Το Γαλλικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου τα highlights των δράσεών του για το 2020.
Αφού μας καλωσόρισε στα ελληνικά και μετά από φιλότιμες και ειλικρινείς προσπάθειες με ευχές για το νέος έτος, επιστράτευσε τη μητρική του γλώσσα και με το μότο «Fais la difference, κάνε τη διαφορά» ο νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας Patrick Comoy μας παρουσίασε από τη σκηνή του Auditorium Theo Angelopoulos της οδού Σίνα το πρόγραμμα για το 2020. Θέλοντας λοιπόν να διαφοροποιηθεί από τη μέχρι τώρα δραστηριότητα του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού φορέα της Γαλλίας στην Ελλάδα αλλά κυρίως να τη βελτιώσει και να τη διευρύνει σε όσο περισσότερες πόλεις γίνεται, μας ξεδίπλωσε τον φιλόδοξο ετήσιο προγραμματισμό της χρονιάς.
Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα βέβαια θα δώσει προτεραιότητα στη γαλλική γλώσσα και μια σειρά επιμορφώσεων γλωσσικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος για εκπαιδευτικούς αλλά και όσους Έλληνες σπουδαστές ετοιμάζονται να φύγουν για να κάνουν μεταπτυχιακά στα πανεπιστήμια της Γαλλίας. Για το μεγάλο κοινό, δηλαδή όλους εμάς τους υπόλοιπους, το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει καταστρώσει ένα πλούσιο και τρομερά ενδιαφέρον πρόγραμμα που καλύπτει ολόκληρο το 2020 με βασικές ενότητες, 5 «μεγάλες στιγμές» όπως χαρακτήρισε τα σημαντικότερα «ραντεβού» με τη γαλλική κουλτούρα.
Κάθε Σάββατο από τις 4 το απόγευμα θα μπορεί κανείς να παρακολουθεί τέσσερις προβολές κλασσικών, καλλιτεχνικών και εμπορικών ταινιών που είτε δεν παίχτηκαν ποτέ στους ελληνικούς κινηματογράφους είτε είχαν σύντομη διαδρομή και αξίζει να τις δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία.
Κατ' αρχάς με την περίφημη «Νύχτα Ιδεών» που για έβδομη συνεχή χρονιά θα συγκεντρώσει διανοούμενους και καλλιτέχνες σε μια σειρά ομιλιών και ανοιχτών συζητήσεων για θέματα φιλοσοφικά και κοινωνικά, στρογγυλές τράπεζες και καλλιτεχνικές δράσεις. Για μια νύχτα η Σίνα θα συντονιστεί με τα υπόλοιπα γαλλικά ινστιτούτα του κόσμου αλλά και της χώρας στη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη και το Ηράκλειο. Από το Μπραζαβίλ έως το Τόκιο το θέμα έμπνευσης δεν θα είναι άλλο από τα μεγάλα οικολογικά ζητήματα της εποχής μας και τη σχέση μας με τη φύση και τα ζώα με μότο το «Ζήω-ζω».
Επόμενο μεγάλο ραντεβού στις 3 και 4 Μαρτίου με τη «Γιορτή της Γαλλοφωνίας» στην οποία φυσικά θα συμμετάσχουν και διάφορες άλλες γαλλόφωνες κοινότητες εκτός από τη γαλλική. Το κύριο μέλημα, όπως είναι φυσικό, είναι η διάδοση της γαλλικής γλώσσας μέσα από νέες καινοτομίες κάθε τύπου. Σε αυτό το πλαίσιο όμως εντάσσεται και το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου το οποίο θα λάβει χώρα από τις 24 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου και στόχος είναι να ξαναβρεί το χαμένο του κύρος, όπως επισήμανε ο διευθυντής, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια ποιοτική και ποσοτική κατιούσα, τόσο ως προς τη προσέλευση κοινού αλλά και του ενδιαφέροντος ειδικών. Και έχει δίκιο, οπότε περιμένουμε τα πράγματα να ξαναβρούν τη σωστή κατεύθυνση.
Αρχές Μαΐου η Αθήνα έχει ραντεβού με σημαντικούς Γάλλους σεφ στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας». Το Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας καλεί ντόπιους καλλιτέχνες σε τρεις συμβολικούς χώρους του για να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σχετικά με την κουζίνα. «Η κοιλιά του καλλιτέχνη» όπως ονομάζεται αυτή η ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία θα συμπεριλαμβάνει περφόρμανς και δημιουργίες που θα καυτηριάζουν τη σπατάλη ενώ θα σχολιάζουν την ανάγκη για λιτότητα και ανταλλαγή.
Η 2η «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών» του δικτύου EUNIC (Εθνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού της Ευρώπης) τον Σεπτέμβρη 2020 θα επικεντρωθεί στο μεγάλο ζήτημα της βιωσιμότητας και θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του σύγχρονου ανθρώπου στο περιβάλλον και το κλίμα, τη μετάδοση γνώσεων και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Ακολουθεί ο «Ψηφιακός Νοέμβρης» που αφορά οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη ψηφιακή τεχνολογία και την εξέλιξη της. Για έναν ολόκληρο μήνα το γαλλικό διεθνές πολιτιστικό δίκτυο θα αναδεικνύει τις διαφορετικές μορφές του ψηφιακού μας σύμπαντος. Η Γαλλία βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών παγκοσμίως και θα έχουμε, ως εκ τούτου, την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τη γαλλική αριστεία των ψηφιακών επαγγελματιών στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και της δημιουργίας, του εμπορίου, της επικοινωνίας και κυρίως της ρομποτικής και της τεχνικής νοημοσύνης.
Παράλληλα με αυτές τις πέντε μεγάλες ενότητες, «στιγμές» όπως τις ονόμασε ο Patrick Comoy, μια σειρά από μικρότερες στιγμές, εξίσου σημαντικές όμως για πολλούς θα τρέξουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αρχής γενομένης ενός φιλόδοξου κινηματογραφικού προγράμματος. Έτσι, κάθε Σάββατο από τις 4 το απόγευμα θα μπορεί κανείς να παρακολουθεί τέσσερις προβολές κλασικών, καλλιτεχνικών και εμπορικών ταινιών που είτε δεν παίχτηκαν ποτέ στους ελληνικούς κινηματογράφους είτε είχαν σύντομη διαδρομή και αξίζει να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία.
Αλλά ακόμα σημαντικότερη ευκαιρία είναι το πρόγραμμα των «Ακουστικών και Ηλεκτρονικών Sessions», κάθε δεύτερη Πέμπτη του μήνα με σόλο, ντουέτα, τρίο και κουαρτέτα νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών από Ελλάδα και Γαλλία που θα εκπροσωπούν μια μεγάλη γκάμα έκφρασης, από το ρεμπέτικο και το παραδοσιακό τραγούδι ως την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική. Αυτή η εκπληκτική ιδέα που θα λαμβάνει χώρα στο café του Ινστιτούτου ξεκινάει δυναμικά με το πρώτο ακουστικό session την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, με το τρίο «People Of The Wind» με μουσικές από τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και το Βόρειο Ιράν. Το πρώτο ηλεκτρονικό session θα κάνει πρεμιέρα στη «Νύχτα Ιδεών», στις 30 Ιανουαρίου, με την DJ Εύα Τσακνή. Τον προγραμματισμό των ακουστικών sessions έχουν κάνει οι Φωτεινή Βάννου και ο Δημήτρης Αλεξάκης ενώ των ηλεκτρονικών η ομάδα Rave Atlas.
Στο πρότζεκ «Λογοτεχνία Παντού», σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μια αφηγήτρια θα κάνει τη διαδρομή Αθήνα - Λάρισα - Θεσσαλονίκη με τρένο, διαβάζοντας γαλλική λογοτεχνία στα ελληνικά και στα γαλλικά. Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία είναι ο «Κύκλος Φύλο και Μετανάστευση», μια σειρά συνεδρίων, δημόσιων συζητήσεων και εργαστηρίων σε Αθήνα, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη, σχετικά με την εμπειρία της μετανάστευσης και συγκεκριμένα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τη βιώνουν οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Θα συμμετάσχουν ερευνητές και ερευνήτριες, δημοσιογράφοι, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Οι δραστηριότητες που ανακοινώθηκαν συμπεριλαμβάνουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τίτλο «Οι Δευτέρες είναι (P)ARTY», μια ευκαιρία για νέους καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους, ενώ στο πλαίσιο του «Μετέωρο καλοκαίρι» ανοίγει η υπέροχη ταράτσα του Ινστιτούτου με τη μοναδική θέα της Ακρόπολης, όπου ετοιμάζεται ένας οικολογικός κρεμαστός κήπος, το θερινό φεστιβάλ κινηματογράφου στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, οι προβολές θεατρικών παραστάσεων της Comédie-Française, το ciné club με συγκεκριμένες θεματικές, οι διαλέξεις με σημαντικές προσωπικότητες όπως τον κοινωνιολόγο Éric Fassin τον Μάρτιο και τον βραβευμένο με Νόμπελ Φυσικής το 2018 και ειδικό στο χώρο των ηλεκτρικών πεδίων και του λέιζερ, Gérard Mourou τον Μάιο.
Τέλος, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διαμονής καλλιτεχνών της Ρόδου σε ένα καταπληκτικό οικοδόμημα στην Παλιά Πόλη, ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους, κατάλυμα που έκτισαν οι Σταυροφόροι και που για πρώτη φορά άνοιξε πέρυσι. Φέτος θα ανοίξει για δεύτερη χρονιά για να φιλοξενήσει μετά από επιλογή τρεις καλλιτέχνες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία για δύο μήνες να δημιουργήσουν και να ξεκινήσουν έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Όλα αυτά είναι μόνο ένα δείγμα όλων όσων έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Γαλλικού Ινστιτούτου και ο Patrick Comoy για το έτος 2020. Αναμένουμε ακόμα περισσότερα, όπως άλλωστε μας υποσχέθηκαν.
σχόλια