πια η νόσος είναι προχωρημένη, και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο εντός 24 ωρών, αφήνοντας μικρό παράθυρο ευκαιρίας για σωτήρια παρέμβαση. Το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 10%, ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει μένει με κάποιου είδους μόνιμη αναπηρία, για παράδειγμα εγκεφαλική βλάβη, ακρωτηριασμό άκρου (δάχτυλα χεριού ή ποδιού ή ολόκληρο το πέλμα, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες). Τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β φέρει στην περιοχή του φάρυγγα το 10% του πληθυσμού, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει κανένα πρόβλημα και η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί και τον συγχρωτισμό, καθώς και με το σφάλμα που κάνουν μερικοί γονείς να καθαρίζουν στο στόμα τους την πιπίλα του μωρού τους, όταν αυτή πέφτει κάτω. Λόγω και της ευκολίας μετάδοσης μεταξύ των παιδιών, μοναδική αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Ώρα να επισκεφτούμε τον παιδίατρο

Από το 2013 υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ειδικά για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και αποζημιώνεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Το εμβόλιο γίνεται σε βρέφη και νήπια από την ηλικία των δύο μηνών και άνω και το εμβολιαστικό σχήμα εξαρτάται από την ηλικία. Καθώς αυτή την εποχή ξεκινούν οι ιώσεις, η στιγμή είναι κατάλληλη για να επισκεφτούμε τον παιδίατρο και να ενημερωθούμε εφ' όλης της ύλης για τα οφέλη του προληπτικού εμβολιασμού, ώστε κάθε βράδυ να βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο και να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δίχως φόβους, εφιάλτες και αμφιβολίες, παρά μόνο με όνειρα και προσδοκίες για την επόμενη ημέρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ