Μικροπλαστικά σωματίδια στον αέρα των πόλεων: Η παγκόσμια, αθέατη ρύπανση με άγνωστες συνέπειες

Μικροπλαστικά σωματίδια στον αέρα των πόλεων: Η παγκόσμια, αθέατη ρύπανση με άγνωστες συνέπειες Facebook Twitter
0

Εκτός από το πόσιμο νερό και την τροφική αλυσίδα, τα μικροπλαστικά βρίσκονται και στον αέρα που αναπνέουμε, «σε κάθε πόλη του κόσμου», όπως έρχεται να υπογραμμίσει μία νέα μελέτη που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Οι έρευνες έχουν προς το παρόν περιοριστεί σε τέσσερις πόλεις (Λονδίνο, Παρίσι, Αμβούργο και Ντονγκουάν), και σε όλες διαπιστώθηκε ρύπανση από μικροπλαστικά στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι τους, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως κάθε πόλη του κόσμου αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, καθώς πηγές μικροπλαστικών, όπως ρούχα και συσκευασίες προϊόντων, βρίσκονται πρακτικά παντού. 

Ακόμα και στον αρκτικό κύκλο

Πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει πως η μόλυνση από τα μικροπλαστικά είναι πλέον πλανητικής κλίμακας, με επιστήμονες να βρίσκουν μικροσωματίδια στους βαθύτερους ωκεανούς, στο χιόνι του αρκτικού κύκλου και στο χώμα των ορεινών ζωνών. Άλλη έρευνα καταδεικνύει πως τα σωματίδια αυτά μεταφέρονται σε όλο τον πλανήτη με τους ανέμους.

Στα μικροπλαστικά κατατάσσονται όλα τα πλαστικά σωματίδια με διαμέτρους από 5 χιλιοστά έως 100 νανόμετρα που δημιουργούνται από την σταδιακή αποσύνθεση των πλαστικών σκουπιδιών. Τον περασμένο Οκτώβριο, βρέθηκαν για πρώτη φορά και στα ανθρώπινα περιττώματα, επιβεβαιώνοντας την είσοδό τους στην τροφική αλυσίδα. Για την ώρα, οι συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι άγνωστες και οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνες για την εκτίμηση του κινδύνου. 

Τα επίπεδα μικροπλαστικών στον αέρα του Λονδίνου προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς. «Τα μικροπλαστικά είναι σε αφθονία, σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση συγκριτικά με προηγούμενες αναφορές», παρατηρεί η επικεφαλής της έρευνας από το Kings College, Στέφανι Ράιτφρομ. «Κάθε πόλη στον κόσμο θα έχει παρόμοια εικόνα», εκτιμά η ίδια. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για αυτά. Θέλω να διαπιστώσω αν είναι ασφαλές ή όχι».

«Βρέχει» μικροπλαστικά

 

Περίπου 335 εκατομμύρια τόνοι νέου πλαστικού προστίθενται κάθε χρόνο στο περιβάλλον. Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, οι επιστήμονες συνέλεξαν μικροπλαστικά ακόμα και από ταράτσα κτιρίου 90 ορόφων, στο κεντρικό Λονδίνο.

Τα μικροπλαστικά φαίνεται να πέφτουν κυριολεκτικά από τον ουρανό και ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, πέφτουν από 575 έως 1.008 σωματίδια την ημέρα. Συνολικά αναγνωρίστηκαν 15 διαφορετικά είδη πλαστικών με τις περισσότερες ίνες να είναι φτιαγμένες από ακρυλικό (από ρούχα). Μόλις το 8% ήταν σωματίδια πολυαιθυλενίου ή πολυστυρολίου, που προέρχονται από συσκευασίες τροφίμων. 

Ο ρυθμός της «βροχής» μικροπλαστικών στο Λονδίνο ήταν 20 φορές μεγαλύτερος από την Ντονγκουάν, στην Κίνα, εφτά φορές μεγαλύτερος από το Παρίσι στη Γαλλία και τρεις φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό προσαύξησης στο Αμβούργο της Γερμανίας. Προς το παρόν δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για την μεγάλη απόκλιση αλλά ίσως ευθύνονται οι διαφορές στις πειραματικές μεθόδους. 

Από τους πνεύμονες στο αίμα

Τα μικροπλαστικά σωματίδια στο Λονδίνο είναι μεταξύ 0,02 και 0,5 χιλιοστών - αρκετά μεγάλα δηλαδή για να κατακαθίσουν στους αεραγωγούς του αναπνευστικού συστήματος και να «κατέβουν» με το σάλιο, εισχωρώντας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα μικρότερα σωματίδια μπαίνουν απευθείας στα πνευμόνια και από εκεί στο αίμα. Έχουν βρεθεί σε δειγματοληψίες, αλλά με την υπάρχουσα τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η σύστασή τους.

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα, κάθε άνθρωπος εισπνέει περίπου 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο και μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι άλλα τόσα εισχωρούν στον οργανισμό μέσω των τροφών και των υγρών. Ώσπου ερευνητές από το πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, ανακάλυψαν ότι όταν τα σακουλάκια μίας χρήσης του τσαγιού βυθιστούν σε καυτό νερό, κοντά στη θερμοκρασία βρασμού, διασπείρουν δισεκατομμύρια σωματίδια. Για την ακρίβεια, μόνο ένα φακελάκι που πέφτει σε νερό θερμοκρασίας 95 βαθμών Κελσίου και άνω, απελευθερώνει περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια σωματίδια νάνο-πλαστικών.

Η Μέλανι Μπέργκμαν, του Ινστιτούτου Alfred Wegener Πολικών και Θαλάσσιων Ερευνών, υπογραμμίζει πως είναι απολύτως απαραίτητη η έρευνα για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. «Δεν γνωρίζουμε σε τι αναλογία τα μικροπλαστικά που εισπνέουμε εισδύουν στον «βαθύ» πνεύμονα», λέει. Τον περασμένο Απρίλιο, και οι επικεφαλής επιστημονικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιούσαν για τα πρώτα στοιχεία: «Τα δεδομένα δημιουργούν το υπόβαθρο για σοβαρό προβληματισμό και πρόληψη», κατέληγαν. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM