Πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, το χωριό Deir el-Medina στην αρχαία Αίγυπτο φιλοξενούσε μια κοινότητα τεχνιτών, που εργάζονταν στους τάφους της νεκρόπολης των βασιλικών κοιλάδων. Αλλά, νέα στοιχεία, δείχνουν πως o στολισμός τάφων δεν ήταν η μόνη τους δημιουργική απασχόληση, καθώς τα σώματά τους ήταν γεμάτα τατουάζ.
Η υπέρυθρη απεικόνιση έχει αποκαλύψει μια σειρά τατουάζ στα μουμιοποιημένα πτώματα επτά γυναικών. Τα τατουάζ που αποκαλύφθηκαν είναι διάσπαρτα στο σώμα τους, με μια σειρά από διαφορετικά μοτίβα.
Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Anne Austin του Πανεπιστημίου του Μισούρι, αυτό αποδεικνύει ότι στην αρχαία Αίγυπτο η πρακτική του τατουάζ. μπορεί να ήταν πιο διαδεδομένη από όσο πίστευαν μέχρι τώρα οι μελετητές. Τα ευρήματά της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του American Schools of Oriental Research τον Νοέμβριο.
Η έρευνα για να βρεθούν τα τατουάζ στις μούμιες ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Το 2014, η ανθρωπολόγος και ο συνάδελφός της Cedric Gobeil, παρατήρησαν σημάδια στο λαιμό μιας μούμιας που ανακαλύφθηκε στο Deir el-Medina. Αρχικά πίστεψαν πως ήταν ζωγραφιές, αλλά, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα σημάδια ήταν πραγματικά τατουάζ.
Το να αποκαλύψει κανείς τα τατουάζ στις μούμιες δεν είναι πάντα εύκολο. Το μουμιοποιημένο δέρμα αποχρωματίζεται και σκουραίνει, ειδικά με τις ρητίνες που προστίθενται στο μείγμα, και τα τατουάζ ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου. Τέτοια κρυμμένα τατουάζ μπορούν, ωστόσο, να αποκαλυφθούν με υπέρυθρη τεχνολογία η οποία αποκαλύπτει σημάδια αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.
Στην πρώτη μούμια, η τεχνολογία αυτή, αποκάλυψε 30 τατουάζ, με τα περισσότερα να έχουν ως θέμα ιερογλυφικά, ζώα όπως μπαμπουίνους, κόμπρες, αγελάδες, σκαθάρια ή λουλούδια λωτού. Αυτός ο συνδυασμός μοτίβων οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα θα μπορούσε να ήταν θεραπεύτρια ή ιέρεια.
Αλλά αυτή η μούμια ήταν μόνο η πρώτη. Μέχρι το 2016, η Austin είχε εντοπίσει άλλες τρεις μoύμιες στο Deir el-Medina. Τώρα, όπως αναφέρει το Science News, ερευνά στο σύνολο επτά και σε όλες υπάρχουν αρκετά τατουάζ.
«Η διανομή, η απεικόνιση και το περιεχόμενο αυτών των τατουάζ αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τόσο στη θρησκευτική πρακτική όσο και στη δημιουργία της δημόσιας ταυτότητας των γυναικων», αναφέρει η επιστήμονας. Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Παρόλο που υπάρχουν στοιχεία για τατουάζ από την αρχαία Αίγυπτο, αυτά είναι κυρίως σε τέχνη και ειδώλια. Οι πραγματικές μούμιες με τατουάζ είναι σπάνιο εύρημα.
Μπορούμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις πρακτικές τατουάζ της αρχαίας Αιγύπτου, λένε οι ερευνητές ενώ θεωρούν πως με την πρακτική αυτή μπορεί να αποκαλυφθούν τατουάζ και σε μούμιες που είναι σε μουσεία όλου του κόσμου.
Mε πληροφορίες από Smithsonian/ Science News
σχόλια