Ασλί Ερντογάν: Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στην Τουρκία

Ασλί Ερντογάν: Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στην Τουρκία Facebook Twitter
EPA
0

Η Ασλί Ερντογάν, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής της στην Τουρκία μετά την αθώωσή της.

Η Τουρκάλα συγγραφέας, της οποίας τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 21 γλώσσες, δικαζόταν επειδή συνεργάστηκε με την κουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem, που πλέον έχει κλείσει, καθώς πιστεύεται ότι συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκρινε πριν από μερικές ημέρες αθώα την Τουρκάλα συγγραφέα, η οποία κατηγορούταν για «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Το δικαστήριο έκρινε τελικά αθώα την βραβευμένη συγγραφέα για τις κατηγορίες της «απόπειρας προσβολής της ακεραιότητας του κράτους» και της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», ζητώντας επίσης την απαλλαγή της από την κατηγορία της «διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Η συγγραφέας, αφού κρατήθηκε επί 136 ημέρες στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερη στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2016 και κατάφερε να πάρει πίσω το διαβατήριό της τον Σεπτέμβριο του 2017 οπότε έφυγε για τη Γερμανία, παίρνοντας τον δρόμο της αυτοεξορίας, όπως έχουν κάνει πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες.

«Για να είμαι ειλικρινής, εξεπλάγην», δήλωσε για την αθώωσή της. «Σχεδόν όλοι θεωρούσαν δεδομένο πως θα καταδικαστώ», σημείωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω, όμως εάν δεν ήταν αυτή η υπόθεση, θα υπήρχε μια άλλη υπόθεση», πρόσθεσε η Ασλί Ερντογάν, που δεν έχει συγγενική σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Γερμανία έχει υποβληθεί δυο φορές σε εγχείριση για μυική παράλυση του εντέρου, πάθηση που σύμφωνα με τους γιατρούς οφείλεται σε μετατραυματικό στρες. «Στην ηλικία των 52 ετών ήρθα αντιμέτωπη με μια ασθένεια που θα έπρεπε να υπάρχει στην δεκαετία του '80 ενός ανθρώπου», σημείωσε η ίδια, τονίζοντας πως η παραμονή της στη φυλακή έπαιξε επίσης ρόλο.

Εκείνο που λαχταρά περισσότερο από όλα, όπως λέει, είναι η πρόσβαση στην βιβλιοθήκη της στην Τουρκία. «Μια βιβλιοθήκη 3.500 βιβλίων είναι η μοναδική μου περιουσία στον κόσμο. Χωρίς αυτή νιώθω κομμένα τα χέρια και το πόδια μου», λέει η Τουρκάλα συγγραφέας.

Ωστόσο, όπως εξήγησε δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Τουρκία, καθώς «μια ακόμη σύλληψη θα σήμαινε για εκείνη τον θάνατο», σημειώνοντας ότι όσα θα πει σε μια συνέντευξη ή αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια νέα δικαστική μάχη σε βάρος της.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορώ να επιστρέψω δεδομένων των κινδύνων να φυλακιστώ», σημείωσε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εξήγησε ότι όσα θα πει σε μια συνέντευξη ή αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια νέα δικαστική μάχη σε βάρος της. «Μια ακόμη σύλληψη θα σήμαινε για εμένα τον θάνατο» υπογράμμισε.

«Παλιά μιλούσα με μπακάληδες ή ανθρώπους στο λεωφορείο και το μετρό. Μου έδινε τροφή ως συγγραφέα αλλά αυτός ο δίαυλος έχει πια κοπεί. Όμως έχω την εντύπωση πως στην Τουρκία κυριαρχεί η σιωπή», λέει η Ασλί Ερντογάν, που περιέγραψε το πολιτικό σύστημα ως «φασισμό, νεοφασισμό», αναφέροντας τις εν εξελίξει υποθέσεις όπως του φυλακισμένου συγγραφέα Αχμέτ Αλταν και του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλα.

«Δεν ξέρω με βεβαιότητα τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά τόσο παράλογες υποθέσεις δεν έχουν άλλη εξήγηση. Τις βλέπω ως μέρος μια στρατηγικής», τόνισε.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM