Η διαμάχη σχετικά με μια προγραμματισμένη έκθεση βουλγαρικής θρησκευτικής τέχνης στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, οδήγησε στην ακύρωσή της.
Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας αποφάσισε να μην δώσει έγκριση στην έκθεση με τίτλο «Τέχνη και Πολιτισμός στη Βουλγαρία μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα», μετά από ανησυχία που εκφράστηκε από ειδικούς σχετικά με την επιμέλεια που επικεντρώθηκε στη σύνδεση μεταξύ της χριστιανικής και ισλαμικής τέχνης στη Βουλγαρία. Η έκθεση θα φιλοξενούσε κειμήλια όπως εικόνες, χειρόγραφα, βιβλία, κοσμήματα και πλάκες.
Το Balkan Insight ανέφερε ότι η έκθεση που ακυρώθηκε αρχικά είχε προγραμματιστεί να ανοίξει τις πύλες της τον Ιούνιο και να περιλαμβάνει 60 έργα τέχνης. Ένας εκπρόσωπος του Λούβρου επιβεβαίωσε ότι η έκθεση ακυρώθηκε και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία έδειξε πως δεν ενέκρινε την έκθεση καθώς δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να δανείσει έργα από τη συλλογή της. Ένας εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είπε προηγουμένως ότι «τα κειμήλια και άλλα αντικείμενα δεν πρέπει να αφαιρούνται από τα αποθετήρια των εκκλησιών και να μεταφέρονται στο εξωτερικό εκτός αν πρόκειται για προσκύνημα».
Η απόφαση αυτή ήρθε ενώ κάποιοι στη Βουλγαρία υποστήριξαν ότι η θεματική προσέγγιση της έκθεσης ήταν ενδεχομένως ανακριβής. Το Λούβρο είχε προγραμματίσει να αναδείξει το πώς η ισλαμική τέχνη επηρέασε τη χριστιανική τέχνη στη χώρα και η έκθεση θα φιλοξενούνταν κοντά στις αίθουσες ισλαμικής τέχνης του μουσείου.
Ο Emmanuil Mutafov, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Τεχνών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι δεν υπήρχε σχεδόν κανένας διάλογος με επιρροή μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών κατά την περίοδο που ερευνούσε η έκθεση. Η Βουλγαρία, ένα κατά κύριο λόγο χριστιανικό ορθόδοξο έθνος, ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκείνης της εποχής. Μιλώντας στο βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο bTV, είπε: «Οι επιρροές του Ισλάμ στον Χριστιανισμό στη Βουλγαρία είναι έμμεσες, σποραδικές και περιορισμένες».
Ορισμένοι θεωρούν την ακύρωση της έκθεσης ως ένδειξη ενίσχυσης των εθνικιστικών φωνών στη Βουλγαρία, όπου οι μουσουλμάνοι αποτελούν μειοψηφία που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2017. Σύμφωνα με μια έκθεση του AFP, ηγέτες της εθνικιστικής ομάδας VMRO, η οποία προωθεί τακτικά συντηρητικές ιδεολογίες στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, ζήτησε να ακυρωθεί η έκθεση στο Λούβρο την οποία αποκάλεσε «προσβλητική».
Αυτή θα ήταν η τρίτη έκθεση βουλγαρικής τέχνης στο Λούβρο ενώ μετά την ακύρωση, το Υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι θα προωθήσει άλλες ιδέες στο γαλλικό μουσείο
σχόλια