Ένας ιστορικός κύκλος 47 χρόνων έκλεισε όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 23.00 η ώρα, τότε που η Βρετανία πέρασε και επισήμως εκτός των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από τρία και πλέον χρόνια έπειτα από το δημοψήφισμα του 2016, δύο πρωθυπουργούς, πλήθος διαπραγματεύσεων και αδιεξόδων, το Ηνωμένος Βασίλειο είπε αντίο στην Ένωση.
Χιλιάδες Βρετανοί πλημμύρισαν δρόμους και πλατείες, με τις σημαίες επ'ώμου, σε ένα ξέφρενο πάρτυ χαράς για το ιστορικό αυτό τέλος.
Το ψηφιακό ρολόι που προβαλλόταν στους μαύρους τοίχους του Νο10 της πρωθυπουργικής κατοικίας, άρχισε την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στις 23.00. Το κτίριο είχε φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.
Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, είναι συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave. Υποστηρικτές της αποχώρησης περικύκλωσαν το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ιδέας των ενωμένων κρατών.
Μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο υποστηρικτές του Brexit φιλιόντουσαν, αγκαλιάζονταν και τραγουδούσαν "God Save the Queen" κρατώντας βρετανικές σημαίες εν μέσω των καπνών από τα πυροτεχνήματα.
«Ο πόλεμος τελείωσε: κερδίσαμε», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ του κόμματος του Brexit απευθυνόμενος στο πλήθος. «Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του μεγάλου έθνους μας».
Στους λευκούς βράχους του Ντόβερ προβαλλόταν το μήνυμα: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ» ανάμεσα σε μία βρετανική και μία ευρωπαϊκή σημαία.
«Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Είναι η στιγμή της αυγής, η στιγμή που σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη της μεγάλης εθνικής μας παράστασης. Και ναι, είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τις νέες δυνάμεις, την ανάκτηση της κυριαρχίας μας για να φέρουμε σε πέρας τις αλλαγές για τις οποίες ψήφισαν οι πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον στο μαγνητοσκοπημένο του διάγγελμα που ανάρτησε η Ντάουνινγκ Στριτ μία ώρα πριν το Brexit γίνει πραγματικότητα.
Η ΕΕ έχασε για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της και 66 εκατομμύρια κατοίκους. Οι Bremainers χαρακτηρίζουν το Brexit τρέλα που θα αποδυναμώσει τη Δύση, θα τορπιλίσει ό,τι έχει απομείνει από την παγκόσμια επιρροή της Βρετανίας, θα υπονομεύσει την οικονομία της και τελικά θα την καταστήσει λιγότερο κοσμοπολίτισσα. Όμως το Brexit αφορούσε πάντα κάτι περισσότερο από την Ευρώπη. Το δημοψήφισμα αποκάλυψε τους αγεφύρωτους εσωτερικούς διχασμούς στη Βρετανία και προκάλεσε εσωτερικές αναζητήσεις για τα πάντα, από τη μετανάστευση ως το τι σημαίνει πλέον βρετανικότητα.