Τι να περιμένουμε από την τεχνολογία το 2020;

Τι να περιμένουμε από την τεχνολογία το 2020; Facebook Twitter
0

Η δεκαετία που μόλις τελείωσε θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο σημαντικές από τεχνολογικής άποψης. Παρόλο δηλαδή που δεν σημειώθηκαν ουσιαστικές τεχνολογικές επαναστάσεις, όπως θεωρήθηκε κάποτε η γέννηση του Ίντερνετ, η ταχύτητα με την οποία συνέβησαν όλες οι ψηφιακές καινοτομίες ήταν τόσο μεγάλη, που είχε τελικά σημαντικές επιδράσεις στην κοινωνία. 

Ανάμεσα λοιπόν στις τεχνολογίες που ξεχώρισαν από το 2010-2019 ανήκει φυσικά το deep learning, το cloud, οι "έξυπνοι ομιλητές" (smart speakers), η σαρωτική επέλαση των social media, οι streaming πλατφόρμες για μουσική και ταινίες, το blockchain και τα κρυπτονομίσματα. 

Για να καταλάβει κανείς καλύτερα την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν όλες οι παραπάνω τεχνολογίες τα τελευταία δέκα χρόνια, φτάνει να γνωρίζει ότι το 2010 το Facebook είχε 500 εκ. χρήστες (σήμερα ξεπερνά τα 2,4 δις) και το Instagram δεν είχε κανέναν! Παράλληλα, το Netflix ήταν διαθέσιμο μόνο στις Η.Π.Α., το Spotify θεωρούνταν ακόμη μια «περίεργη» καινοτομία που κανείς δε χρησιμοποιούσε, ενώ μόνο το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε smartphone!

Τα γυαλιά με τους «έξυπνους» φακούς

Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε μία εικόνα που να χαρακτηρίζει τεχνολογικά τη νέα χρονιά (και ίσως και τη νέα δεκαετία), τότε αυτή θα ήταν τα γυαλιά με φακούς επαυξημένης πραγματικότητας, τους λεγόμενους "έξυπνους" φακούς. Οι συγκεκριμένοι φακοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα «εργαλείο συγχώνευσης» του ψηφιακού με τον φυσικό κόσμο, καθώς, μεταξύ άλλων, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βλέπουμε τις οδηγίες του Google Maps πάνω στο δρόμο αλλά και να εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις μας στα social media κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας. 

Με άλλα λόγια, τα "έξυπνα" γυαλιά φαίνεται πως θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα μας απασχολήσουν τεχνολογικά το 2020, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η είσοδός τους στη μαζική αγορά θα είναι εντυπωσιακή. 

 

Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Για πολλούς, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό αποτελούν απλώς ένα κακό ανέκδοτο που ακούμε ολοένα και συχνότερα τα τελευταία πολλά χρόνια, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά την οδήγηση είναι τόσο ταχεία, που πλέον μπορεί να αναγνωρίζει αν υπάρχουν πεζοί στις διαβάσεις, να ακολουθεί ορισμένες οδηγίες αλλά και να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από τους περαστικούς. 

Τι να περιμένουμε από την τεχνολογία το 2020; Facebook Twitter

Η εποχή της κβαντικής υπεροχής

Το 2019 μπήκαμε και επίσημα στον κόσμο της κβαντικής υπεροχής. Συγκεκριμένα, ερευνητές της Google ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν το ιστορικό ορόσημο της «κβαντικής υπεροχής» στους υπολογιστές, δηλαδή μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα κβαντικό υπολογιστή που έλυσε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, για το οποίο ακόμη και ο πιο ισχυρός συμβατικός υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια.

Χάρη στην επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες, ο κβαντικός επεξεργαστής Sycamore της Google, που διαθέτει 54 υπεραγώγιμα κβαντικά δυφία ή qubits (το ένα τελικά δεν λειτούργησε κανονικά, οπότε απέμειναν 53), εκτέλεσε μέσα σε μόλις τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα έναν υπολογισμό, που ο κορυφαίος παγκοσμίως αμερικανικός υπερυπολογιστής Summit (δημιούργημα της ΙΒΜ) θα χρειαζόταν περίπου 10.000 χρόνια για να τον λύσει.

Αν και θα χρειαστεί ακόμη αρκετός καιρός μέχρι οι κβαντικοί υπολογιστές να μας φανούν πραγματικά χρήσιμοι, είναι γεγονός ότι η χρονιά που ξεκίνησε θα αποτελέσει ορόσημο για τον κόσμο της πληροφορικής. 

 

Το 5G θα γίνει (επιτέλους!) πραγματικότητα 

Δεδομένου ότι υπάρχει μια άτυπη «παράδοση» να εμφανίζεται ανά δεκαετία η επόμενη γενιά στα ασύρματα δίκτυα, φέτος φαίνεται πως είναι η χρονιά του 5G. Χάρη σε αυτό το καθοριστικό βήμα που θα αλλάξει την ψηφιακή μας ζωή, οι συσκευές θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, πράγμα που με τη σειρά του θα οδηγήσει στο λεγόμενο "Διαδίκτυο των Πραγμάτων" (Internet of Things). 

Οι εφαρμογές της παραπάνω τεχνολογίας θα είναι φυσικά τεράστιες και θα εκτείνονται σε τομείς όπως η ιατρική και η γεωργία, καθώς οι γιατροί θα μπορούν να χειρουργούν τους ασθενείς τους ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι αγρότες θα μπορέσουν, χάρη στα drones, να επεμβαίνουν πιο άμεσα εκεί ακριβώς που υπάρχει «πρόβλημα» με τις καλλιέργειές τους.  

Με πληροφορίες από Wired

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ