Πρόσκληση σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ, απευθύνει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».
Το Διεθνές Φεστιβάλ καλεί τους δημιουργούς να υποβάλουν τις ταινίες τους έως τις 20 Απριλίου 2020 προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό, στοχεύοντας σε μια ακόμα πιο μαζική συμμετοχή δημιουργών απ' όσο η περσινή, η οποία ήδη συγκέντρωσε 400 αιτήσεις από 24 χώρες.
Η θεματική των ταινιών του φεστιβάλ, κινείται γύρω από κοινωνικά, ιστορικά και πολιτικά ζητήματα και τα βραβεία είναι χρηματικά.
Εκτός από προβολές, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά πέρσι συμμετείχαν, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Θέατρο Σκιών Ξάνθης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Αστεροσκοπείο, καθώς επίσης και ο αθλητής Ρομπέρτο Κάλιτς που έδωσε μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης στα παιδιά.
Όσο για τις θεατρικές παραστάσεις που φέρνει, «το Καστελλόριζο είχε να δει επαγγελματικό θέατρο από το 1909, τότε που ακόμα ήταν μια 'μικρή Σμύρνη' στην άκρη του Αιγαίου» τόνισε χαρακτηριστικά η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια, «ψυχή» του φεστιβάλ και συνάμα ιστορικός του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ), η οποία με γνώση και αγάπη για το Καστελλόριζο τέθηκε από την αρχή του εγχειρήματος το 2016, επικεφαλής της προσπάθειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει παραστάσεις στο νησί ο Θοδωρής Γκόνης, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Φωτεινή Μπαξεβάνη και άλλοι.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις ταινίες τους έως τις 20 Απριλίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://beyondborders.gr/prosklisi/
Σημειώνεται ακόμα ότι το φεστιβάλ έχει καθιερώσει τον ετήσιο θεσμό του Τιμώμενου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος και του Τιμώμενου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ), και των πρεσβειών της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Ισραήλ και του δήμου Μεγίστης, με την ευγενική υποστήριξη της ΕΡΤ και του ΕΚΟΜΕ.
Εκ μέρους της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, η Εύα Παπαδάτου χαιρέτησε το φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του «τόσο για την τοποθεσία του ακριτικού νησιού όπου διαδραματίζεται, όσο και για τον ελληνισμό της διασποράς, όπως και για το εξαιρετικά ποιοτικό πρόγραμμά του».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια