Ένας θηλυκός λύκος που κινδύνευε από εξαφάνιση ταξίδεψε τουλάχιστον 8.712 μίλια, διασχίζοντας τις ΗΠΑ, για να βρει ταίρι αλλά πέθανε πριν τα καταφέρει.
Η νεαρή OR-54, όπως την ονόμασαν οι επιστήμονες, ξεκίνησε το ταξίδι της τον Ιανουάριο του 2018 και για τα επόμενα δυο χρόνια περιπλανήθηκε σε βουνά και βοσκοτόπια, σκοτώνοντας ενίοτε ζώα από κοπάδια για να τραφεί. Σε όλη την διαδρομή της οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τις κινήσεις της μέσω ενός κολάρου ασύρματων πομπών.
Δυο φορές εντοπίστηκε στο «σπίτι» στους γονείς της στο Όρεγκον, φτάνοντας μέχρι τη Νεβάδα πέρυσι το φθινόπωρο και ακούραστη συνέχιζε να περπατάει - κατά μέσο όρο 13 μίλια ημερησίως- αναζητώντας ταίρι.
«Όταν οι λύκοι γίνονται περίπου δυο ετών, φεύγουν από την αγέλη όπου γεννήθηκαν και βγαίνουν στον κόσμο ψάχνοντας ταίρι και δική τους γη», εξήγησε η βιολόγος Amaroq Weiss. Ακόμη και μέσα στην οικογένειά της ήταν κάτι σύνηθες: ο πατέρας της, OR-7, έψαχνε για χρόνια ταίρι στην Καλιφόρνια πριν επιστρέψει στο Όρεγκον και κάνει μωρά.
Ωστόσο η σχεδόν «ρομαντική» ιστορία της OR-54 έμελλε να έχει θλιβερό τέλος, αφού εντοπίστηκε τελικά νεκρή στην κομητεία Σάστα. Το αρμόδιο τμήμα άγριας ζωής της Καλιφόρνια θα διεξάγει νεκροψία για την αιτία θανάτου,καθώς ήταν μόλις τριών ετών.
Το ταξίδι της OR-54 την έφτασε νοτιότερα της Καλιφόρνιας από οποιονδήποτε άλλο λύκο από το 1924, όταν το είδος εξαλείφθηκε.
Οι λύκοι αναζητούν ταίρι αφήνοντας σημάδια ούρων και επιστρέφουν λίγο αργότερα για να ελέγξουν. «Το γεγονός πως η OR-54 δεν βρήκε ποτέ ταίρι μας πληροφορεί πως δεν υπάρχουν αρκετοί λύκοι σε εκείνη την περιοχή», λέει η Weiss. Σε μια περιοχή με υγιή πληθυσμό γκρίζων λύκων, θα είχε αποπειραθεί να ζευγαρώσει τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και μέχρι τον Φεβρουάριο θα είχε μείνει έγκυος, εξήγησε η ίδια, γεννώντας τα μικρά της τον Απρίλιο.
Πέρυσι το φθινόπωρο η μπαταρία στο κολάρο της άρχισε να τελειώνει και οι εκπομπές σήματος έγιναν πιο αραιές. Τα δεδομένα που έφταναν έδειξαν το κολάρο σε ένα σημείο φέτος τον χειμώνα, ακίνητο. Όταν εντόπισαν την τοποθεσία, βρήκαν εκεί το κουφάρι της.
Η Amaroq Weiss χαρακτήρισε δύσκολη την ζωή των λύκων -είτε μόνοι είτε σε αγέλες- σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί ένας νεαρός, υγιής λύκος θα μπορούσε να πεθάνει. Θα μπορούσε να είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από κάποιο ελάφι πάνω στο κυνήγι, να είχε πνιγεί τρώγοντας το συκώτι κάποιου ρακούν, όπως είχε συμβεί σε ένα λύκο στο Yellowstone, να τον χτυπήσει αυτοκίνητο ή να τον σκοτώσει κάποιος λαθροκυνηγός.
Οι γκρίζοι λύκοι, σε αφθονία κάποτε στις ΗΠΑ, σχεδόν εξολοθρεύτηκαν ολοκληρωτικά στον 19ο και 20ο αιώνα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης. Παρόλο που καταβάλλονται προσπάθειες να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, ο αριθμός τους παραμένει χαμηλός- η Καλιφόρνια έχει καταγράψει περίπου 20 λύκους από τότε που επέστρεψαν στο γειτονικό Όρεγκον το 2011.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια